Κλείνεις έναν (ακόμα) χρόνο με τον άνθρωπό σου και ξεκινάς τον αγώνα σου, τι δώρο να διαλέξεις ώστε να τον εντυπωσιάσεις. Να κλείσεις τραπέζι σε ένα καλό –και μάλλον ακριβό– εστιατόριο ή να βρεις κάποια ασυνήθιστη συνταγή, ώστε να ετοιμάσεις μόνος σου ένα χλιδάτο δείπνο; Συνήθως καταλήγεις να ‘χεις ξοδέψει αρκετά χρήματα και να ‘σαι εξαιρετικά αγχωμένος, χωρίς τελικά να ευχαριστηθείς την ουσία, την επέτειό σας.

Όμως η αγάπη είναι σαν τα παιδιά, δε θέλει τα λεφτά σου αλλά τον χρόνο σου. Έχεις σκεφτεί, λοιπόν, να κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι στο οποίο δε θα χρειαστεί, απαραίτητα, να επενδύσεις χρήματα αλλά περισσότερη ώρα, δημιουργικότητα κι ενέργεια; Κάτι που θα δείξει στο ταίρι σου ότι ασχολήθηκες κι ότι έχει για εσένα σημασία να κλείνετε κοινή πορεία ετών.

Θα μπορούσες να οργανώσεις μια υπέροχη βραδιά στην παραλία, μόνο για τους δυο σας. Δώσε στο αμόρε σου ραντεβού εκεί κι εσύ φρόντισε να ‘χεις προετοιμάσει το σκηνικό. Μια φωτιά, μουσική, μια ψάθα κι ένα μπουκάλι κρασί είναι όλα όσα θα χρειαστείτε πέρα απ’ την ερωτική σας διάθεση.

Εναλλακτικά, αν ασφαλώς ταιριάζει κι είναι εφικτό, θα μπορούσες να μεταφέρεις όλα τα παραπάνω στο μέρος όπου είχατε το πρώτο σας ραντεβού ή το πρώτο σας φιλί. Αν βέβαια τίποτα από αυτά δεν είναι δυνατό, μπορείς και πάλι με απλές κινήσεις να μεταμορφώσεις το σπίτι σας. Μερικά κεριά για χαμηλό κι αισθησιακό φωτισμό και μερικά μαξιλάρια στο πάτωμα είναι αρκετά για να φτιάξουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Πάμε στο δωράκι τώρα. Μια πρόταση είναι να φτιάξεις κάρτες, μία για κάθε χρόνο ή μήνα που είστε μαζί, αναφέροντας σε καθεμία ξεχωριστά την πιο χαρακτηριστική/όμορφη/σημαντική ανάμνησή σας για εκείνη την περίοδο. Θα μπορούσες να κρεμάσεις την κάθε κάρτα σε ένα μπαλόνι ή να φτιάξεις με αυτές έναν διάδρομο που θα οδηγεί σε εσένα -τώρα σε ποιο χώρο του σπιτιού και για ποιον λόγο, το επιλέγεις εσύ…

Επίσης, θα μπορούσες να ετοιμάσεις ένα κουτί αναμνήσεων, το οποίο θα κρύβει μέσα του συμβολικά για εσάς αντικείμενα, πράγματα που δηλώνουν κάτι για τη σχέση σας (ένα κοινό αστείο, μια όμορφη στιγμή, το στέκι σας, τις πρώτες σας διακοπές), μια κάρτα, σοκολατάκια, ένα προσωποποιημένο αντικείμενο (ένα μπρελόκ, ένα παζλ, ένα διακοσμητικό με μια φωτογραφία σας κι ένα μήνυμα).

Φτιάξε ακόμα μια λίστα τραγουδιών που ‘χετε αφιερώσει ο ένας στον άλλον και γράψε τα σε ένα usb stick/cd, και βάλε το μέσα στο κουτί. Σίγουρα, θα χαρεί πολύ όταν τα ακούσει ή αν συνοδέψετε τη βραδιά σας με αυτά. Εναλλακτικά, διάλεξε μερικές φωτογραφίες σας κι ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι και φτιάξε ένα video της σχέσης σας, απ’ το ξεκίνημα μέχρι σήμερα.

Μια ακόμα ξεχωριστή ιδέα είναι το “Happy Jar”, δηλαδή το «Βάζο της ευτυχίας». Πάρε χρωματιστά χαρτάκια κι επίλεξε τι θα συμβολίζει το καθένα από αυτά. Παραδείγματος χάρη, το κίτρινο θα αφορά τα εσωτερικά αστεία σας, το πράσινο τους λόγους που τον/την αγαπάς, το μπλε τις πιο όμορφες και μοναδικές κοινές αναμνήσεις, το πορτοκαλί στίχους τραγουδιών κ.ο.κ. Γράψε στα χαρτάκια τα αντίστοιχα, δίπλωσέ τα και ρίξ’ τα μέσα στο βάζο. Σκέψου πόσο θα ενθουσιαστεί και θα συγκινηθεί, αναβιώνοντας μια στιγμή σας, καθώς τα διαβάζει.

Επίσης, μπορείς να του/της ζητήσεις να πάτε μια βόλτα με το αμάξι. Θα φροντίσεις να παίζουν τα τραγούδια σας και θα περάσεις από όλα τα μέρη (ή έστω απ’ τα περισσότερα) στα οποία έχετε ζήσει κάτι σημαντικό. Στο καθένα θα σταματάς, υπενθυμίζοντας στον άνθρωπό σου τη στιγμή σας, είτε προφορικά είτε με ένα σημείωμα, αν δεν αγαπάς τα πολλά λόγια.

Για όσους είστε λάτρεις των πιο spicy καταστάσεων, έναντι των ρομαντικών, θα ήταν ωραίο να στήσετε έναν ερωτικό «κρυμμένο θησαυρό». Σημειώματα με ερωτικά υπονοούμενα αλλά και μια έμμεση υπόδειξη για το πού θα βρει το επόμενο, κρυμμένα σε διάφορα σημεία του σπιτιού και τα οποία θα καταλήγουν στην εύρεση του κλειδιού της κρεβατοκάμαρας. Εκεί θα τον/την περιμένεις εσύ με ανάλογη διάθεση… Να ‘ναι, όμως, εύκολοι οι γρίφοι που θα επιλέξετε, μη χρειαστεί να περιμένετε πολύ. Πυροδότησε την έναρξη του παιχνιδιού για το πρώτο στοιχείο με ένα μήνυμα στο κινητό.

Αντίστοιχα, μπορείς να μετατρέψεις το σκηνικό με τις κάρτες παραπάνω, φτιάχνοντας ένα διάδρομο από αυτές. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση κάθε κάρτα θα περιγράφει τι πρόκειται να ακολουθήσει, τι ακριβώς θέλεις να του/της κάνεις και τι εκείνος/η σε ‘σένα. Το μονοπάτι θα καταλήγει στο μπάνιο, όπου εσύ θα περιμένεις το ταίρι σου για να απολαύσετε όσα υποσχέθηκες.

Ρομαντική ή πικάντικη επιλογή, σημασία έχει να δείξεις στον άνθρωπό σου ότι ασχολήθηκες κι αφιέρωσες χρόνο για εκείνον, αντί να τον ξεφορτωθείς με κλισέ πράξεις κι έτοιμα δώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα απολαύσεις κι εσύ περισσότερο την επέτειό σας, καθώς ετοιμάζεις τις κάρτες, τα τραγούδια, τις φωτογραφίες κι ό,τι άλλο επιλέξεις, δίνοντάς σου την ευκαιρία να αναπολήσεις όλες αυτές τις όμορφες στιγμές σας.

Χρόνια σας πολλά!

 

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη