gio539

Μεγαλώνοντας στο μεταίχμιο μιας γενιάς που έπαιξε σε αλάνες και μιας γενιάς κολλημένης στη συσκευή του κινητού, νιώθω έντονη την ανάγκη να γράψω σε εσάς τα μελλοντικά παιδιά μου πώς εύχομαι να μεγαλώσετε.

Καταρχάς, δε θέλω να σας καμαρώσω όπως επιθυμώ όπως λένε κι οι παλιοί αλλά όπως επιθυμείτε εσείς. Θέλω να έχετε προσωπικότητα, άποψη και να μην ακολουθείτε τυφλά καμία μόδα ή τάση. Να έχετε τσαγανό, πείσμα κι επιμονή, να στέκεστε μπροστά μου απτόητοι μου, να μου βγάζετε «γλώσσα», αλλά ο αντίλογός σας να έχει επιχειρήματα δυνατά, τα οποία δε θα μπορώ ν’ αντικρούσω εύκολα και θα με φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Δε με ενδιαφέρει να είστε οι καλύτεροι μαθητές με το απουσιολόγιο και τα αριστεία -όχι ότι θα με ενοχλούσε εάν αυτό θέλετε. Με ενδιαφέρει, όμως, να προσπαθείτε, να έχετε στόχους κι όνειρα τα οποία να κυνηγάτε αποφασιστικά κι αν αποτύχετε, να μην τα βάλετε κάτω δειλιάζοντας, αλλά να συνεχίστε πιο δυνατοί από πριν. Εξάλλου οι αποτυχίες είναι αυτές που τελικά θα σας οδηγήσουν στα όνειρά σας, αρκεί να μαθαίνετε κάθε φορά αυτό που η ιστορία έχει να σας πει.

Δε θέλω σε καμία των περιπτώσεων να μεγαλώσετε προσπαθώντας να εκπληρώσετε δικές μου επιθυμίες ή απωθημένα. Να δημιουργήσετε τα δικά σας «θέλω» και να κοπιάσετε όσο χρειαστεί μέχρι να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα. Επίσης, ελπίζω να έχετε ισχυρή θέληση και να διεκδικείτε όσα θεωρείτε σημαντικά για την εξέλιξή σας.

Εύχομαι ν’ αγαπάτε τον εαυτό σας όπως ακριβώς είναι και να προσέχετε την εμφάνισή σας χωρίς, όμως, να σας γίνει αυτοσκοπός. Να εστιάσετε στην καλλιέργεια του μυαλού και της ψυχής σας με μόνιμο στόχο σας να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι, για εσάς πάνω απ΄όλα και για κανέναν άλλον.

Ακόμα, επιθυμώ να έχετε την ωριμότητα ώστε να μην κρίνετε τους υπόλοιπους γύρω σας για την εξωτερική τους εμφάνιση, τις επιλογές τους ή για μια λανθασμένη πράξη. Αντιθέτως, να προσπαθείτε να μπείτε στη θέση του άλλου αναπτύσσοντας ενσυναίσθηση.

Εύχομαι, να χτίσετε φιλίες μακροχρόνιες και δυνατές διαλέγοντας ανθρώπους οι οποίοι σας βελτιώνουν και σας εξελίσσουν σε όλα τα επίπεδα. Να έχετε δίπλα σας φίλους που σας αγαπούν και σας στηρίζουν, που πιστεύουν σε εσάς περισσότερο από ό,τι εσείς οι ίδιοι στον εαυτό σας. Άτομα με τα οποία θα ζείτε υπέροχες στιγμές, οι αναμνήσεις των οποίων θα σας δίνουν κουράγιο κάθε φορά που λυγίζετε ή χάνετε το δρόμο σας.

Επίσης, ελπίζω να έχετε την απαιτούμενη συγκρότηση να διατηρήσετε τον χαρακτήρα σας ατόφιο, να μη συμβιβαστείτε σε καταστάσεις κι άτομα που θα επιδιώξουν ν’ αλλοιώσουν το παραμικρό σε εσάς. Μα, θα μου πείτε πως οι ανθρώπινες σχέσεις απαιτούν συμβιβασμούς κι αμοιβαίες υποχωρήσεις. Σωστά, αλλά, όταν το άτομο που έχετε επιλέξει να είναι δίπλα σας (φίλος ή σύντροφος) αξίζει την οποιαδήποτε αλλαγή σας, θα κυλήσουν όλα φυσικά, αυθόρμητα, αβίαστα χωρίς απαίτηση και πίεση από καμία πλευρά.

Θέλω να έχετε την ευλογία να πραγματοποιήσετε ταξίδια, πολλά και παντού, σε κάθε γωνιά της γης, να γνωρίσετε διαφορετικές κουλτούρες, πολιτισμούς κι απόψεις, να γεμίσει το μυαλό σας με εικόνες και χρώματα. Να ζήσετε όπου θέλετε κι όπως θέλετε κι ας έχω μια μικρή αγωνία μέσα μου περιμένοντας τηλέφωνό σας -ξέρω πως θα είστε καλά.

Και μεταξύ μας, αν κι εφόσον επιλέξετε να σπουδάσετε, να περάσετε επαρχία, ώστε να χαρείτε τα φοιτητικά σας χρόνια, νιώθοντας πρώτη σας φορά ανεξαρτησία κι ετοιμότητα να κατακτήσετε τον κόσμο. Θα θέλετε να ξενυχτήσετε σε κλαμπ, ρεμπετάδικα, μπαρ, συναυλίες. Να το κάνετε, αλλά πάντα με σεβασμό προς την ηλικία σας. Μη βιαστείτε να μεγαλώσετε και φροντίστε να χαρείτε στο έπακρο την κάθε φάση της πολύτιμης ζωή σας. Είναι σημαντικό μεγαλώνοντας και δημιουργώντας ή όχι τη δική σας οικογένεια να νιώθετε γεμάτοι, χορτασμένοι κι έτοιμοι ν’ αφήσετε πίσω κάποια κομμάτια του εαυτού σας, ώστε να έρθουν νέα, διαφορετικά.

Περισσότερο απ’ όλα, όμως, επιθυμώ να μου υπενθυμίσετε όλα τα παραπάνω, εάν παρασυρθώ οποιαδήποτε στιγμή και ξεχάσω όσα σας γράφω εδώ. Είναι που κρατώντας σας πρώτη φορά στην αγκαλιά μου θα γίνετε όλος μου ο κόσμος. Να με ταρακουνήσετε αν γίνω ασφυκτικά προστατευτική γιατί όταν γίνω, ίσως, σας πιέσω λίγο παραπάνω κι όταν κάνω κάποιο λάθος θα βάλω τις ανησυχίες μου πάνω από τα «θέλω» σας. Να με βάλετε στη θέση μου, λοιπόν, όταν αφήσω τις δικές μου προσδοκίες να επηρεάσουν την κρίση μου.

Από καρδιάς.

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!