Ο προπονητής σου είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος που έχεις επιλέξει να ‘ναι στη ζωή σου. Ξεκινώντας απ’ τη φυσική κατάσταση, θέτετε μαζί έναν στόχο που θα σε οδηγήσει στην αυτό-βελτίωσή σου. Είναι ο άνθρωπος που παρόλο που ασχολείται κυρίως με την ενδυνάμωση του σώματός σου, λειτουργεί πολλές φορές και σαν τον δάσκαλο οδήγησης ή σαν τον χημικό που είχες κάποτε στο σχολείο, κάνοντας ιδιαίτερα στο λύκειο. Είναι, δηλαδή, εκείνος ή εκείνη που σε καθοδηγεί πρακτικά για να καλυτερεύσεις τον εαυτό σου, τονώνοντας όχι μόνο τη σάρκα σου αλλά και τον εσωτερικό δυναμισμό σου.

Σου δείχνει τον τρόπο και την επιλογή για να δεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις ή πόσο χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου για μπορέσεις να πιάσεις τον στόχο που έχεις θέσει στο χρονικό περιθώριο που εσύ θέλεις. Σε εξασκεί και σε βοηθάει όταν χρειάζεσαι επεξηγήσεις και κατευθύνσεις ενώ φυσικά σου υπενθυμίζει πόσες επαναλήψεις χρειάζεται να κάνεις από κάθε σετ ασκήσεων. Σε άλλα νέα, μπορεί και να σου μετράει τις επαναλήψεις αυτές, σαν ένας άλλος δάσκαλος μαθηματικών που δίνει όσα περισσότερα μπορεί σε ένα παιδάκι δημοτικού, για να μάθει επιτέλους να λύνει προβλήματα.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ο προπονητής σου οφείλει να γνωρίζει τα δυνατά κι αδύναμα σημεία σου. Να έχει ενημερωθεί, δηλαδή, για τυχόν παλιότερους τραυματισμούς ή χρόνια θέματα, στη μέση, για παράδειγμα. Να ξέρει ποιες ασκήσεις σου αρέσουν και ποιες μπορείς να ολοκληρώσεις σωστά, έτσι ώστε μετέπειτα να σου δώσει καινούριο σετ ασκήσεων και να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό σε συγκεκριμένο χρόνο, ας πούμε. Κι εσύ, με τη σειρά σου,  οφείλεις να χτίσεις μια σχέση μαζί του πιο ανθρώπινη, πιο συναισθηματική κι όχι τόσο αυστηρά επαγγελματική, για μπορέσει να σε καταλάβει ως προσωπικότητα και να σε βοηθήσει να προχωρήσεις στη ζωή σου, εκπληρώνοντας τους στόχους σου.

Μιλώντας για οικειότητα και δέσιμο, δεν εννοούμε να ξέρει ο προπονητής σου τα πάντα για ‘σένα, και με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Να υπάρχει, όμως, μια συζήτηση κατά καιρούς που θα περιλαμβάνει τι δουλειά κάνεις, ποια είναι τα ωράριά σου, τι τρως και κάθε πότε (πληροφορία άκρως σημαντική, όταν κάνεις σκληρή προπόνηση τύπου personal training ή cross fit), μαζί με κάποιες πληροφορίες για την προσωπική σου ζωή. Αυτό το τελευταίο, σχετίζεται πολύ με τη διάθεση και με το τι κίνητρο έχεις για να πας στην προπόνηση. Δηλαδή, υπάρχει κάποιος μακροχρόνιος στόχος για καλύτερη σχέση με το σώμα μας και κατ’ επέκταση να μας γίνει η άσκηση κι η σωστή διατροφή τρόπος ζωής; Ή απλά θέλουμε να χάσουμε κιλά, για κάποιο γάμο που είναι στα σκαριά και μετά να τα παρατήσουμε;

Ο προπονητής, επειδή μέσα σε όλα όσα κάνει, λύνει κι απορίες, έχει πράγματι μέσα του ένα χαρακτηριστικό εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εξηγεί αναλυτικά τις ασκήσεις που χρειάζεται να κάνεις και ποιο σημείο του σώματος δουλεύει με αυτήν την άσκηση και πάντοτε επισημαίνει πως αν νιώσεις κάπου πόνο σε διαφορετικά σημεία του σώματος από αυτά που εξασκούνται ανά άσκηση, πρέπει να το πεις. Ακριβώς γι’ αυτό δεν πρέπει να ντρέπεσαι να μιλήσεις για το πώς νιώθεις ανά άσκηση, τι δεν κατάλαβες, αν κάτι σου φάνηκε αστείο, ή ότι δεν μπορείς άλλο και θες απλώς να γκρινιάξεις. Έτσι, αποκτάς μια πιο φιλική επαφή με τον προπονητή σου κι αυτό σας βοηθάει περισσότερο στην επαγγελματική σας σχέση.

Όμως κι ο προπονητής σου χρειάζεται να ‘χει αναπτυγμένη την ενσυναίσθησή του. Να μπορεί να σε καταλαβαίνει και να ‘χει μάθει να σε ακούει. Να ‘ναι σε θέση να μπορεί να σε πιέσει όταν κάνεις νάζια, επειδή απλά βαριέσαι να κάνεις σωστά την προπόνησή σου, αλλά και να υποχωρεί και να προσαρμόζει το πρόγραμμα ασκήσεων, όταν βλέπει ότι δεν είναι η μέρα σου.

Όλοι έχουμε καλές και κακές στιγμές κι όλοι χρειαζόμαστε κατανόηση απ’ τον περίγυρό μας. Σε αυτόν ανήκει κι ο προπονητής σου. Ίσως  μάλιστα να ανήκει και στον στενό κύκλο επαφών σου, ειδικά όταν έχεις τέσσερις προπονήσεις μαζί του ανά βδομάδα ή όταν η προπόνηση είναι πολύωρη, μιλώντας για κάποιο άθλημα. Επομένως, η φιλική σχέση χτίζεται στην πορεία των μαθημάτων-προπονήσεων μέσα από εξομολόγηση εμπειριών ή αστείων περιστατικών κι ο προπονητής οφείλει να ενθαρρύνει και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τα «θέλω» του «μαθητή» του. Φυσικά, δεν ταιριάζουν όλοι με όλους. Ή δεν μπορούν όλοι να προσαρμοστούν σε όλα. Όμως, η καλή διάθεση, η φιλική επαφή και το χιούμορ είναι τα συστατικά για μια φοβερή συνεργασία, μεταξύ προπονητή κι αθλούμενου.

 

Συντάκτης: Ευτυχία Συντυχάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη