Μία απ’ τις πιο απολαυστικές στιγμές ενός ζευγαριού είναι η ώρα του φαγητού. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που απολαμβάνει από κοινού ένα ζευγάρι, όπως οι αμοιβαίες πλάκες, οι έξοδοι, τα μεταξύ τους παιχνίδια ή αθλήματα, οι ταινίες κι οι σειρές. Νομίζω δεν ξέχασα κάποιο σημαντικό τρόπο διασκέδασης κι αν όντως έχω ξεχάσει κάτι, μάλλον φταίει η αποχή. Στο θέμα μας, η διατροφική ζωή ενός ζεύγους. Είναι αλληλένδετη, οι δυο τους τρώνε πάνω-κάτω το ίδιο μενού. Χωρίζεται σε αρκετά στάδια, τα οποία ξεκινάω να αναλύω ευθύς αμέσως.

Στην αρχή της σχέσης, οι άνθρωποι προσπαθούν να εντυπωσιάσουν το έτερον ήμισυ. Σίγουρα, ο ένας τους θα προτείνει να μαγειρέψει για πρώτη φορά, αφήνοντας τον δεύτερο να κοιτάει φοβισμένος. Δε θέλει να αρνηθεί, όμως κι η δηλητηρίαση δεν είναι ευχάριστη. Τελικά, αποδέχεται την πρόσκληση, δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς. Συνήθως, τέτοιες βλαμμένες αποφάσεις παίρνει ο άντρας, θέλει να συγκλονίσει τον ουρανίσκο της κοπέλας με τις φαντασμαγορικές γαστρονομικές του ικανότητες.

Μην ονειρεύεσαι τούρτες να κατεβαίνουν απ’ το ταβάνι και πάπιες με φρούτα στο στόμα, χοιρινό με πατάτες θα κάνει. Τηγάνι ή φούρνος δεν έχει σημασία, αν κι άμα χρησιμοποιήσει τηγάνι, το σπίτι θα μυρίζει λαδίλα μέχρι το επόμενο πρώτο ραντεβού. Κρατάει μια-δυο μέρες η μυρωδιά, να ξέρετε. Μια μικρή συμβουλή θέλω να σας δώσω, αν ο σύντροφός σας σας μαγείρεψε τις πρώτες μέρες που βγαίνατε, να είστε σίγουροι ότι δε θα το ξανακάνει. Εκτός, αν θέλει να κλείνεται κάθε μέρα στην κουζίνα, οπότε υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και σας συστήνω να επισκεφθείτε έναν γιατρό, ψυχίατρο κατά πάσα πιθανότητα.

Στη συνέχεια, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οι ντελιβεράδες θα δουλεύουν υπερωρίες και τα φαγάδικα τις περιοχής θα τους στήσουν ένα άγαλμα στην κεντρική πλατεία. Όλα τα νεαρά και φρέσκα ζευγάρια καταλήγουν στις παραγγελίες, είναι ένας άγραφος νόμος. Σπάνια, θα μαγειρεύουν και τα φαγητά θα είναι όσο πιο πρόχειρα γίνεται. Αυτός ο τρόπος ζωής, όπως καταλαβαίνεις, είναι αρκετά ανθυγιεινός και τα αποτελέσματά του φαίνονται κατευθείαν πάνω στη ζυγαριά. Όσο και να ρουφιέστε, δε θα αλλάξει τίποτα. Η ζυγαριά δε λέει ποτέ ψέματα, δυστυχώς.

Ένας ακόμη άγραφος νόμος λέει πως όλα τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια της σχέσης παχαίνουν. Εγώ αυτό φοβάμαι κι είμαι μόνος από επιλογή τα τελευταία 24 χρόνια. Δώσ’ του τα πιτόγυρα και τις σοκολατίνες, έγινε η ζημιά. Πρέπει να είναι πολύ fit κι ανώμαλα τα ζευγάρια για να μην παχαίνουν. Αν έχετε τέτοιους φίλους, ξεκόψτε όσο είναι νωρίς, πριν σας παρασύρουν σε αυτό το κακόφημο μονοπάτι. Βλέπεις τους άλλους να βγαίνουν μαζί και να παραγγέλνουν δύο σαλάτες, συγχύζομαι μόνο που το σκέφτομαι. Τώρα πρέπει να φάω και το δικό τους μερίδιο στα βρόμικα.

Έτσι, λοιπόν, παίρνουν μαζί τη δυναμική απόφαση να ξεκινήσουν δίαιτα. Δύσκολη και θαρραλέα απόφαση, ειδικά όταν συνοδεύεται απ’ την πρόταση του γυμναστηρίου. Όχι, φίλε μου, δεν είναι αστείο, εκείνη τη στιγμή όντως νομίζουν πως θα πάνε στο γυμναστήριο. Και γίνεται η εγγραφή και ξεκινάει η πρώτη βδομάδα, όμως στο τέλος της δεν ξαναπάτησαν ποτέ. Όσο για τη δίαιτα, προσπαθούν να κόψουν τις μεγάλες ποσότητες και να περιοριστούν σε πιο υγιεινές λύσεις. Τέλος ο γύρος, τώρα πια μόνο σουβλάκι κοτόπουλο. Μέχρι εκεί φτάνουν, δεν είναι για υπερβολές. Αν προσπαθήσουν παραπάνω, το ψυγείο θα λεηλατείται κάθε βράδυ.

Η πιεστική, ασφυκτική δίαιτα λήγει με το χάσιμο των πρώτων κιλών. Όπως καταλαβαίνεις, η παύση της γιορτάζεται με ένα πλουσιοπάροχο τραπέζι. Στην Ελλάδα είμαστε, όλα γιορτάζονται με φαγητό. Κάπως έτσι, είναι η διατροφική ζωή ενός ζευγαριού με το κομμάτι του παχαίνω-αδυνατίζω να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν το ζευγάρι περάσει στη συγκατοίκηση ή το γάμο, τότε το μαγείρεμα γίνεται καθημερινό φαινόμενο, αλλά τα παραπανίσια κιλά δεν παραλείπονται.

Όπως έλεγαν οι παλιοί, ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι. Το φαγητό ενώνει δύο ανθρώπους, εκτός αν πεινάς σαν λύκος κι ο άλλος κοιτάει δυο ώρες τι θα παραγγείλει. Εκεί, τον καθαρίζεις τον καριόλη κι αθωώνεσαι με χειροκροτήματα στο δικαστήριο. Δε θέλω να αναφερθώ καν στο τι γίνεται αν σου κλέψει φαγητό απ’ το πιάτο. Είναι οι στιγμές, στις οποίες δύο άνθρωποι χαλαρώνουν, ξεχνάνε όλα τα προβλήματά τους και μοιράζονται τα νέα της ημέρας τους. Η μοναδική ώρα που δε σκέφτονται τίποτα, καθαρίζει το μυαλό τους. Αυτός είναι ο σκοπός του φαγητού.

Το φαγητό νοστιμεύει πάντα τη ζωή ενός ζευγαριού.

Συντάκτης: Θάνος Αραμπατζής
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη