Ζούμε σε μία εποχή που λειτουργεί με απίστευτα γρήγορες ταχύτητες. Όλα πια γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού ή χρήση μίας φωνητικής εντολής. Και θα γίνουν ακόμη πιο γρήγορα. Πιο γρήγοροι επεξεργαστές, συσκευές, ίντερνετ, φαγητό. Ο σκοπός τους είναι να διευκολύνουν τη ζωή μας για να μας μένει περισσότερος χρόνος, έτσι ώστε να τον αφιερώσουμε σε αυτά που πραγματικά αξίζουν. Το μοναδικό πράγμα που έπρεπε να μείνει ως έχει είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Δυστυχώς, αποτύχαμε.

Σήμερα, οι σχέσεις είναι fast forward. Προχωράνε τόσο γρήγορα, που στο τέλος ούτε καν τις θυμόμαστε. Σχέσεις ενός μήνα δεν είναι σχέσεις, όσο σοκαριστικό κι αν ακούγεται. Είναι γνωριμία ή μάλλον, για να το διατυπώσω καλύτερα, ξεπέτα διαρκείας. Δεν έχεις ιδέα τι άνθρωπος είναι ο άλλος, δεν πρόλαβες ούτε να ξύσεις την επιφάνεια. Συστήθηκες με μία δήθεν προσωπικότητα, συνομίλησες με ευκολία για όλα τα εύπεπτα θέματα και τον αποκάλεσες σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, που διαθέτεις λογαριασμό, ως τον άνθρωπό σου. Περισσότερο καιρό έκανα να αγοράσω κινητό.

Τρέχουμε τις σχέσεις μας όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να καταφέρουμε τι; Να φτάσουμε στο τέλος; Όχι, δεν είναι αυτή η απάντηση. Έχουμε πολύ χαμηλά στάνταρ. Αναρωτήσου τι ζητάς από μία σχέση σου. Μία ωραία εμφάνιση και τρία ακόμα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η ειλικρίνεια. Γνωρίζεις έναν άνθρωπο, βγαίνετε πέντε φορές και κατάλαβες πως είναι ειλικρινής. Τζακ ποτ! Άσχετα που σε αυτά τα πέντε ραντεβού έχει ποτίσει με ψέμα κάθε γλάστρα της περιοχής, επειδή κατ’ εξοχήν οι άνθρωποι κρύβουν πολλά μυστικά. Περίμενε εσύ μετά να γνωρίσεις τον άνθρωπό σου μέσα σε πέντε ραντεβού.

Οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Χρειάζεται να επενδύσεις σε αυτούς για να καταφέρεις να δεις πέρα απ’ την κορυφή του παγόβουνου. Να γνωρίσεις το σύμπλεγμα των ιδεών και πράξεων που δημιουργούν το πρόσωπο απέναντί σου. Πρέπει να αφιερώσεις ώρες, μέρες, χρόνια συζητήσεων και συγκρούσεων για να παραδεχτείς στο τέλος ότι ξέρεις με τι άνθρωπο έχεις να κάνεις. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, θα απογοητεύεσαι σε οποιοδήποτε στραβοπάτημα, διότι αρκέστηκες στην αρχική εικόνα που σου έδειξε.

Τα υψηλά στάνταρ δίνουν υγεία σε μία ανθρώπινη σχέση. Φανερώνουν αποφασιστικότητα, ωριμότητα, αυτογνωσία. Ξέρεις τι ψάχνεις και βάζεις στόχο να το βρεις, γιατί ο συμβιβασμός δεν αποτελεί επιλογή. Θέλεις έναν άνθρωπο για να ταιριάζετε, να έχετε κοινούς στόχους κι αξιώσεις, να σε καταλαβαίνει, να σε συμπληρώνει, πέρα από όλα τα υπόλοιπα που ζητάς από αυτόν. Κάποιοι θα σου πουν ότι ζητάς πολλά, είσαι απαιτητικός, όμως δεν ξέρουν πως μία σχέση δε χτίζεται σε μία νύχτα συναισθημάτων, αλλά σε μία μέρα δυσκολιών.

Μη συμβιβάζεσαι με το εύκολο, διότι στο τέλος δε θα προσέξεις το καλύτερο. Θα περάσει και θα φύγει, πριν το πάρεις είδηση. Την απόλυτη ταύτιση δε θα τη βρεις ποτέ, μην ανησυχείς για αυτό. Θα υπάρχει πάντα κάποιος που μπορείτε να έρθετε πιο κοντά, να φτάσετε σε άλλα επίπεδα επικοινωνίας και -για να σου πω τη γνώμη μου- αξίζει πολύ περισσότερο από όλους τους προηγούμενους ανθρώπους σου μαζί. Είναι το κομμάτι του παζλ που έλειπε για να ενώσει όλα τα κομμάτια σωστά και να φέρει στη ζωή σας την ολοκλήρωση.

Ίσως, το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η μοναξιά. Ίσως, οι περαστικοί να καλύπτουν το κενό μας για λίγο, μέχρι τον επόμενο. Γι’ αυτό ψάχνεις; Για παροδικές λύσεις, συναισθηματικά μπαλώματα; Ή μήπως κουράστηκες απ’ τις πνευματικές αποστάσεις; Είναι δική σου η ζωή για να την εκμεταλλευτείς με όποιον τρόπο θέλεις, αρκεί να συνειδητοποιήσεις πως η αξία ενός ανθρώπου αντικατοπτρίζεται στις στιγμές ευτυχίας που μας χαρίζει.

Για κάθε γρήγορη σχέση που διαλύθηκε, υπήρχε μία καλύτερη επιλογή που δεν προσέξαμε.

 

Συντάκτης: Θάνος Αραμπατζής
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη