Μια φωνή είναι ιδιαίτερη, ξεχωριστή και πολλές φορές μπορεί να μας προκαλέσει, να μας ερεθίσει, να μας τραβήξει την προσοχή. Φυσικά κι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους, τους οποίους τους χαρακτήριζε μια ερωτική φωνή, από την πρώτη λέξη που ακούσαμε από τα χείλη τους. Όμως αυτό είναι υποκειμενικό και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είναι εκείνη η μυστηριώδης αίσθηση που μας κάνει να εθιζόμαστε σε μια φωνή στο σημείο που μπορούμε και να ερωτευτούμε αυτό που ακούμε. Η ανεξήγητη παρόρμηση, η γλυκιά ηδονή.

Υποκειμενικό είναι το γούστο των ανθρώπων για το είδος της φωνής που θεωρούν σέξι. Αλλά το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως μπορούμε να τη προσδιορίσουμε με αντικειμενικό τρόπο ως ερωτική. Αν και η φωνή μας συνήθως δε μας αρέσει καθόλου, στους άλλους συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στο άκουσμα μιας φωνής μπορούν πολλά να συμβούν. Να μας εξιτάρει τόσο πολύ που να μη μας απασχολεί η εμφάνιση του άλλου. Στην περίπτωση που πρώτα ακούσουμε κάποιον, χωρίς να τον έχουμε δει, το μυαλό μας αρχίζει να πλάθει το πρόσωπό του ανάλογα με αυτό που αισθανθήκαμε όταν την ακούσαμε. Δε μένουμε μόνο εκεί. Συνεχίζουμε. Προσπαθούμε ν’ ανακαλύψουμε και τα στοιχεία του χαρακτήρα του.

 

 

Γιατί όμως μας εξιτάρει τόσο πολύ; Σύμφωνα με την Cate Madill, λογοπαθολόγο, υπάρχει μια εξελισσόμενη τάση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη φύση. Κατά τα λεγόμενά της, είναι ένας μετρητής η φωνή. Και τι μετράει; Τα συναισθήματα και την επικοινωνία μας. Ο τόνος της φωνής αλλά και η χροιά βοηθούν να μεταφερθεί το συναίσθημά μας στους άλλους τριγύρω μας, ακόμα και μέσω του υποσυνειδήτου μας. Πλέον, δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που επιλέγουν ν’ ανταλλάσσουν ηχητικά μηνύματα ως μια συνάντηση των μηνυμάτων με τη φωνή κι αυτό γιατί είναι άμεσο κι ο συνομιλητής τους λαμβάνει απευθείας το μήνυμα. Δημιουργεί ένα πλέγμα οικειότητας αλλά και μιας ερωτικής προδιάθεσης.

Η Jean Berko Gleason, υποστηρίζει πως αυτό που θεωρούμε σέξι καθορίζεται εξ αρχής απ’ τη βιολογία, παράλληλα όμως οφείλεται και στην εκτίμηση που κάνουμε για το άτομο πίσω από αυτή. Μια σέξι φωνή ισούται με μια ζεστασιά, ηρεμία και μια αμεσότητα, έναν τόνο πιο βαθύ, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από βραχνάδα ή και μπάσους ήχους. Μας εξαπατά νομίζοντας πως υπάρχει ένα βαθύτερο συναίσθημα και δεν πρόκειται για μια επιφανειακή παρουσία. Εικάζουμε ότι υπάρχει κάτι το μυστηριώδες που ίσως μας προσφέρει πιο έντονες στιγμές, θρυλικές απολαύσεις κι επικές συγκινήσεις.

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτά τα χαρακτηριστικά καταστούν εφικτό και τον έρωτα. Μπορούμε να ερωτευτούμε κάποιον απ’ τη φωνή του ακόμα κι αν δεν τον έχουμε συναντήσει; Το βασικό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι τι είναι αυτό που μας κάνει να ερωτευόμαστε κάποιον. Συνήθως ψάχνουμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας ελκύουν και μας εντυπωσιάζουν. Ό,τι διεγείρει τη φαντασία μας και τις φαντασιώσεις μας. Ακούγοντας μια χροιά μπορεί να μας ανατριχιάσει και να μας ταξιδέψει. Μας σαγηνεύει το άγνωστο και νιώθουμε σχεδόν την ανάγκη να το εξερευνήσουμε. Φτιάχνουμε έναν δικό μας κόσμο, όπως θα θέλαμε και βάζουμε στον άλλο εκείνα τα στοιχεία που θα θέλαμε να έχει. Μια σέξι φωνή μας ταράζει, μας ηρεμεί και γίνεται απαραίτητη για να ξεκινήσει καλά η μέρα μας.

Είναι δυνατό να ερωτευτούμε κάποιον απ’ την φωνή του, όμως υπάρχει και ο κίνδυνος να απογοητευτούμε. Κι αυτό διότι οι προσδοκίες και οι εικόνες που έχουμε χτίσει ίσως γκρεμιστούν τη στιγμή της γνωριμίας. Από την άλλη όμως μπορεί και να κάνουν τον έρωτα πιο δυνατό. Όλα παιχνίδια του μυαλού είναι. Ή της φωνής- ποιος ξέρει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μελίνα Κοσμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου