Η Μαίρη Σάμου μάς ταξιδεύει στη Νότια Ιταλία. Δες εδώ!

iyvliyvl

Φίλος- φίλο φίλησε και τελικά τι; Πόσες φορές άραγε μας γεννήθηκε η απορία μήπως βλέπουμε ερωτικά ένα φίλο μας; Πριν βιαστείς να δώσεις την απάντηση όμως, ψάξε καλά μέσα σου και αναρωτήσου αν είναι έρωτας ή αν πρόκειται απλώς για ένα συνονθύλευμα στιγμών που θα προτιμούσες τελικά να έχεις βρει σε κάποιον άλλον. Ανάλωσε όλες τις δυνάμεις σου για να συγκροτηθείς και να σκεφτείς καθαρά. Πάνω από όλα για το δικό σου καλό, αλλά φυσικά και της παρέας σου, ή και πιο συγκεκριμένα, του φίλου σου.

Ανήκεις στην κατηγορία αυτών που με θράσος τόλμησαν να ρισκάρουν; Ειδικά αν αυτό πέτυχε, τότε έχεις τον αμέριστο σεβασμό μου. Αυτές οι περιπτώσεις της φιλικής σχέσης ή ερωτικής φιλίας σπανίζουν. Αν ρωτήσεις πολλά ζευγάρια θα σου πουν πως το ταίρι τους είναι και κολλητός τους. Ό,τι καλύτερο, όταν γίνεται. Ένα φίλο τον ξέρεις πολύ καλύτερα από έναν ξένο, οπότε γλυτώνεις όλα τα awkward moments που μπορεί να προκύψουν σε ένα ραντεβού. Πόσο ιδανικό αλλά και ουτοπικό συνάμα δε μοιάζει αυτό το σενάριο. Είναι σχεδόν αντίστοιχο του «τι ωραία που θα ήταν να κερδίσω το λόττο». Γιατί κάπως έτσι πάνε αυτά. Πλανάσαι πλάνην οικτράν αν νομίζεις ότι είναι εύκολο να κρατήσεις και τα δυο.

Σκέψου το μετά. Το ιδανικό σενάριο είναι να σε γουστάρει. Πώς φτάνεις όμως σε αυτό το σημείο; Ρισκάρεις τη φιλία που υπάρχει ήδη μόνο και μόνο για μια πιθανότητα; Αναρωτήσου, είσαι διατεθειμένος να διακυβεύσεις μια φιλία που, όπως συχνά λέγεται, μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη από οικογένεια, για κάτι το εφήμερο; Δύσκολο να είσαι μόνος για καιρό, μη γίνεσαι όμως έρμαιο της κατάστασης! Κι αν δεν είναι η μοναξιά ο λόγος που ξαφνικά γλυκοκοιτάς το φιλαράκι σου, τότε να ευχαριστείς το θεό. Αυτά είναι πράγματα του σατανά και μακριά από ‘μας. Anyways, που λένε και στα χωριά μας, ας γυρίσουμε στο θέμα μας.

Και έστω ότι κάνετε κάτι μεταξύ σας, αλλά δε λειτουργεί. Αναλογίσου, πόσο πιθανό είναι να μπορείς μετά στην παρέα να είσαι το ίδιο χαλαρός; Θα συζητάς το ίδιο άνετα για το one night stand της προχθεσινής κραιπάλης; Θα αντέξεις να γράψεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου το ότι έγινε και θα συνεχίσεις να τον βλέπεις με τον παλιό καλό φιλικό τρόπο; Μάλλον όχι, γιατί είναι άβολο. Ή ίσως γιατί δε θες, πιθανών να νιώθεις πληγωμένος, θυμωμένος ή ακόμη και ξενερωμένος. Μην ξεχνάς όμως και την υπόλοιπη παρέα. Έχουν και αυτοί να πάθουν. Θα πληγωθούν εξίσου αν κάτι πάει λάθος. Σκέψου πόσο δύσκολο θα τους είναι να αναγκαστούν να διαλέξουν στρατόπεδα μετά, αν εσείς το κάνετε Ναγκασάκι.

Πριν κάνεις οτιδήποτε αναρωτήσου, μήπως αυτό που σε ευχαριστεί στην τελική είναι η επιβεβαίωση που παίρνεις από ένα φίλο; Μεταξύ μας τώρα, όλοι σε κάποιο βαθμό ζητάμε την επιβεβαίωση. Αυτή που δηλώνει ότι «είμαι αρκετά καλός, ακόμη και σε ένα κόσμο γεμάτο από influencers των χιλιάδων followers». Ζητάς να νιώσεις ότι δεν είναι ανάγκη να προσπαθείς για να σε αγαπήσουν ή για να θέλουν την παρέα σου. Και ποιος το κάνει αυτό καλύτερα από ένα φίλο; Όχι πες μου. Από πάντα, οι πρώτοι άνθρωποι που θα τρέξουν να μας πουν πόσο ωραίοι είμαστε, καθώς και το πρώτο μπράβο που θα ακούσουμε, είναι από φίλους ή από οικογένεια. Αυτή η οικειότητα είναι που σε κάνει να σκεφτείς ότι ίσως εδώ βρίσκεται ο σωστός άνθρωπος για να αράξεις και να μη κουνηθείς ρούπι.

Ας μιλήσουμε όμως και για την άλλη πιθανότητα, αυτήν του να μπεις σε ένα ωραιότατο friendzone. Τώρα θα μου πεις, τι friendzone; Για φιλία μιλάμε, βρίσκεσαι ήδη εκεί! Ο κίνδυνος όμως εδώ είναι μεγαλύτερος, μπαίνεις εις διπλούν και δε βγαίνεις ποτέ. Μεγάλο ρίσκο η εκδήλωση συναισθημάτων σε φίλο αν δεν έχεις πάρει κάποια σημάδια που να σου λένε να προχωρήσεις και αν το πάρεις τότε λυπάμαι, αλλά κινδυνεύεις να μπεις στο γνωστό λαβύρινθο. Και τον αποκαλώ λαβύρινθο γιατί άπαξ και μπεις, κολλάς. Παλεύεις με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, κάνεις τα πάντα για να βγεις, αλλά ματαιότις ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότις. Όσο δύσκολο είναι ο ζυγός να γίνει αποφασιστικός, τόσο δύσκολο είναι και εσύ να βγεις από τον καταραμένο αυτό λαβύρινθο αν κάνεις το λάθος να μπεις μέσα επί δύο. Με κανένα τρόπο. Αδύνατο. Ελπίζω να πρόσεξες την έμφαση που δίνω. Ευχαριστώ και συνεχίζω.

Μη βάλεις τον εαυτό σου και την ψυχή σου σε έναν ατέρμονο αγώνα προσπάθειας. Προσπάθεια να πάνε όλα καλά, να μη σας καταλάβουν. Άγχος και στεναχώρια για το πως θα το πείτε στους άλλους, πως θα το πάρουν και αν θα το δεχτούν. Αγωνία για το αν θα πετύχει ή αν θα καταστραφεί και το ήδη υπάρχον. Θυμήσου, αν ρισκάρω να παίξω το σπίτι μου στα χαρτιά, δεν είμαι μάγκας αλλά μαλάκας. Να ρισκάρεις εκεί που βλέπεις ορίζοντα γιατί αυτό που ετοιμάζεσαι να παίξεις μάλλον έχει αξία και άπαξ και το χάσεις τότε… καλησπέρα και καλή βραδιά. Έχασες.

Συντάκτης: Χαρά Χαραλάμπους
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη