Όλοι λένε –ασχέτως που ελάχιστοι το εφαρμόζουν επιτυχώς– πως όταν φεύγεις απ’ τη δουλειά σου πρέπει να κλείνεις την πόρτα καλά, ώστε να μη μεταφέρεις τις συνήθειες και τα προβλήματα που την συνοδεύουν στο σπίτι. Πόσο εύκολο, όμως, είναι να αποβάλλεις, κυρίως τη συμπεριφορά, όταν ξοδεύεις το 1/3 της ημέρας σου στον χώρο εργασίας; Καθόλου εύκολο και γι’ αυτόν τον λόγο όταν έχεις σχέση με έναν άνθρωπο, ουσιαστικά, συνάπτεις δεσμό και με το επάγγελμά του.

Τι εννοώ; Όσοι τα ‘χετε μπλέξει με γιατρό σίγουρα έχετε νιώσει στο πετσί σας τι σημαίνει να πρωταγωνιστείς στο “Grey’s Anatomy”. Κάνεις το λάθος να ξεροβήξεις μπροστά στον σύντροφό σου κι εκείνος σπεύδει να βγάλει ιατρική γνωμάτευση και να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία. Αν, μάλιστα, είναι απ’ τη φύση του υπερπροστατευτικός, μπορεί να σου ζητήσει να υποβληθείς άμεσα σε έναν σωρό εξετάσεις, ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο  αυτό το βηχαλάκι να ‘ναι ύπουλο σύμπτωμα καμιάς σπάνιας ασθένειας -κάτι σαν το «τακαμούρι». Έρχεται κάποτε η στιγμή που εκνευρίζεσαι, αλλά είναι κι αυτός ένας τρόπος να σου δείξει την αγάπη του.

Ποιοι από εσάς έχουν δεσμό με δάσκαλο/φιλόλογο ή κάτι συναφές; Απ’ τις πιο διασκεδαστικές περιπτώσεις, αφού δύσκολα ολοκληρώνεις πρόταση χωρίς να παρέμβει για να σε διορθώσει. «Λέμε “καταρχάς”, όχι “καταρχήν”», «Το σωστό είναι “παρεμπιπτόντως”». Θέλεις να στείλεις μήνυμα στο αμόρε και τρέμει το φυλλοκάρδι σου μην κάνεις κάνα ορθογραφικό λάθος ή ξεχάσεις το κόμμα στο «ότι» όταν έχει την έννοια του «οτιδήποτε». Το καλύτερο σημείο, όμως, είναι όταν τσακώνεστε, οπότε και θα πετάξει ένα «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν», όταν φλυαρείς χωρίς ουσία, ή ένα «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», όταν υπάρχει επανάληψη στο λάθος σου, κι εσύ θα μείνεις speechless, γιατί δεν καταλαβαίνεις. Και όχι τίποτα άλλο, δεν μπορείς να συνεχίσεις τον καβγά.

Μήπως το ταίρι σου είναι μπάρμαν/μπαργούμαν; Νυχτόβια πλάσματα, κοινωνικά, εξωστρεφή, θέλοντας ή μη, με διαφορετικά ωράρια. Είναι περασμένη ώρα, κοντά στα ξημερώματα, οπότε και γυρίζει σπίτι, θέλει να αλλάξει, να κάνει ένα μπάνιο και να ξαπλώσει. Όσο και να προσέξει, μια φασαρία την κάνει, κι εσένα, που σου απομένουν ελάχιστες ώρες προτού χτυπήσει το ξυπνητήρι, σου κόβεται ο ύπνος. Και καλά να θέλει μόνο να ξαπλώσει. Τα δύσκολα αρχίζουν όταν έχει άγριες διαθέσεις και ξεκινάει να σε πολιορκεί τη στιγμή που εσύ είσαι στο τρίτο όνειρο. Κάποτε πρέπει να βρεθείτε, έτσι δεν είναι;

Σε περίπτωση που είναι δικηγόρος, σε κάθε καβγαδάκι, σημαντικό ή μη, θα σε περνά από ιερά εξέταση, με απανωτές ερωτήσεις οι οποίες σκοπό έχουν να σε αποπροσανατολίσουν (και θα το κάνουν), ενώ τα επιχειρήματά σου έναντι στα δικά του/της θα υστερούν. Πώς κατάφερε να βγει από πάνω ενώ φαινόταν ότι έφταιγε, ούτε που το κατάλαβες.

Ας περάσουμε τώρα σε όσους έχουν σχέση με επαγγελματία οδηγό. Σίγουρα αποφεύγεις να οδηγήσεις εσύ όταν είστε μαζί, αφού όσες φορές το τόλμησες, είχε γαντζωθεί από το κάθισμα με ύφος έντρομο, ουρλιάζοντας «θα μας σκοτώσεις». Επίσης, κάθε φορά είχες την αίσθηση ότι δίνεις ξανά εξετάσεις για το δίπλωμα, αφού κατά το παρκάρισμα δεν έπρεπε να χρειαστείς πάνω από δύο τιμονιές, ώστε το αμάξι να ‘ναι σύρριζα στο πεζοδρόμιο, αλλιώς εισέπραττες αντίστοιχο επικριτικό σχόλιο.

Κι αν μοιράζεσαι τη ζωή σου με πληροφορικάριο, χρειάζεσαι και μεταφραστή, καθώς συχνά-πυκνά θα αναφέρει αυτές τις ψαρωτικές ορολογίες του “C#” και “Java” ή θα παρομοιάζει καταστάσεις της καθημερινότητας με τους υπολογιστές. Παραδείγματος χάρη, αν κολλήσει το μυαλό σου καθώς μιλάτε, θα πετάξει ένα «Κάνε ένα restart και θα ‘σαι μια χαρά», ή μετά από καβγά για τον οποίο φταίει θα πει «Θα σου κάνω εγώ format και θα σβηστούν όλα, θα τα ξεχάσεις».

Σίγουρα, βέβαια, κι εσύ μεταφέρεις κάτι απ’ το επάγγελμά σου στη σχέση σου, όπως άλλωστε όλοι κάνουμε, απλά ίσως να μην το αντιλαμβάνεσαι. Συνεπώς μην ενοχλείσαι τόσο, αφού είναι ένας απ’ τους λόγους για τους οποίους ερωτεύτηκες τον άνθρωπό σου κι εκείνος εσένα.

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη