Θα’ ρθει η στιγμή που θα μελαγχολήσεις κι έπειτα θα’ ρθει η στιγμή που θ’ αναρωτιέσαι πώς θα συνεχίσεις. Γιατί το «μέλας» συνάντησε τη «χολή» και ο Ιπποκράτης έδωσε όνομα στη βαθιά και επίμονη λύπη σου. Και να σου, η μελαγχολία, να κάνει την εμφάνισή της με σκοπό να διαταράξει τις ψυχικές δραστηριότητές σου. Ήρθε για σου δημιουργήσει ένα αίσθημα ανικανότητας και μία απορία για το πώς θ’ απαλλαγείς από αυτή.

Μη θεωρείς ότι πίσω της κρύβεται μία σκοτεινή πλευρά σου. Γιατί στην Αναγέννηση ήταν μάλλον μία ιδιότητα που χαρακτήριζε ανθρώπους ευφυείς, προικισμένους και ξεχωριστούς. Αλλά, άλλο τότε, άλλο τώρα. Κι αν τώρα είσαι τυπάκι λιγάκι μελαγχολικό κι αισθάνεσαι μία συναισθηματική πτώση, απάντηση στο πώς να ανέβει λίγο η διάθεσή σου, έχουμε εμείς. Γι’ αυτό ρωτήσαμε και λάβαμε απαντήσεις. Τα ποσοστά μιλάνε από μόνα τους και το πόσο γρήγορα θα αλλάξουν τα συναισθήματά σου εξαρτάται από σένα.

Στην πρώτη θέση, οι τρελοί σου φίλοι, έρχονται να κλέψουν την πρωτιά στην αναστολή της μελαγχολικής σου διάθεσης. Και η αλήθεια είναι ότι ο καλός ο φίλος, στη δυσκολία φαίνεται. Αρκεί να μην κρύβεται πίσω από ένα τηλεφώνημα. Την τρέλα του θέλουμε και όχι μόνο την καλή του διάθεση. Γι’ αυτό άνοιξε την πόρτα σου και αποδέξου το χαμόγελό τους. Γέλασε με τ’ αστεία τους ακόμα κι αν είναι κρύα. Χόρεψε με την τρέλα τους ακόμα κι αν σου βαράνε τα κουδούνια. Φόρεσε κάτι πρόχειρο και βγες να πιεις μαζί τους. Κάνε μία τρέλα στη μέση του δρόμου ακόμα κι σε κοιτάξουν όλοι περίεργα. Κι έπειτα βγάλε μία φώτο για να’ χεις να θυμάσαι. Στο τέλος, κλάψε σε μία αγκαλιά και ξέσπασε με τον τρόπο σου. Αρκεί να φύγει το μυαλό και να σε ταξιδέψει. Εκεί θα’ ναι και η αναγνώριση της αληθινής βοήθειας.

Στη δεύτερη θέση και με μία μάχη σώμα με σώμα απ’ την πρώτη, ψήφισες, τον έρωτα φυσικά. Μπορεί όμως ο έρωτας να’ ναι θετικός στη μελαγχολία; Πάθη, τεχνικές του έρωτα, παρεκτροπές κι ένας έρωτας που έρχεται να δυναστεύσει. Ένας έρωτας, ο οποίος κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και σε κάνει να ξεχνιέσαι, κι ένας άλλος που σε ξαφνιάζει ευχάριστα κάθε στιγμή με ένα αμίμητο χαρμάνι ερωτικού παιχνιδιού ανάμεσα στο μυαλό και στη ψυχή. Άλλωστε αυτό κάνει ο έρωτας. Βρίσκει τα τραγούδια που σου ταιριάζουν και μαζί τους τραγουδάς κι εσύ. Βρίσκει τις ταινίες που σε εκφράζουν προκειμένου να μπεις στο ρόλο του πρωταγωνιστή. Κι όσο η μελαγχολία προσπαθήσει να τιθασεύσει τον έρωτα, να τον βάλει σ’ ένα δοχείο και να τον σύρει στα σκοτεινά εργαστήρια σου, δε θα τα καταφέρει. Γιατί είναι άπιαστος, σαν αφρός. Παρασύρει, μεταμορφώνει, επαναπροσδιορίζει, αποπροσανατολίζει και καθηλώνει. Φλογερός και κτητικός μπροστά σε κάθε εμπόδιο. Επομένως, μήπως άδικα, έχασε την πρωτιά;

Στην τρίτη θέση, έρχεται, η εκτόνωση. Κι ό,τι κρύβεται πίσω απ’ αυτήν. Βγάλε απ’ το μυαλό του τα βρόμικα πράγματα. Ιδρώτα θέλει η θέση αυτή και μία γενική καθαριότητα στο σπίτι. Τώρα, αν τελειώσεις με το δικό σου και δεν είδες καμία βελτίωση, ξεκινάς και με του διπλανού. Πού ξέρεις, μπορεί να βρεις τον έρωτα ή μία τρελή παρέα. Η αλήθεια είναι ότι η γυμναστική και η χειρωνακτική εργασία είναι ένας τρόπος εκτόνωσης των συναισθημάτων. Αλλά το θέμα είναι ότι όποιος θέλει τάξη στη ζωή του, έχει αταξία στο κεφαλάκι του. Κι εκεί τα πράγματα γίνονται πιο περίεργα. Τελευταία επιλογή, με διαφορά απ’ τις προηγούμενες -και μάλλον όχι αδικαιολόγητα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι θα’ χει εκτός απ’ τη συναισθηματική φόρτιση και τη σωματική καταπόνηση.

Και κάπως έτσι καταλήξαμε, στα παραπάνω αποτελέσματα με τη βοήθειά σας. Επομένως, άσε το παρελθόν στην άκρη και μην προσπαθείς να το μπερδέψεις με το παρόν. Ο γκριζωπός κόσμος ανήκει στις ταινίες του παρελθόντος και οτιδήποτε σε κάνει να σκέφτεσαι αρνητικά πρέπει να το αγαπήσεις. Κι αν η σκέψη σου είναι προκατειλημμένη, θυμήσου, τους τρελούς φίλους σου, τον έρωτα και μια εκτόνωση και θα δεις που όλα θα πάνε καλύτερα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.