Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι λατρεύουν να είναι άπιστοι και το κάνουν κατ’ εξακολούθηση, ανεξαρτήτως ικανοποίησης από τον εκάστοτε σύντροφο. Αγαπούν να μοιράζονται σε εκατό μεριές, ιντριγκάρονται από το παράνομο και δε νιώθουν καμία απολύτως ενοχή, αφού έχουν βρει τις δέκα απαραίτητες δικαιολογίες που καθησυχάζουν το υποσυνείδητό τους και κατευνάζουν τις τύψεις τους, πριν δημιουργηθούν. Πάμε να δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές.

 

1. «Πρώτο σου φιλί είναι και μου πήρες τα μυαλά μου.»

Κλασική δικαιολογία, λοιπόν, του άπιστου προς το εαυτό του, κάθε φορά που αρέσκεται σε λίγο χαμούρεμα, είναι ότι τα φιλιά και τα χουφτώματα δε συνιστούν κέρατο. Έλα μωρέ, ίσα-ίσα να κυλήσει η βραδιά ευχάριστα, δεν μπορούμε να καπνίσουμε κιόλας, το κομπολόι έχει ξεπεραστεί, οπότε με κάτι πρέπει ν’ απασχολήσω τα χέρια μου, σκέφτεται.

 

2. “What happens in Vegas, stays in Vegas.”

Σύμφωνα μ’ έναν πασίγνωστο άτυπο κανόνα των άπιστων, το κέρατο στο εξωτερικό δε μετράει. Και τι είναι ρε παιδιά το κέρατο, γκολ που ακυρώθηκε λόγω off-side και δε μετράει; Για μαζευτείτε λίγο μη φάτε καμιά κόκκινη και τρέχετε.

 

3. «Και πίνω υποβρύχια και κάνω στροφές.»

Άλλο γνωστό επιχείρημα του κέρατο-δότη είναι ότι βρισκόταν σε ζάλη-ζάλη-παραζάλη, οπότε δεν είχε πλήρη έλεγχο των επιλογών και των πράξεών του, άρα δικαιολογείται πλήρως. Είναι το λεγόμενο, λίγο το κέφι, λίγο το ποτό, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου. Τελικά, τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια, έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια παιδιά.

 

4. Μία ίσον καμία

Ένας ακόμα απαράβατος κανόνας για τ’ άτακτα αυτά κουνελάκια, βασισμένος σε δικά τους μαθηματικά ασφαλώς, είναι ότι αν κερατώσεις μία φορά, είναι σαν να μην κεράτωσες. Βέβαια επειδή έχουν ανάγει την απιστία σε τέχνη κι επειδή όταν μπλέκεις τα μαθηματικά πρέπει να ακριβολογείς, εννοούν μία φορά μ’ ένα συγκεκριμένο άτομο, οπότε κι επιλέγουν νέο θήραμα κάθε φορά. Αν όμως το μάθει ο σύντροφός τους και τους τραγουδήσει -πάλι με μαθηματικά- «φεύγω για το επτά», την απιστία, θα φταίει; Δε θα φταίει.

 

5. Κόκκινα είναι τα φανάρια

Νομίζω όλοι καταλάβαμε, ότι το να πας σε επαγγελματία του είδους και να ξεπλύνεις λίγο τα μάτια σου, ή ακόμα και να πάρεις έναν-τρόπος του λέγειν έναν δηλαδή- κάτι από το μενού του καταστήματος και να το προχωρήσεις και λίγο παραπάνω, δεν αποτελεί απιστία, για τ’ ατίθασα αυτά πλάσματα. Μα είναι επαγγελματικό ραντεβού, τι δεν καταλαβαίνετε;

 

6. Μην αντιστέκεσαι

Αυτές οι φλογερές υπάρξεις επιστρατεύουν κάθε μέσο για να πείσουν τον εαυτό τους ότι δε γινόταν αλλιώς κι ότι, συνεπώς, είναι άμοιροι ευθυνών. Οπότε μια κλασική στρατηγική τους είναι να προκαλούν τον άλλον σε τέτοιο βαθμό που να τους ορμήσει πρώτος. Άρα εύκολα θα μονολογήσει μέσα του «Άνθρωπος είμαι λύγισα». Αχ σταμάτα, νομίζω συγκινήθηκα κι ένα δάκρυ κύλησε απ’ τα μάτια μου. Πόσο σκληρά σας φέρεται η ζωή;

 

7. «Λίλα μοναδική μου αγάπη»

Κι όμως, ο Μάνθος Φουστάνος δεν ήταν απλά ένας ρόλος στην τηλεόραση. Αντιθέτως κυκλοφορούν πολλοί όμοιοί του και στον πραγματικό κόσμο, γένους αρσενικού, θηλυκού κι ανυπεράσπιστου, οι οποίοι θεωρούν ότι το να δίνουν την καρδιά τους μόνο σ’ ένα άτομο και το κορμί τους σε πολλά, είναι πλήρως αποδεκτό. Σαν τους έμπορους στα παζάρια που φωνάζουν «Έλα, πάρε-πάρε». Κι όταν πλησιάζεις να πάρεις, κάνοντας το παιχνίδι/παζάρι σου, σού αραδιάζει ένα  «Δε βγαίνω μάνα μου, στο κόστος τ’ αφήνω».

 

8. “We were on a break”

Να φταίει ο Ρος, από τη γνωστή σειρά «Φιλαράκια», ο οποίος ούρλιαζε στη Ρέιτσελ “We were on a break”; Η αλήθεια, είναι μια σειρά που στιγμάτισε πολλές γενιές, αλλά ρε παιδιά για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, ένας τσακωμός όσο άγριος και να είναι, δικαιολογεί την απιστία στις δυο ώρες; Δηλαδή, πότε πρόλαβε;

 

9. «Μωρό μου είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις.»

Αρκετοί του είδους, το έχουν πάει κι ένα βήμα παραπέρα, αφού θεωρούν πολύ φυσιολογικό να δίνουν σάρκα κι οστά στις υποψίες και στις ζηλίτσες που δέχονται από τον σύντροφό τους. Πιστεύουν πώς αφού έτσι κι αλλιώς οι σχέσεις τους τούς ζηλεύουν και τους καταπιέζουν, τουλάχιστον οφείλουν να το επιβεβαιώσουν.  Εννοείται! Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σε κατηγορούν άδικα.

 

10. Αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία.

Τέλος οι απαιτητικοί του είδους, οι οποίοι θέλουν να επιδοθούν σε άλλα κόλπα ζόρικα, αλλά ο σύντροφός τους δεν είναι διατεθειμένος ν’ ακολουθήσει. Θεωρούν λοιπόν πως, αφού ο σύντροφός τους, ναι μεν τους ικανοποιεί αλλά ως εκεί, το χρωστάνε σ’ αυτό το κορμί να μην αποδεχτούν το-γι’ αυτούς- μέτριο και να το πλαισιώσουν από μερικές πιο ενδιαφέρουσες περιπέτειες.

 

Αυτές λοιπόν είναι οι πιο κοινές δικαιολογίες ενός άπιστου στον εαυτό του.  Τα έχει σκεφτεί διεξοδικά, τα έχει συζητήσει με την πάρτη του και τα έχουν βρει στο έπακρο. Κι αν προσπαθήσεις να επιχειρηματολογήσεις εναντίον του, θα βρει άλλα τόσα ώστε ν’ αντικρούσει κι εσένα και τις προσεχώς τύψεις του.

 

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου