Όσοι έχουν αδέρφια, γνωρίζουν πως είναι ευλογία τελικά το να μην είσαι μοναχοπαίδι. Έχεις στη ζωή σου έναν άνθρωπο που είναι συγγενής και φίλος, πολλές φορές πρότυπο κι αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Aν και είστε αδέρφια, οι διαφορές στον χαρακτήρα σας ενδέχεται να είναι τεράστιες, σε βαθμό που απορείτε κι οι ίδιοι, ή πάλι να ταιριάζετε σαν δυο σταγόνες νερό.

Ό,τι κι αν ισχύει από τα παραπάνω, ένα είναι το σίγουρο, πως όπως όλες οι σχέσεις, έτσι κι αυτή έχει τα καλά της και τα κακά της, τα πάνω της και τα κάτω της, αφού όσο κι αν αγαπιέστε, σίγουρα κάποια στοιχεία σάς βγάζουν εκτός εαυτού και το ανάποδο. Πάμε λοιπόν να δούμε πέντε συμπεριφορές αδερφών, στις οποίες σίγουρα θα εντοπίσετε είτε τον δικό σας, είτε τον εαυτό σας.

 

1. Big Brother

Είναι ο υπερπροστατευτικός αδερφός-ανεξαρτήτως αν είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος- αυτός που πολλές φορές θα γίνει πιο αυστηρός κι από τους γονείς σας, θα σου απαγορέψει έξοδο, θα σου βάλει όρια στην ώρα που γυρνάς, θα σου κάνει παρατηρήσεις για τις φιλίες σου κι επιπλήξεις για τις σχέσεις σου και τις επιλογές σου. Εκείνος αγχώνεται για σένα και νιώθει πως έτσι σε φροντίζει κι εσύ σαν άλλος επαναστάτης του τραγουδάς «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί κι όχι κορόιδο στο κλουβί».

 

2. «Θα τα πω όλα στη μαμά»

Θα έρθουν στιγμές μεταξύ σας, άσχημες κι ακραίες, οι οποίες θα σας βγάλουν εκτός εαυτού και τους δύο, με τον τσακωμό σας ν’ ακούγεται δέκα τετράγωνα μακριά. Κάπου εκεί πάνω στο γλέντι, σίγουρα θα πέσει από κάποιον η μεγαλύτερη απειλή σε τούτο τον κόσμο, αυτή που τρομάζει αγγέλους και δαίμονες, που κάνει τη γη να τρέμει και τους ουρανούς ν’ ανοίγουν, «θα τα πω όλα στη μαμά». Σ’ αυτό το σημείο θαρρώ, τα αντικείμενα γύρω σας υπερνικούν τον νόμο της βαρύτητας και στρέφονται κατά πάνω του.

 

3. «Είπα-ξε-είπα»

«Ναι έχει ζεστό νερό και για σένα», «έλα ρε δάνεισέ μου το και θα στο επιστρέψω αμέσως». Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν είχε ζεστό νερό για σένα και ποτέ μα ποτέ ό,τι του δάνεισες δε στο επέστρεψε ή κι αν όντως συνέβη, ήταν λερωμένο, χαλασμένο ή κακομεταχειρισμένο τελοσπάντων.  Δε φταίει όμως εκείνος, εσύ φταις που ενώ ξέρεις, πέφτεις στην ίδια παγίδα ξανά και ξανά.

 

4. Τα λεφτά είναι δανεικά, χέρια αλλάζουν τακτικά

Πώς καταφέρνει να παίρνει το ίδιο χαρτζιλίκι με σένα και στα μέσα της εβδομάδας να είναι ρέστος και ταπί, μόνο εκείνος το ξέρει. Θα έρθει ταπεινά στην πόρτα σου, αφού έχει λερωμένη τη φωλιά του και θέλει να τον ξελασπώσεις. Πάντα θα ξεκινήσει τη συζήτηση με κάτι άσχετο -νομίζεις αρχικά- για να καταλήξει σ’ ένα δακρύβρεχτο σενάριο που θα αιτιολογεί πλήρως, πώς ξόδεψε τα λεφτά του σε μαλακίες και θέλει δανεικά κι εννοείται αγύριστα.

 

5. Το παιδί για τα θελήματα

Είναι εκείνος ο αδερφός, ο αναίσθητος να τον πω, ο τεμπέλης να τον πω; Όπως και να τον πω, το αποτέλεσμα είναι ένα. Προκειμένου ν’ αποφύγετε τη μουρμούρα των δικών σας, τις εντάσεις και τους τσακωμούς, καταλήγετε να είστε η Σταχτοπούτα του σπιτιού, που κάνει όλες τις δουλειές, τις αγγαρείες, τα θελήματα βρε αδερφέ. Καλά να πάθεις και μην περιμένεις τη νεράιδα να εμφανιστεί και να σε σώσει, έχει πάρει σύνταξη.

 

Μη σας εκνευρίσω όμως άλλο, αρχίσει κανένας καβγάς έτσι ξαφνικά και κλείσουν σπίτια. Ας σταματήσω εδώ, αφού για όλα τα παραπάνω υπάρχουν τόσα κι άλλα τόσα, στοιχεία του χαρακτήρα του και της συμπεριφοράς του που τα λατρεύετε όπως κι εκείνον. Στο τέλος της ημέρας ό,τι και να έχει συμβεί, είναι ο αδερφός σας, το αίμα σας, ο φίλος κι ο κολλητός σας. Κι ας σας γυρνάει τη βίδα καμιά φορά.

 

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου