Αγαπητή κ. Μερκούρη,

 

Με την παρούσα επιστολή, εκ μέρους του Ελληνικού λαού, θα ήθελα να εκφρράσω τον θαυμασμό όλων για το έργο σας και την επίδραση που είχε στην ιστορία, στον ελληνικό αλλά και τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Από τις εμφανίσεις σας στο θέατρο και τη μεγάλη οθόνη, μέχρι τον αγώνα σας κατά της φασιστικής χούντας που κατέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα, αποδείξατε πως με την αγάπη και το πάθος σας για τη χώρα είστε πράγματι «μια σταρ που κατάφερε να αφοπλίσει ολόκληρη δικτατορία». Η φωνή σας έναντι της δικτατορίας με το «σώπα, όπου να ’ναι θα σημάνουν οι καμπάνες… τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας, δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει», αντηχεί δυνατά στις καρδιές μας και μας καλεί να παλέψουμε για τα όσα συμβαίνουν στο παρόν, ενάντια στις τουρκικές απειλές στο Αιγαίο κι όχι μόνο.

Ως υπέρμαχος του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού κατορθώσατε απίστευτα πράγματα, ιδίως με την πρωτοβουλία σας για δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», ενός θεσμού που αναβιώνει μέχρι σήμερα. Όταν διοργανώνατε το 1983 συνάντηση με τους υπουργούς Πολιτισμού άλλων εννέα κρατών μελών της Ευρωπαικής Ένωσης κατά την πρώτη ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου, ίσως να μην πιστεύατε ότι θα ήταν η απαρχή μιας σειράς τακτικών συναντήσεων μεταξύ των υπουργών Πολιτισμού της Ευρώπης, οι οποίες διενεργούνται μέχρι και σήμερα. Υπουργοί Πολιτισμού άλλων κρατών μελών παραδειγματίστηκαν από σας και συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειές saw για μεγαλύτερη πολιτιστική ευαισθητοποίηση σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Σαφώς αυτό που κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει από το πολύτιμο έργο σας είναι η θερμή υπεράσπισή σας για την επιστροφή των Γλυπτών και μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην πατρίδα. Αν δεν ήσασταν εσείς και ο ζήλος σας για την πατρίδα, ίσως το ζήτημα της διεκδίκησής τους να μην ετίθεντο ποτέ επίσημα σε διεθνές επίπεδο. Με αποκορύφωμα την αξέχαστη ομιλία σας στην Οξφόδρη όπου ανάμεσα σε διανοούμενους και παγκόσμιους ηγέτες, μιλήσατε για τη σημαντικότητα των μαρμάρων για τους Έλληνες, τις θυσίες τους και το γεγονός ότι αυτά αποτελούν σύμβολο τελειότητας αλλά και φόρο τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Καλέσατε τους Βρετανούς ανοικτά να επιστρέψουν τα μάρμαρα πίσω, στο όνομα της ηθικής και της δικαιοσύνης.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αρχή έγινε πριν απο λίγους μήνες, όχι από τους Βρετανούς βέβαια, αλλά από το Βατικανό, το οποίο επέστρεψε γλυπτά του Παρθενώνα. Ας ελπίσουμε ότι η πράξη του Βατικανό, θα δώσει ώθηση σε άλλα ιδρύματα -και κυρίως στους Βρετανούς, που κρατούν εδώ και αιώνες γλυπτά και μάρμαρα του Παρθενώνα- να τα επιστρέψουν. Το γεγονός ότι το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ήταν η σημαία της πολιτικής σας, αποδεικνύει τη χωρίς αμφιβολία την αφοσίωση και το πάθος σας για τη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς, για την προστασία και την προαγωγή του πολιτισμού, το όραμά σας για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ως πολιτική ακτιβίστρια και Υπουργός Πολιτισμού στην πρώτη κυβέρνηση του σοσιαλιστικού κόμματος είχατε μια θετικότατη επίδραση στην ελληνική κοινωνία. Καταφέρατε να φέρετε τον πολιτισμό στο προσκήνιο και δίνοντας την ανάλογη αξία, ενόσω το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα για τη χώρα. Η δήλωσή σας ότι «ο πολιτισμός είναι η ψυχή της κοινωνίας» είναι κάτι που μας αγγίζει βαθύτατα. Και πράγματι, η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας είναι η ιστορία της, η κληρονομιά της, ο πολιτισμός της. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί τουρίστες καταφτάνουν στη χώρα, θέλοντας να μάθουν για την ιστορία της και να εξερευνήσουν τα μνημεία μας και ότι αποτελεί τον πολτισμό της.

Σας ευχαριστούμε για όλα αυτά που έχετε κάνει για την Ελλάδα, τους ανθρώπους της αλλά και για όλα αυτά που προσφέρατε στην παγκόσμια ιστορία. Θα ήσασταν μια εξαίρετη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν κατεβαίνετε στις εκλογές, αλλά όπως έχετε πει κι εσείς, γνωρίζατε ότι δε θα κερδίζατε και δε θα σας αρέσε αυτό.

Κι αν καμία φορά η αγάπη σας για την Ελλάδα και τη ρωμιοσύνη, έγινε δικοπο μαχαίρι -μιλώντας για τον καιρό της εξορίας σας- ελπίζουμε να γνωρίζετε ότι είστε μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες Ελληνίδες ηρωίδες της ιστορίας μας. Το έργο σας αποτελεί και θα αποτελεί πάντα πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

 

Με τιμή, ολόκληρος Ελληνικός λαός

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Χρυστάλλα Σωκράτους
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου