Πολλές φορές, είτε αστειευόμενοι είτε κυριολεκτώντας, επηρεασμένοι από την επιβαρυμένη καθημερινότητα, εκφράζουμε την επιθυμία να έρθει η στιγμή της συνταξιοδότησης. Θεωρούμε πως μόνο τότε θα έχουμε τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο να κάνουμε επιτέλους πράξη πολλά από τα όνειρά μας, να ασχοληθούμε με χόμπι ή αγαπημένες δραστηριότητες κι ό,τι άλλο καθένας επιθυμεί.

Η πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού ξαφνικά από μια γεμάτη καθημερινότητα περνάμε στο ακριβώς αντίθετο, κάτι που μπορεί να αποβεί καταστροφικό τόσο για τη μνήμη όσο και για την ψυχική υγεία μας. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν φτάνει η στιγμή να αποχωρήσουν από το σπίτι τα παιδιά για να χαράξουν τη δική τους πορεία, αφήνοντας τους γονείς με το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς». Ακόμη χειρότερη είναι ο όλη φάση αν η στιγμή της συνταξιοδότησης τύχει να συμπέσει με την αποχώρηση των παιδιών. Μη σου τύχει.

Για τον λόγο αυτό, εάν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, έχετε γονείς που μόλις βγήκαν στη σύνταξη ή μόλις αφήσατε το πατρικό σας κι ανησυχείτε, ας δούμε μαζί δέκα χόμπι που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία και την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, ξεκινώντας από τα πιο συνηθισμένα και καταλήγοντας στα πιο σύγχρονα.

 

1. Εθελοντισμός

Όσο κι αν αποτελεί κλασική πρόταση για να γεμίσει κάποιος συνταξιούχος τον χρόνο του, αδιαμφισβήτητα ο εθελοντισμός συνδυάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Όποιος αποφασίσει κάτι τέτοιο, κατά κύριο λόγο συμμετέχει στα κοινά ή βοηθά ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση, με αποτέλεσμα να νιώθει σημαντικό κι ενεργό μέλος της κοινωνίας, την ώρα που γεμίζει τον χρόνο του, διευρύνει τον κύκλο και τις κοινωνικές επαφές του. Τρόποι για να προσφέρει κανείς αφιλοκερδώς άπειροι, από το καθάρισμα μιας παραλίας και την ηχογράφηση βιβλίων για άτομα με διαταραχές όρασης μέχρι τη συμμετοχή σε μια φιλοζωική.

 

2. Ταξίδια

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξοδέψει κανείς τον άπλετο χρόνο του από το να πραγματοποιεί μικρές αποδράσεις, εκδρομές ή ταξίδια; Δε νομίζω. Η συνταξιοδότηση είναι ιδανική περίοδος για πολλούς λόγους, αφού δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός, ενώ έχοντας φτάσει σε προχωρημένη ηλικία, το άτομο αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη εκτίμηση και σεβασμό την όποια νέα εμπειρία. Ταυτόχρονα, το άτομο γνωρίζει διαφορετικές κουλτούρες, πολιτισμούς, κουζίνες, φιλοσοφίες και τρόπους διαβίωσης.

 

3. Κατοικίδιο

Είναι αρκετοί αυτοί που πάντα επιθυμούσαν ένα κατοικίδιο, όμως ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος δεν τους άφησε να το κάνουν πράξη. Αν, λοιπόν, οι γονείς σας βγήκαν στη σύνταξη ή μόλις ανοίξατε τα φτερά σας, τι καλύτερο απ’ το να τους προτείνετε να γεμίσουν την αγκαλιά τους και να διοχετεύσουν την ενέργεια και την αγάπη τους σ’ ένα υπέροχο πλάσμα; Ένα ζωάκι για παρέα, όχι μόνο θα προσφέρει χαρά, αλλά θα τους δώσει την ευκαιρία να προσφέρουν τρυφερότητα και να νιώσουν ξανά γονείς. Άλλωστε έχει αποδειχτεί ότι τα κατοικίδια βοηθάνε στην καταπολέμηση τού άγχους και της κατάθλιψης.

 

4. Χορός

Μια ακόμα πρόταση, και μάλιστα ιδιαίτερα ευχάριστη, είναι ο χορός. Παραδοσιακοί, λάτιν, τάνγκο, οτιδήποτε ταιριάζει στον καθένα. Άλλωστε οποιοδήποτε είδος διασκεδάζει, γυμνάζει, τονώνει την ευεξία και την ψυχολογία, γεμίζει ευχάριστα τον χρόνο και διευρύνει τον κοινωνικό κύκλο. Ο άνθρωπος σ’ αυτή τη φάση της ζωής του έχει ανάγκη από ζωντάνια και να έρθει πιο κοντά με τον εαυτό του και τους άλλους. Ο χορός είναι από μόνος του μια ευκαιρία για να εξωτερικεύσει κανείς τα συναισθήματά του και να τα αποδεχτεί.

 

5. Θεματικές βραδιές

Ένας διασκεδαστικός τρόπος να σπάσουν οι συνταξιούχοι τη ρουτίνα τους είναι η διοργάνωση θεματικών βραδιών στο σπίτι με τις παρέες τους. Οι επιλογές κι εδώ αρκετές, όρεξη, φαντασία και διάθεση να υπάρχει -γιατί χρόνος υπάρχει σίγουρα. Βραδιά με κινέζικη, μεξικάνικη ή οποιαδήποτε άλλη κουζίνα και ανάλογο dress code, βραδιά καραόκε, επιτραπέζιων και -γιατί όχι;- playstation, αρκεί να έχετε υπομονή για να τους εκπαιδεύσετε. Καλά θα πάει αυτό. Πάντως κι εδώ, ο γονιός θα νιώσει να έρχεται πιο κοντά σ’ εσάς, στην τεχνολογία και τα σύγχρονα μέσα.

 

6. Εξοικείωση με την τεχνολογία

Είναι μια καλή ευκαιρία να πείσετε τους γονείς σας να ασχοληθούν σιγά-σιγά με το τέρας -στα μάτια τους- που λέγεται τεχνολογία. Ένας υπολογιστής ή ένα tablet και κάποιες ώρες βοήθειας από εσάς, ίσως είναι αρκετά για να γοητευτούν από τις άπειρες δυνατότητες, τις νέες πληροφορίες και τους ορίζοντες που θ’ ανοιχθούν διάπλατα μπροστά τους. Ξεκινήστε κάνοντάς τους λογαριασμό στο netflix, δείχνοντάς τους πώς να κάνουν εγγραφή σε κανάλια που τους ενδιαφέρουν, βρίσκοντας περιεχόμενο που θα αγαπήσουν και τα άλλα θα ‘ρθουν.

 

7. Online εκμάθηση

Αν περάσατε επιτυχώς το προηγούμενο στάδιο, δε θα χρειαστεί καν να τους προτείνετε την online εκμάθηση σε οτιδήποτε, αφού σίγουρα θα έχουν ήδη ξετρυπώσει βίντεο για μια ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο, πλέξιμο, ζωγραφική, χειροτεχνίες, κατασκευές, μαγειρική ή οτιδήποτε άλλο τους βοηθά να νιώθουν δημιουργικοί. Ένας νέος κόσμος έχει ανοίξει τις πύλες του διάπλατα και λέγεται διαδίκτυο. Όταν γίνει αυτό είναι σημαντικό να θυμάστε πως δε μεγάλωσαν όπως εσείς κι είναι φυσιολογικό να μη γνωρίζουν πράγματα που θεωρείτε αυτονόητα. Να είστε ενθαρρυντικοί, ώστε να μην τα παρατήσουν.

 

8. Διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός

Ανεβαίνει το επίπεδο κι ο βαθμός δυσκολίας σιγά-σιγά, αλλά οι λάτρεις της μουσικής ίσως δελεαστούν από την ιδέα της δημιουργίας δικού τους ραδιοφωνικού σταθμού, απ’ όπου θα μπορούν να μεταδίδουν την αγαπημένη τους μουσική, να σχολιάζουν την επικαιρότητα, να προχωρούν σε αφιερώσεις, να δέχονται και να απαντούν σε μηνύματα. Πού και πού να τους ακούτε κι εσείς και να στέλνετε ένα μήνυμα, ώστε να νιώθουν χαρά και περηφάνια που τα κατάφεραν. Μεταξύ μας, η δημιουργία ενός σταθμού είναι πολύ πιο απλή από όσο νομίζετε, οπότε ψάξ’ τε το.

 

9. Ρομποτική

Ίσως έχει έναν βαθμό δυσκολίας -και με το παραπάνω- και το αναγνωρίζω, αλλά μερικοί γονείς είναι λάτρεις της τεχνολογίας ή κατάφεραν να γίνουν, οπότε είναι καλό πέρα από το να γεμίσουν ευχάριστα τον χρόνο τους, να ακονίσουν ταυτόχρονα το μυαλό τους, διευρύνοντας τις γνώσεις τους. Ένας αποτελεσματικός τρόπος που συνδυάζει τα παραπάνω είναι η ρομποτική. Εντάξει, αρχικά θα ξεκινήσουν με απλά βήματα, αλλά μπορεί να καταφέρουν μια μέρα να κάνουν κάτι δικό τους. Κι αν όχι, θα έχουν γνωρίσει κόσμο κι θα έχουν βελτιωθεί με τις πατέντες στο σπίτι.

 

10. Blogging

Δε χρειάζεται να αναφέρω ξανά πόσο υψηλά θέτω τον πήχη, οπότε απλώς αφήνω τελευταίο το blogging, για τον απλούστατο λόγο ότι μπορείτε να το προτείνετε στους γονείς σας, να τους βοηθήσετε με τη δημιουργία και να τους αφήσετε να το ανανεώνουν με εμπειρίες και φωτογραφικό υλικό. Μ’ αυτόν τον τρόπο τους δίνεται η δυνατότητα να απασχοληθούν δημιουργικά, ενώ ίσως βοηθήσουν, δελεάσουν κι εμπνεύσουν περισσότερους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

 

Κλείνοντας να θυμάστε τη φράση «εκεί που είσαι ήμουνα, κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις». Συνεπώς, όντες νεότεροι και νιώθοντας περισσότερο δημιουργικοί, ενεργητικοί και μες τα πράγματα, καλό θα ήταν να υπενθυμίζουμε στους γονείς μας ότι η ζωή δε σταματά με τη σύνταξη ή με τη δική μας φυγή από το σπίτι, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα μας δοθούν κι εμάς αντίστοιχα κίνητρα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.