Μεράκι: ενασχόληση με επιμέλεια και γούστο, ζήλος. Κάτι που κάνεις με αφοσίωση και ενθουσιασμό και σου αποφέρει αίσθημα διασκέδασης. Πόσες φορές βρέθηκες σε θέση να κάνεις κάτι χωρίς να το θες, κάτι που αναγκάστηκες και που αφορούσε σε κάποια δουλειά ή εξυπηρέτηση; Μπορεί να συνέβη ακόμα και σε ερωτική σχέση. Το αποτέλεσμα σε ικανοποίησε; Ένιωσες να αποζημιώνεσαι από αυτό;

Εάν η απάντησή σου σε αυτό είναι αρνητική τότε καταλαβαίνεις ότι αυτό που έλειπε ήταν το μεράκι. Θυμάσαι φαντάζομαι τη στιγμή που ήσουν στο γραφείο και τακτοποιούσες το αρχείο μες την γκρίνια επειδή στην πραγματικότητα ήθελες να είσαι μπροστά από έναν υπολογιστή και να γράφεις στο blog σου. Θυμάσαι και το καλοκαίρι εκείνο που βοήθησες σε μια οικογενειακή υποχρέωση, επειδή έπρεπε, για να μη σε παρεξηγήσουν, και που φυσικά έτυχαν τρεις αναποδιές μέχρι να τελειώσετε όσα κάνατε. Ακόμη και τότε που με τη μακροχρόνια σχέση σου θέλατε να φτιάξετε ντουλάπα και συρτάρια και έσερνε ο ένας τον άλλο και τελικά η διαδικασία κράτησε ώρες επειδή δε γινόταν με κέφι, αλλά με ζόρι. Ας μην ξεχνάμε και τη χρονιά εκείνη που βοήθησες την κολλητή στο μεταπτυχιακό και έψαχνες πηγές και παλιές εργασίες, αλλά συγκέντρωνες άσχετες πληροφορίες κάποιες φορές, γιατί δεν υπήρχε απόλυτη συγκέντρωση σε αυτή τη δουλίτσα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ό,τι κι αν κάνεις, να το κάνεις επειδή σ΄αρέσει. Να το αγαπάς, να του δείχνεις σεβασμό και να του δίνεις αξία. Το να το βλέπεις σαν αγγαρεία ή σαν απλή βοήθεια απ’ την καλή σου την καρδιά, δεν του δίνει την ενέργεια που χρειάζεται. Δεν έχει την αμέριστη προσοχή σου, γι’ αυτό καταλήγει ένα μη ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Εάν για παράδειγμα μαγειρέψεις ένα βράδυ για τους φίλους σας, επειδή τους κάλεσε το ταίρι σου, ενώ εσύ ήθελες να μείνετε οι δυο σας και να παραγγείλετε κάτι γρήγορο απ’ έξω, τότε το φαγητό πιθανότατα να μην είναι η καλύτερή σου μαγειρική προσπάθεια, γιατί θα έχει γίνει μηχανικά και όχι με αγάπη. Γι’ αυτό μια κοπέλα που ξεκίνησε να ράβει επειδή αγαπούσε τη ραπτική και ήθελε να εξελιχθεί, ξαφνικά βρέθηκε να κάνει παπάδες με θήκες αδιάβροχες για τα βιβλία που παίρνεις μαζί σου στην παραλία και υπέροχα πατρόν για ό,τι μπορεί να βάλει νους σου. Γιατί αυτά έγιναν με μεράκι.

Αντίστοιχα, ένας καθηγητής που αγαπάει τη δουλειά του και τα παιδιά δε θα μείνει στους κοινούς τρόπους διδασκαλίας. Πάντα θα βρίσκει τρόπους για να μη βαριούνται οι μαθητές του. Από παιχνίδια ερωτήσεων μέχρι κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στο οποίο μπορούν να συνδυαστούν γνώσεις και διασκέδαση. Και άλλοι που η φαντασία τους δεν μπορεί να περιοριστεί στα απλά ή σε αυτά που μόνο φαίνονται, θα δημιουργήσουν φωτιστικά από μπουκάλι ποτού ή γυαλιά από ξύλο. Θα εκμεταλλευτούν πρώτες ύλες για να αποδώσουν κάτι που έχουν ονειρευτεί. Με επιμονή και υπομονή.

Κι αν η εργασία ορισμένων, που έχουν το μεράκι στην ψυχή τους, δεν επιτρέπει τόσο ενθουσιασμό, τότε θα βρουν τρόπους να γεμίσουν τα απογεύματά τους με κάτι που τους ευχαριστεί. Θα ανοίξουν ας πούμε ένα μεζεδοπωλείο με τον κολλητό τους και θα μαγειρεύουν με συνταγές που είχαν μάθει από τον πατέρα τους. Θα το δουλεύουν εναλλάξ και θα κάθονται να συζητούν αμέριμνοι μετά από χρόνια γι’ αυτό που έφτιαξαν βήμα-βήμα. Κάτι που έγινε με μεράκι, που τους χαρίζει χαμόγελα, που μεταφέρουν έτσι τη θετική τους ενέργεια στα άτομα που βρίσκονται τριγύρω.

Πέρα από τα εργασιακά, μεράκι χρειάζονται και οι σχέσεις. Ερωτικές και φιλικές. Να κάνεις εκείνη την έκπληξη στο σύντροφο, ενώ δεν το περίμενε, να περιμένεις να τελειώσει τη δουλειά με έναν καφέ στο χέρι και ένα βλέμμα γεμάτο αγάπη. Να πάρεις ένα τριαντάφυλλο γυρνώντας στο σπίτι χωρίς να γιορτάζετε κάποια επέτειο. Να αφιερώσεις χρόνο και σκέψη στη διοργάνωση ενός πάρτι για το αγαπημένο σου φιλικό πρόσωπο ή ακόμη να πειραματιστείς και να μαγειρέψεις μεξικάνικο και να δοκιμάσετε μαζί τις πρώτες σου απόπειρες σε διεθνή κουζίνα. Μπορείς ακόμη να οργανώσεις ένα business plan για το όραμα που έχει μια φίλη σου για δική της επιχείρηση.

Το μεράκι είναι η κινητήριος δύναμη για να καταφέρεις όσα έχεις ονειρευτεί. Θα μοχθήσεις, θα κουραστείς, αλλά στο τέλος θα νιώσεις μια απαράμιλλη ικανοποίηση για όσα έχεις καταφέρει. Και το σημαντικό είναι πως όλα αυτά θα έχουν γίνει με σκληρή δουλειά και με χαμόγελο στα χείλη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση από αυτή!

 

Συντάκτης: Ευτυχία Συντυχάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.