Group of happy young friends in cabriolet with raised hands driving on sunset

Η ευρεία χρήση των social media και του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας σαφώς και έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθώς ενέχει πληθώρα κινδύνων, ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι έχει δώσει λύσεις σε διάφορα θέματα, καθιστώντας πιο εύκολη την επικοινωνία. Για τις αρνητικές ή αμφιλεγόμενες επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών ευθύνεται κυρίως ο άνθρωπος λόγω της υπέρμετρης ή μη συνετής χρήσης τους, οι θετικές όμως είναι αναμφίβολα αξιοσημείωτες και δεν πρέπει να τις παραβλέπουμε.

Ήξερες εσύ πως μέσω του διαδικτύου μπορείς να προσφέρεις θέσεις στο αυτοκίνητό σου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή να αναζητήσεις θέση στο αυτοκίνητο κάποιου άλλου; Για το σκοπό αυτό υπάρχουν στα social media σελίδες, όπως το Share the Ride στο Facebook, που κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Άνθρωποι που θέλουν να μετακινηθούν εντός Ελλάδος με αυτοκίνητο, αποφεύγοντας τη χρήση αεροπλάνου, τρένου ή ΚΤΕΛ, δεν έχουν παρά να δηλώσουν αν προσφέρουν μία ή περισσότερες θέσεις στο μέσο μεταφοράς τους ή αν ζητάνε στο αυτοκίνητο κάποιου άλλου, με συγκεκριμένο σημείο εκκίνησης και άφιξης, σε δεδομένη ημερομηνία. Γραφούν, λοιπόν, τα στοιχεία αυτά με ό,τι άλλες λεπτομέρειες θεωρούν οι ίδιοι σχετικές και αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει την ίδια μέρα από την αφετηρία ή από κάποια ενδιάμεση στάση, δεν έχει παρά να τους στείλει μήνυμα, να δηλώσει το ενδιαφέρον του και ξαφνικά ένα ταξίδι με συνταξιδιώτες άγνωστα μεταξύ τους άτομα, ξεκινά!

Πόσο ασφαλές είναι όμως να περάσεις κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με κάποιον που δεν έχεις δει ποτέ; Πόσο σίγουρος είσαι για το ποιόν του ατόμου που θα σε συντροφεύσει; Φυσικά κανένας -ούτε διαχειριστής σελίδας, ούτε ο ίδιος σου ο εαυτός ή η διαίσθησή σου- δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για το χαρακτήρα του συνταξιδιώτη και την ποιότητα ή την ασφάλεια της διαδρομής. Ίσως να μην είναι ο κανόνας αλλά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ο συνταξιδιώτης να έχει διαφορετικά κίνητρα απ’ το να μοιραστεί απλώς τα έξοδα του ταξιδιού και να αντικαταστήσει λίγες ώρες μοναξιάς με όμορφη παρέα. Και για να πάμε και στο χειρότερο σενάριο, πώς είσαι βέβαιος ότι αυτός ο άγνωστος που θα οδηγεί θα σε πάει με ασφάλεια στον προορισμό σου; Ενδέχεται να μην έχει σωστή οδηγική συμπεριφορά, να αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες, να περνάει φανάρια με κόκκινο, να κάνει επικίνδυνες προσπεράσεις και μέχρι να φτάσεις το μόνο σου μέλημα κι η μόνη σου σκέψη να είναι να κατέβεις απ’ το αυτοκίνητο ασφαλής.

Η πιο light εκδοχή είναι απλώς να πέσεις σε κάποιον περίεργο, που μέχρι να φτάσετε θα σου βγάλει την ψυχή με τις παραξενιές του. Θα σου ζητάει να χαμηλώσεις τη μουσική, θα τον ενοχλεί το air-condition, το ότι τρως, το ότι καπνίζεις με το παράθυρο ανοιχτό, το ότι ζητάς ξανά στάση για τουαλέτα. Στην καλύτερη εκδοχή αν είσαι τυχερός και αποφύγεις τον ψυχοβγάλτη, μπορεί να πέσεις σε κάποιον που δεν αγαπά την κουβέντα, που θέλει να κοιμηθεί, να κλείσεις το ραδιόφωνο, που αναζητά την ησυχία του και σε κάνει να νιώθεις ότι ταξιδεύεις μόνος. Αν κι εσύ σκέφτεσαι με ανάλογο τρόπο, θα περάσεις καλά, αν όμως ψάχνεις έναν αξιόλογο συνομιλητή, θα περάσεις δύσκολες ώρες γιατί εκτός από σιωπή θα επικρατεί κι αμηχανία, εφόσον θα είσαι με έναν εντελώς άγνωστο άνθρωπο σε έναν κλειστό χώρο, γεγονός που θα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Παρά τους κινδύνους που ελοχεύει μια τέτοια επιλογή, αρκετοί την προτιμούν, κυρίως λόγω εξοικονόμησης χρημάτων, αγνοώντας το ρίσκο μιας τέτοιας απόφασης. Για να είμαστε δίκαιοι, λοιπόν, πράγματι, το να μοιραστείς τα έξοδα του ταξιδιού με κάποιον που συμπίπτει ο προορισμός σας και ταυτόχρονα να αποφύγεις μεγαλύτερα έξοδα ή την ταλαιπωρία της μετακίνησης με άλλο μέσο, είναι αρκετά δελεαστικό, ειδικότερα στην εποχή που διανύουμε.

Επιπλέον, το να ταξιδέψεις με παρέα είναι ένας τρόπος να γνωρίσεις νέα άτομα. Όσοι λοιπόν ιντριγκάρονται από το άγνωστο, λατρεύουν τις γνωριμίες, να συνομιλούν με κόσμο, να μαθαίνουν την ιστορία τρίτων κι απολαμβάνουν τα ταξίδια με παρέα, τότε με τον τρόπο αυτό έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν όλα τα παραπάνω. Το ταξίδι εξάλλου οφείλουμε να το απολαμβάνουμε και να το ευχαριστιόμαστε. Και μάλιστα ιδανικό σενάριο να ταξιδεύεις με συνομηλίκους σου, ώστε να έχετε κοινά ενδιαφέροντα και θέματα συζήτησης. Και πού ξέρεις; Ίσως να γίνουν και καλοί φίλοι σου. Θα ζήσετε μαζί μια περιπέτεια, μια όμορφη ανάμνηση, μια φιλία ή ακόμα και έναν έρωτα.

Διασκεδαστικό να ταξιδεύεις με τρίτους, αλλά δε θυμίζει λίγο το οτοστοπ; Εκεί γιατί είσαι τόσο αρνητικός στο να βάλεις κάποιον άγνωστο στο αυτοκίνητό σου; Μακάρι να βρεθεί κάποιος τρόπος αξιολόγησης των άγνωστων συνταξιδιωτών, ώστε να νιώθεις πιο ασφαλής και να μειώσεις τον κίνδυνο που πιθανόν να διατρέχεις. Share the ride, λοιπόν, or stay in your comfort?

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!