Μετά το baby sitting και το pet sitting, ήρθε ο όρος house sitting για να συμπληρωθεί αυτή η τριάδα του να φροντίζεις κάποιον ή κάτι. Στην τελευταία περίπτωση, που είναι και αυτή που μας ενδιαφέρει και πάντα σύμφωνα με το λεξικό, εσύ ως House sitter, αντί να προσέχεις άνθρωπο, σκυλί ή φυτό, προσέχεις το σπίτι φίλων σου που λείπουν για ταξίδι. Δηλαδή βρίσκεσαι στο σπίτι των φίλων σου και συμπεριφέρεσαι ως ιδιοκτήτης τον καιρό που έχουν επιλέξει να λείπουν.

Αυτό φυσικά συνεπάγεται και ορισμένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις. Αρχικά, μετά από μια συμφωνία με τον πραγματικό ιδιοκτήτη, κανονίζετε πόσο καιρό θα μένεις εκεί και αν η διαμονή σου εκεί θα είναι ολόκληρο το διάστημα που θα βρίσκεται εκτός σπιτιού ο ιδιοκτήτης ή αν ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα χρειαστεί να πηγαίνεις και να μένεις δυο-τρεις μέρες. Στην περίπτωση του house sitting, εσύ φροντίζεις να διατηρείς το σπίτι στην κατάσταση που το άφησε ο ιδιοκτήτης προτού φύγει. Να υπάρχει δηλαδή τάξη στα πράγματα και να είναι υποτυπωδώς καθαρό.

Εννοείται πως το γεγονός ότι το σπίτι φαίνεται να κατοικείται ακόμη και όταν ο ιδιοκτήτης λείπει, προσφέρει μια έξτρα ασφάλεια και προστασία από περίεργους τύπους που πιθανό να έμπαιναν σε διαδικασία διάρρηξης ή ληστείας. Εφόσον υπάρχει κάποιος και ζει εκεί, είναι δυσκολότερο να συμβεί κάτι κακό. Πέρα από το θέμα ασφάλειας, ο House sitter μπορεί να ασχοληθεί με μερεμέτια του σπιτιού ή και να φροντίσει τα κατοικίδια του ιδιοκτήτη-φίλου, πηγαίνοντάς τα στον κτηνίατρο και για τον καθημερινό τους περίπατο.

Ακόμη ίσως χρειαστεί να διαβάσει την αλληλογραφία και να ενημερώσει σχετικά το ενδιαφερόμενο άτομο σε περίπτωση που πρόκειται για κάτι επείγον και να ασχοληθεί με πληρωμές και λογαριασμούς που εκκρεμούν. Να φαίνεται δηλαδή πώς όλα κυλούν ομαλά όπως θα συνέβαινε εάν ο ιδιοκτήτης δεν έλειπε διακοπές. Παρά τις υποχρεώσεις που επωμίζεται ο House sitter, έχει ως θετικό ότι μπορεί να βρεθεί σε κάποιο εξοχικό του φίλου, σε μέρος που δεν είχε την ευκαιρία να δει μέχρι τώρα, να ζήσει και εκείνος κάτι σαν διακοπές και να αλληλεπιδράσει με τους ντόπιους και με τους γείτονες. Ευθύνη και διασκέδαση μαζί για έναν διαφορετικό τρόπο φροντίδας.

Στο εξωτερικό, το House sitting είναι πιο διαδεδομένο και δε συμβαίνει τόσο μεταξύ φίλων. Υπάρχουν αγγελίες εύρεσης εργασίας που αφορούν το housesitting, επομένως για κάποιους μπορεί και θεωρείται κανονική δουλειά. Το House sitting λοιπόν, είναι ιδανική επιλογή για μια θέση εργασίας στο εξωτερικό, για κάποιον έχει βαρεθεί στη χώρα του και του αρέσει να γνωρίζει νέο κόσμο και άλλες κουλτούρες, για κάποιον που δεν τον τρομάζουν οι αλλαγές και το καινούριο και για κάποιον που αγαπά τις περιπέτειες. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να γίνει και πιο γνωστό στην Ελλάδα και ακόμη και μεταξύ φίλων είναι ένας τρόπος να περάσουν όλοι ανέμελες διακοπές έχοντας βγάλει και κάποια χρήματα από αυτό. Χωρίς άγχος οι μεν για το σπίτι που αφήνουν πίσω και χωρίς πολλές έγνοιες οι δε για τα προς το ζην. Εσύ, θα το δοκίμαζες;

Συντάκτης: Ευτυχία Συντυχάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.