paul548

Ζούμε στην εποχή μιας διαρκώς ανοδικής τεχνολογικής προόδου, που αντιμετωπίζει τις συνήθεις του παρελθόντος με μια αλαζονεία που τρομάζει. Το διάβασμα για κάποιους ίσως να θεωρείται πια ασχολία ξεπερασμένη και κάπως παλιομοδίτικη, καθώς ό,τι αναζητούν φιγουράρει σε οθόνες υψηλής ανάλυσης.

Οι άνθρωποι, όμως, που διαβάζουν, κρατούν τον κόσμο ολόκληρο στις παλάμες τους. Κι οι δημόσιες/δημοτικές/πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες μοιάζουν γι’ αυτούς, που μπορούν να εκτιμήσουν όσα τους προσφέρουν, θησαυροφυλάκια. Τα περασμένα και τα επόμενα βρίσκονται όλα εκεί, αραδιασμένα σε κιτρινισμένες ίσως σελίδες.

Τα βιβλία έχουν μια λύση για τα πάντα, αρκεί να ξέρεις τι ψάχνεις και, φυσικά, να ‘χεις την υπομονή να το αναζητήσεις. Πριν καν πατήσεις το πόδι σου στο κτήριο που στεγάζει όλη αυτή τη φαντασία και τη γνώση, θα σε χτυπήσει από παντού η μεθυστική μυρωδιά του χαρτιού, δημιουργώντας σου μια ανυπόμονη ανάγκη να ξεφυλλίσεις κάθε σελίδα τους. Κι όταν περάσεις το κατώφλι και περιπλανηθείς λιγάκι στους διαδρόμους, θα νιώσεις την ψυχή σου να γεμίζει μ’ ένα συναίσθημα αλλιώτικο, λες κι έχεις μόλις ανακαλύψει την είσοδο σ’ ένα παράλληλο σύμπαν. Περιτριγυρισμένος απ’ τη μαγεία που κρύβεται σε κάθε γωνιά, χάνεις την αίσθηση του χρόνου και βυθίζεσαι ολοκληρωτικά σ’ όλα όσα έχουν να σου πουν. Κι είναι πολλά, αρκεί να είσαι διατεθειμένος ν’ ακούσεις.

Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να εκμεταλλευτείς με τον καλύτερο τρόπο τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου σου. Όπου κι αν βρίσκεσαι, οι πόρτες της είναι ανοιχτές για να σε καλωσορίσουν, ακόμα κι αν δεν είσαι πια φοιτητής. Μπορείς να την επισκεφτείς στις ώρες λειτουργίας της και να χρησιμοποιήσεις το υλικό που διαθέτει, για κάποια ερεύνα -είτε για προσωπικό είτε και για επαγγελματικό σκοπό. Δεν είναι απαραίτητο να ‘χεις στην κατοχή σου κάρτα μέλους, ούτε και να πληρώσεις κάποια συνδρομή για ν’ απολαύσεις ένα απόγευμα εξωτερικής ησυχίας κι εσωτερικής γαλήνης, έχοντας για συντροφιά τα εκατοντάδες βιβλία που βρίσκονται στη διάθεσή σου για ό,τι χρειαστείς.

Μπορείς ν’ αφιερώσεις χρόνο και σε βιβλιοθήκες που ανήκουν στο Δήμο της κάθε περιοχής, αν δεν έχεις πρόσβαση σε πανεπιστήμιο. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, πληρώνεις ένα μικρό ποσό για ολόκληρο τον χρόνο κι έχεις απεριόριστη πρόσβαση σε χιλιάδες λογοτεχνικά κι ακαδημαϊκά βιβλία, σε περίπτωση που θέλεις να δανειστείς κάποια απ’ αυτά. Έτσι, έχεις περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστείς τις πληροφορίες που κρύβουν και να τις αφομοιώσεις με τον κατάλληλο τρόπο. Είσαι πιο άνετος, εφόσον μπορείς να μεταφέρεις αυτόν τον αλλιώτικο κόσμο για λίγο στον χώρο σου.

Μέσα απ’ τις δημόσιες βιβλιοθήκες διευρύνεις τους ορίζοντές σου, χωρίς να επιβαρύνεις την τσέπη σου και μαθαίνεις πράγματα που ίσως να μην έμπαινες στη διαδικασία ν’ αναζητήσεις, υπό διαφορετικές συνθήκες. Γίνεται πιο αντιληπτός ο κόσμος γύρω σου και βρίσκεις απαντήσεις σ’ ερωτήματα που δεν ήξερες καν πως γυρνούσαν στο μυαλό σου. Διαμορφώνεται η προσωπικότητά σου μέσα από μια συνειδητή διαδικασία απόκτησης γνώσεων. Κι έτσι, βγαίνουν στην επιφάνεια διαφορετικές εκδοχές του χαρακτήρα σου, που αποδεικνύουν πόσο πολύπλοκος και πολύπλευρος είναι.

Γιατί η γνώση είναι δύναμη. Κι οι βιβλιοθήκες αποθηκεύουν και μεταδίδουν αυτή τη δύναμη, χωρίς να ζητάνε τίποτα γι’ αντάλλαγμα. Προσφέρουν χιλιάδες επιλογές και μπορούν να ευχαριστήσουν με το περιεχόμενό τους τον καθένα, αφού δεν υπάρχουν όρια σ’ αυτά που μπορεί ν’ αποκομίσει κάποιος μέσα απ’ αυτές. Κάθε βιβλίο που διαβάζεις σε ταξιδεύει και δημιουργεί, σιγά-σιγά, το χάρτη της ζωής σου. Σ’ αυτόν βασίζεται κι η ικανότητά σου να βλέπεις τα πράγματα απ’ όλες τις πτυχές τους και ν’ αναπτύσσεις την κριτική σκέψη σου, δημιουργώντας, μ’ αυτόν τον τρόπο, τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο.

Καθοδηγείται η ίδια η ζωή σου απ’ τη γνώση που ‘χεις καταφέρει ν’ αποκτήσεις κατά τη διάρκειά της, ακόμη κι αν δεν το ‘χεις συνειδητοποιήσει ακόμη. Γι’ αυτό κι οι βιβλιοθήκες σε σπρώχνουν να φτάσεις πιο κοντά στην κατάκτηση ενός ονείρου, που μπορεί και να διαφέρει απ’ τα υπόλοιπα.

Όποια κι αν είναι η κατάστασή τους, λοιπόν, τα βιβλία σου παρέχουν τα εφόδια που θα χρειαστείς για ένα καλύτερο μέλλον, που ‘χει μάθει να εμπνέεται απ’ το παρελθόν και να θέτει τις βάσεις του σ’ ένα συνειδητοποιημένο παρόν, ανοίγοντας μυαλά και καρδιές σε κάθε ξεφύλλισμα.

 

Συντάκτης: Έλενα Γεωργίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη