Όλοι έχουν να πουν για την πανσέληνο του Αυγούστου. Έχουν γραφτεί τραγούδια για χάρη της κι όλοι οι ερωτευμένοι την περιμένουν πώς και πώς για να περάσουν μια ρομαντική καλοκαιρινή βραδιά με το άλλο τους μισό.

Κανείς όμως δε δίνει την πρέπουσα σημασία στην πανσέληνο του Ιουλίου, η οποία είναι και πολύ καλύτερη. Η πανσέληνος του Ιουλίου –δεν ξέρω αν το έχει κανείς σας παρατηρήσει– είναι πολύ πιο εντυπωσιακή. Συνήθως το φεγγάρι είναι πιο μεγάλο κι έχει στην αρχή ένα πολύ έντονο κόκκινο χρώμα, σαν να είναι ήλιος.

Φέτος, λοιπόν, δώστε προσοχή στην παραμελημένη πανσέληνο του Ιουλίου και θα με θυμηθείτε. Πάρτε τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας και πηγαίνετε για κάμπινγκ κάτω απ’ τα αστέρια. Διαλέξτε ένα σημείο απ’ όπου θα μπορείτε να βλέπετε την πανσέληνο απ’ την πρώτη στιγμή που θα «ξεμυτίσει». Αυτή είναι η πιο εντυπωσιακή στιγμή της. Θα είναι ακόμα πιο ωραία, αν το φεγγάρι αποκαλύπτεται σιγά-σιγά μέσα απ’ τη θάλασσα ή πίσω από κάποιο βουνό ή βράχο.

Έτσι ολόγιομο και κόκκινο όπως είναι το φεγγάρι κάνει ακόμα και τον πιο ανέραστο και καθόλου ρομαντικό άνθρωπο να λυγίσει στη θέα του. Είναι ιδανική στιγμή για προτάσεις γάμου ή για οποιεσδήποτε ηθικές ή ανήθικες προτάσεις θέλετε να κάνετε σε όποιον βρίσκεται δίπλα σας. Η επίδρασή της είναι μαγική. Τίποτα δεν είναι παρεξηγήσιμο εκείνη την ώρα. Όλα κι όλοι επιτρέπονται.

Δεν είναι ανάγκη, βέβαια, να είστε ζευγάρι για να απολαύσετε την πανσέληνο. Μπορείτε πολύ άνετα να καθίσετε στο μπαλκόνι σας με ένα ποτήρι κρασί ή ό,τι άλλο προτιμάτε. Είναι η κατάλληλη στιγμή να μείνετε οι δυο σας, εσείς κι ο εαυτός σας, και ν’ αναλογιστείτε γιατί απολαμβάνετε μια τόσο όμορφη στιγμή μόνοι. Το πρώτο άτομο που θα σας έρθει στο μυαλό τότε, είναι αυτό που σας λείπει περισσότερο και με το οποίο θα θέλατε να μοιραστείτε αυτή την εμπειρία.

Μια πολύ καλή ιδέα είναι ν’ αράξετε με την παρέα σας σε μια παραλία ή σε μια ωραία τοποθεσία κάπου ψηλά ή στο πιο κατάλληλο μπαλκόνι και να αρχίσετε τις φιλοσοφικές συζητήσεις, βλέποντας το πανέμορφο φεγγάρι να υψώνεται πάνω απ’ τα κεφάλια σας, σαν να έρχεται να φωτίσει τις σκέψεις σας και να τους δώσει ζωή.

Είναι πολύ καλή ευκαιρία να κάνετε σχέδια κι όνειρα για το μέλλον, να δώσετε όλοι μαζί την υπόσχεση στον εαυτό σας και στους φίλους σας ότι θα κάνετε τα πάντα, για να γίνουν πραγματικότητα. Όλα αυτά κάτω απ’ την πανσέληνο θα κάνουν τη βραδιά σας να πάρει τη μαγική αίσθηση μιας μυστικής τελετουργίας κι όλοι θα βρεθείτε δεμένοι με την υπόσχεση που δώσατε.

Γενικά, η πανσέληνος από πάντα είχε μια μαγική και μυστηριώδη επίδραση στους ανθρώπους. Όλοι νιώθουν κάπως στη θέα της και για κάποιο περίεργο κι ανεξήγητο λόγο δεν μπορούν να μείνουν αδιάφοροι. Πάντα αυτή η θέα συγκλονίζει ακόμα και τους πιο πεζούς, αυτούς που δε θεωρούνται ρομαντικοί.

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα φυσικά φαινόμενα, το οποίο οδηγεί τη φαντασία του ανθρώπου και την καθοδηγεί πολλές φορές στη δημιουργία υπερφυσικών εξηγήσεων και φανταστικών αφηγήσεων σχετικά με τη επίδραση που ασκεί στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Η αλήθεια πάντως είναι πως –ακόμα κι αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε– πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να αλλάζει διάθεση σε μέρες που έχει πανσέληνο.

Αφεθείτε, λοιπόν, στη μαγική επίδραση της πανσελήνου, ιδιαίτερα σε αυτήν του Ιουλίου. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ πιο εντυπωσιακή απ’ την υπερεκτιμημένη πανσέληνο του Αυγούστου. Αφήστε τον εαυτό σας να λειτουργήσει αυθόρμητα απόψε και μη σκέφτεστε τίποτα.

Η πανσέληνος έρχεται, η λογική φεύγει…

Συντάκτης: Βασιλική Γραμμένου