Την αποτυχία σου να την κάνεις δική σου. Να είσαι σκληρός και παράλληλα δίκαιος κριτής του εαυτού σου. Κανείς δεν μπορεί να σε αγαπήσει περισσότερο από σένα. Μη θυμώνεις γιατί δεν μπόρεσες να κάνεις κάτι που είχες βάλει στόχο. Η αληθινή αγάπη που έχεις για τον εαυτό σου θα φανεί στο χειροκρότημα. Εκεί που πέφτεις και που κάνει την εμφάνισή της η αποτυχία περιμένεις να σε στηρίξουν και αυτοί που σε αγαπούν πραγματικά. Πρώτος από όλους όμως εσύ πρέπει να σου δείξεις κατανόηση. Το να σε χτυπήσεις στην πλάτη, ως ένδειξη παρηγοριάς, δεν είναι μόνο ελαφρυντικό. Δείχνει πως έχεις θάρρος, πως αποδέχεσαι την κατάσταση και μπορείς να σφίξεις τα δόντια για να δώσεις τις επόμενες μάχες σου. Μόνος θα ξαναδοκιμάσεις να φτάσεις στο τέρμα. Αν δεν έχεις εσένα, μην περιμένεις να σου δώσουν ώθηση οι άλλοι. Πρέπει να ανασυγκροτήσεις τις δυνάμεις σου και να είσαι έτοιμος ν’ αρχίσεις απ’ το μηδέν.

Δεν ελέγχουμε τα πάντα και έτσι δεν μπορείς να προκαθορίσεις τους αστάθμητους παράγοντες που θα εμφανιστούν στην πορεία του παραμυθιού σου. Κακώς όμως δεν τους υπολογίζεις έστω και τυφλά στα πλάνα σου. Αυτοί θα παίξουν τον δικό τους ρόλο στο αποτέλεσμα και καμιά φορά τα πράγματα δε θα είναι με το μέρος σου όση προσπάθεια κι αν καταβάλεις. Υποστήριξε τις επιλογές και τις αποφάσεις σου. Ακόμα κι αν κάποιες φορές δε σου βγουν σε καλό, μείνε με το κεφάλι ψηλά. Πάρε τον χρόνο σου, αποδέξου τα λάθη σου και φρόντισε να απαλύνεις τον πόνο της απογοήτευσης που έχεις μέσα σου. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Δε χρειάζεται να κρίνεις τον εαυτό σου πιο αυστηρά απ’ ότι όλους τους άλλους αλλά αρκεί να είσαι αντικειμενικός.

Μην ψάχνεις γιατί και πώς. Ποτέ δε θα καταλάβεις τι πραγματικά έφταιξε και έφτασες σε τέλμα, τι σε οδήγησε στην αποτυχία. Υπάρχουν κάποια ρίσκα που πρέπει να παίρνουμε. Μη μετανιώσεις για ό,τι έδωσες και όσα έκανες. Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δε σε δικαιώσει, δε σημαίνει πως πρέπει να αλλάξεις κάτι εσύ. Εξάλλου δεν ήταν σίγουρο ότι θα τα κατάφερνες. Όταν ρισκάρεις, παίζεις κατά κάποιο τρόπο με τις πιθανότητες. Μετά την αποτυχία δεν πρέπει να τα παρατήσεις αλλά να προσπαθήσεις ξανά και ξανά.

Η μάχη που χάθηκε είναι αυτή που δε δόθηκε ποτέ. Αν νομίζεις ότι πάλεψες και απέτυχες, κάνεις λάθος. Η πραγματική μάχη δίνεται μετά την αποτυχία. Εκεί θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τον εχθρό κατάματα. Μη φοβηθείς το μετά. Στο εξής θα ξέρεις τι θα ακολουθήσει και η εμπειρία θα σε ‘χει κάνει πιο ώριμο. Δε θα έχεις πλέον άγνοια κινδύνου αλλά επίγνωση των επιπτώσεων. Θα πρέπει να αποδείξεις τις δυνατότητές σου με αντίπαλο την ίδια την πραγματικότητα. Όποιος δεν έχει βιώσει την αποτυχία, δεν μπορεί να εκτιμήσει και τη γλυκιά γεύση της επιτυχίας.

Σε κάθε αποτυχία τα βάζεις με τον εαυτό σου και κοιτάς μόνο τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά. Τα ελαφρυντικά που θα έδινες σε άλλους δεν τα δίνεις και σε σένα, αφού σε κρίνεις πιο αυστηρά. Όμως μην παραβλέπεις ότι προσπάθησες ξανά κι αυτή τη φορά τα κατάφερες. Κάποιοι βλέπουν το βουνό και δεν το πλησιάζουν καν. Δεν είναι εύκολο να σταθείς ξανά όρθιος μετά από μια προσωπική ήττα. Θα το κάνεις όμως όταν πραγματικά θέλεις και όταν έχεις βάλει στόχο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτό που έχεις στο μυαλό σου να επιτευχθεί.

Συντάκτης: Χαρά Χαραλάμπους
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.