Αναμφίβολα, η καθημερινότητα μας πλέον και δυστυχώς, εξελίσσεται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, αφού είναι αρκετές οι υποχρεώσεις όλων μας και σε κάθε τομέα-επαγγελματικό, οικογενειακό, προσωπικό και φιλικό. Αυτός ο φρενήρης ρυθμός ζωής, συνεπάγεται όπως είναι φυσικό, την αύξηση του άγχους και του στρες, τα οποία εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που το άγχος σωματοποιείται, όπως αποκαλούν οι επιστήμονες, δημιουργούνται δηλαδή προβλήματα στον οργανισμό ή πόνοι σε σημεία του σώματος, εξ’ αιτίας αυτών των ψυχολογικών ή συναισθηματικών παραγόντων. Τα παραδείγματα σωματοποίησης είναι αρκετά και σίγουρα όλοι μας έχουμε βιώσει, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, κάποιο απ’ αυτά.

Η πιο συνήθης μορφή που παίρνει στο σώμα μας, αφορά οτιδήποτε σχετικό με το κεφάλι, για τον λόγο ότι αυτό δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση κι ένταση εξαιτίας του στρες. Ένα κλασικό παράδειγμα αυτού, είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι, οι οποίοι συνδέονται άρρηκτα με την ψυχολογική μας κατάσταση. Να τονιστεί όμως πως στην περίπτωση που το άτομο πάσχει από χρόνιες ημικρανίες, υπάρχει προδιάθεση πονοκεφάλων, οι οποίοι όμως πυροδοτούνται κι αυξάνονται λόγω του άγχους, οπότε θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αυτό είναι και το δυνατό χαρτί του στρες, ότι βρίσκει κάθε αδύναμο του σώματος που το φιλοξενεί.

Ένα ακόμα παράδειγμα σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκει το τρίξιμο/σφίξιμο των δοντιών, είτε μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η συγκεκριμένη σωματοποίηση, ίσως υποδηλώνει πως αυτό που σας έχει αγχώσει, ταυτόχρονα σας έχει προκαλέσει και θυμό και γι’ αυτό οδηγείστε στη συγκεκριμένη ενέργεια. Aν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, το οποίο θ’ αντιληφθείτε από πόνο στη γνάθο σε συνδυασμό με πονοκέφαλο, καλό θα ήταν ν’ απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό να σας κατευθύνει. Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πόνους στον αυχένα αλλά και στη σπονδυλική στήλη, επειδή ακριβώς αυξάνεται η σύσπαση των μυών στις περιοχές αυτές, από το στρες.

Σε κάποιους ανθρώπους πάλι ενδεχομένως η σωματοποίηση ν’ αφορά το πεπτικό σύστημα, με προβλήματα όπως η ναυτία ή το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ή σε άλλους να εκδηλώνεται με τη μορφή έντονης φαγούρας σε κάποιο σημείο του σώματος, χωρίς να συντρέχει άλλος λόγος. Πολλές είναι κι οι περιπτώσεις που κάποιοι εκδηλώνουν μια συχνή και συνεχή συμπεριφορά λόγω του στρες, σαν τικ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πόνοι σε ορισμένα όργανα του σώματος -όπως το να τρίβεις συνεχώς τα μάτια σου- ή μυικοί πόνοι ανάλογα με το τικ που εκδηλώνεται- όπως αν, ασυναίσθητα σφίγγεις συνεχώς τις γροθιές σου.

Σε κάθε μία περίπτωση από τις παραπάνω, δεν πρέπει να το αφήσουμε απλώς να συμβαίνει. Αρχικά, να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό να σας κατευθύνει σχετικά. Σε δεύτερη φάση, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να αποφορτίσετε τον οργανισμό και το σώμα σας, ξεπερνώντας όσο το δυνατόν γίνεται, το άγχος σας. Δεν είναι εύκολο βέβαια να απαλλαγείς από το στρες, σίγουρα όμως μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση με αρκετούς τρόπους. Ο πιο κλασικός ίσως, είναι η γυμναστική ή οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, η οποία αυξάνει τις ορμόνες που σχετίζονται με την καλύτερη ψυχική υγεία. Θα μπορούσες επίσης ν’ αυξήσεις, έστω κι ελάχιστα αλλά ποιοτικά, τον χρόνο που περνάς με αγαπημένα πρόσωπα προκειμένου να αποφορτίσεις την όποια ένταση. Ένα ακόμα παράδειγμα που βοηθάει αρκετά, είναι να υιοθετήσεις κάποιες ασκήσεις αναπνοών, με σκοπό τη σωστότερη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό σου, ή να χαλαρώνεις έστω και μισή ώρα μέσα στην ημέρα, με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας ένα βιβλίο, χτυπώντας ένα σάκο του μποξ ή πηγαίνοντας για μασάζ. Κλείσε το κινητό σου τις βραδινές ώρες και κράτα μία συσκευή η οποία δε θα είναι «έξυπνη» με τα τηλέφωνα των αγαπημένων σου ανθρώπων για να μην έχεις το άγχος ότι δε θα μπορούν να σε βρουν. Αποσυνδέσου όμως από την εικονική πραγματικότητα. Κάτι ακόμα που βοηθάει στην αποβολή του άγχους και μάλιστα δραστικά, είναι το ερωτικό χάδι και επαφή εν γένει που λειτουργεί στον οργανισμό μας με παρόμοιο τρόπο όπως η φυσική άσκηση.

Εάν λοιπόν σας είναι δύσκολο να εκφράσετε με λόγια ό,τι σας απασχολεί και σας αγχώνει, είτε στους δικούς σας ανθρώπους, είτε σε κάποιον ψυχολόγο, τουλάχιστον προσπαθείστε να το εξωτερικεύσετε ώστε να βελτιώσετε ή ν’ αλλάξετε την κατάσταση. Αιωνιότητα είναι, θα περάσει.  Κι επειδή αυτό δεν ισχύει, ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να νιώθουμε ευτυχισμένοι.

 

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου