Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη λένε, η κακή να δεις! Εργάζεσαι και κατά πάσα πιθανότητα πολλές Δεύτερες δεν ήθελες να αφήσεις το ζεστό σου κρεβάτι και να πας για δουλειά. Αν σου συμβαίνει μόνο κάποιες Δεύτερες, θεώρησε τον εαυτό σου ευλογημένο. Η εργασία μας, καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του χρόνου της μέρας μας σε καθημερινή βάση και γι’ αυτό θα πρέπει να μας προκαλεί ευχαρίστηση, άλλωστε το 1/3 της  ζωής μας το περνάμε στον εργασιακό μας χώρο.

Θα μου πεις πως ίσως με τα σημερινά ποσοστά ανεργίας και τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί  δεν είναι καιρός για απορρίψεις θέσεων, αλλά για αλλαγές είναι πάντα καιρός, ειδικά αν πρόκειται να σου προσφέρουν ψυχική υγεία και ευεξία. Όλοι έχουμε βρεθεί σε κάποια δουλειά ή πόστο που δε μας κάλυπτε ή δε μας ταίριαζε απόλυτα και κοιτούσαμε ανυπόμονα το ρολόι ώστε να επέλθει η λήξη της βάρδιας. Αλλά πάντα κάπου γύρω μας θα υπήρχε κάποιο καλό σημάδι ώστε να μας δώσει υπομονή και να μας κάνει να χαμογελάσουμε, από έναν βοηθητικό συνάδελφο ή κάποιο ευγενικό πελάτη.

Σκέψου, πώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν αγαπούν αυτό κάνουν, αλλά συνεχίζουν να το κάνουν. Το ότι δεν αγαπάς μια κάποια εργασία δεν είναι απαραίτητα κακό, το ότι συνεχίζεις να την κάνεις  όμως είναι γιατί έχει τεράστιο κόστος στην ψυχολογία σου. Οι συχνότεροι λόγοι παραμονής είναι η αμοιβή και η αβεβαιότητα της επόμενης μέρας. Το γεγονός ότι σπούδασες κάτι στα δέκα οκτώ σου με κριτήριο τη νιότη σου και τις ως τότε ελάχιστες εμπειρίες σου, δε σε κάνει αυτόματα και δέσμιο αυτής της επιλογής για όσο ζεις. Πολύ συχνά το εργασιακό περιβάλλον γίνεται εχθρικό και ανταγωνιστικό, όταν μάλιστα είσαι ήδη προκατειλημμένος απέναντι στη δουλειά σου γρήγορα η κατάσταση θα μετατραπεί σε νοσογόνα.

Αρχικά, η αρνητικότητα μπορεί να ξεκινά από τη δουλειά αλλά να επηρεάζει το άτομο και στην προσωπική του ζωή, κάνοντάς το να νιώθει εξαντλημένο και με μειωμένη ενέργεια, με τάσεις απομόνωσης και απομάκρυνσης από τον κοινωνικό του περίγυρο. Βέβαια, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι εάν δεν περνάς καλά στο χώρο εργασίας σου πιέζεσαι ψυχολογικά αλλά και το γεγονός πως δεν απoδίδεις σωστά σε αυτό που πρέπει να κάνεις. Μπορεί να αμελείς πράγματα, να κάνεις λάθη, ακόμη και να βάζεις ένα συνάδελφο σε διπλό κόπο καθώς θα πρέπει να τελειοποιήσει και τις δικές σου υποχρεώσεις, αφού εσύ θα δείχνεις μειωμένη επαγγελματική ικανότητα.

Δεν έχει σημασία τι δουλειά κάνεις. Σημασία έχει να την κάνεις καλά. Όταν πας στη δουλειά σου γεμάτος αρνητικά συναισθήματα γι’ αυτή, αυτό γίνεται αντιληπτό κι από τους υπόλοιπους. Η κατάθλιψη είναι η μάστιγα του 21ου αιώνα, η εργασιακή κατάθλιψη όμως καλπάζει με όλο και μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων. Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι συναισθηματικά μεταδοτική, καθώς όταν ο εργοδότης είναι απαιτητικός αυτό πέρνα και στους υπαλλήλους.

Η δουλειά που κάνουμε καθρεφτίζει το άτομο που είμαστε. Ξέρω πως οι καιροί είναι δύσκολοι και τα οικονομικά των περισσότερων ταλανίζονται, αλλά τουλάχιστον κάνε μια προσπάθεια να βρεις αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει και θα το αγαπάς. Τότε όχι μόνο θα γίνεις ένας χαρούμενος άνθρωπος κι ένας εξαιρετικός συνάδελφος αλλά σίγουρα κι πολύ καλός επαγγελματίας! Δεν αξίζει αυτό μια προσπάθεια πριν την παράδοση;

 

Συντάκτης: Αγγελική Μαλιόρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου