Αξιότιμε κύριε Ζούκερμπεργκ,

Στέλνω αυτήν την επιστολή για να συζητήσουμε κάποια ζητήματα που σας αφορούν. Ας αφήσουμε όμως καλύτερα τον πληθυντικό, φαντάζομαι πως μπορώ να σε αποκαλώ Μαρκ, μιας και φαίνεται εσύ να γνωρίζεις τα πάντα για τη ζωή μου λόγω του αλγόριθμού σου, αλλά κι εγώ για τη δική σου -όσο μου επιτρέπει το Google φυσικά, άντε και οι ταινίες που αποφάσισαν να μας κάνουν να σε μάθουμε.

Από καιρό ήθελα να σε ρωτήσω κάποια πράγματα, κυρίως για το πώς κατάφερες όλα αυτά που κατάφερες έως τώρα χωρίς να έχεις καβαλήσει το καλάμι, γιατί εδώ που τα λέμε, μεταξύ μας δηλαδή, πολλοί από εμάς θα το έκαναν. Ακόμα, αναρωτιέμαι για το πώς μπορείς να μένεις τόσο ερωτευμένος με τη σύζυγό σου, την Πρισίλα, ενώ κάτι μέσα μου μού λέει πως τις έχεις κι εσύ τις κατακτήσεις σου. Τώρα θα μου πεις -και με το δίκιο σου- πού ξέρω εγώ αν είσαι εσύ ερωτευμένος, μα Μαρκ, να σου θυμίσω πως έβαλες κι εσύ το χεράκι σου στο να μάθουμε τη ζωή σου. Έχεις κι εσύ (το) facebook και μας λες συχνά πυκνά πώς νιώθεις.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο όλο αυτό που έχεις καταφέρει. Έχεις ενώσει κόσμο από κάθε άκρη της γης -κι ας ερχόμαστε εμείς πού και πού να το παίξουμε εναλλακτικοί και να πούμε πως «μας κατέστρεψαν αυτά τα πράγματα»- κι έχεις ουσιαστικά βρει τον τρόπο να εξαφανίσεις τη μοναξιά και τη στεναχώρια που μπορεί να ένιωθαν οι άνθρωποι που αποχωρίζονταν τους συγγενείς τους για να βρουν μια καλύτερη τύχη στην άλλη άκρη του κόσμου. Και ταυτόχρονα, έχεις γνωρίσει ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη και τους έδωσες ποικίλες ευκαιρίες να προωθήσουν και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, δεν το λες και μικρό πράγμα!

Ξεκίνησες από ένα γκαράζ μόνος σου και σκέφτομαι πού και πού όλους εκείνους που τους είχες προτείνει να συνεργαστείτε και το απέρριψαν. Σίγουρα τώρα τραβούν τα μαλλιά τους και το μετανιώνουν. Αλήθεια, μπορείς να μου πεις με το χέρι στην καρδιά πώς άντεξες; Από πού άντλησες τόση δύναμη για να κυνηγήσεις ένα όνειρο παρά τις αποτυχίες και παρά τα πρόσωπα που είπανε πως δεν μπορούσες; Πώς κατάφερες να γίνεις έμπνευση για όλους εκείνους που αρχικά δε σε στήριξαν και μαζί με εκείνους να εμπνεύσεις κι ένα σωρό ακόμα;

Επιπλέον, θα ήθελα λίγο να συζητήσουμε το γεγονός ότι παρά την ανάγκη σου ως μεγάλη εταιρεία για ουδετερότητα, εσύ παίρνεις θέση στα πολιτικά δρώμενα του κόσμου. Είχες αποκλείσει τους λογαριασμούς του Τραμπ και τώρα αποκλείεις κι εκείνους που με το έτσι θέλω ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν κι έσπειραν παντού τον φόβο, θέλοντας να δείξεις ότι η κινδυνολογία, η επικράτηση όποιου φαντάζει δυνατότερος αλλά και η παραδοξολογία δεν έχουν θέση σε έναν χώρο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Πώς δε φοβήθηκες τις συνέπειες αλλά είχες το θάρρος να ορθώσεις τοίχο;

Προσπαθώ να μην ξεχάσω τίποτα από όσα θέλω να σου πω, γιατί καταλαβαίνω ότι ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Έχεις μια επιχείρηση κολοσσό, δυο παιδιά και μια σύζυγο όποτε θα επιδιώξω να τα ρωτήσω όλα μαζί. Αλήθεια ισχύει ότι γιορτάζετε την επέτειο του πρώτου σας ραντεβού; Το βρίσκω απίστευτα ρομαντικό κι ειλικρινά με μαγεύει το ότι οι περισσότερες δικές σου δημοσιεύσεις αφορούν σημαντικές ημέρες με τη σύζυγο και τα παιδιά σου. Μοιάζεις να είσαι ένας άνθρωπος που τον ενδιαφέρει πολύ η οικογένεια.

Δημοσιεύματα λένε ότι έχεις φτιάξει στην Πρισίλα ένα κουτί ύπνου ώστε να γνωρίζει τι ώρα πρέπει να ξυπνάει γιατί την αγχώνει να κοιτάζει την ώρα στο κινητό της. Μα, πες μου ειλικρινά, πώς χωράς τα πάντα σε μερικά εικοσιτετράωρα επαναλαμβανόμενα; Πώς είναι δυνατόν με όλα όσα έχεις υπό την επίβλεψή σου να θυμάσαι ακόμη τι σημαίνει να είναι κάποιος στοργικός σύντροφος. Και κυρίως, μήπως να το αφήσεις το facebook και να το γυρίσεις στο coaching μήπως γεμίσει ο κόσμος από τέτοιους ανθρώπους;

Αχ! Για το τέλος άφησα κάτι καινούργιο που ετοιμάζεις, γιατί όπως καταλαβαίνεις έχω σκάσει από αγωνία. Πες ειλικρινά, φτιάχνεις όντως «έξυπνα γυαλιά» που θα λειτουργούν ως smartphones; Κι αν ναι, θα είναι όντως και σε σχετικά προσιτή τιμή ή να το ετοιμάσουμε το νεφρό για δόσιμο; Κι έπειτα, αυτό το meta που σε ακούμε να μας λες; Θα φέρει όντως τα πάνω κάτω ή θα είναι τελικά μια από τα ίδια με πιο εντυπωσιακό όνομα; Αναμένουμε νεότερα, να ξέρεις!

Ποιος ξέρει τι άλλο θα ετοιμάσεις για το μέλλον! Αν δέχεσαι προτάσεις πάντως έχω μία. Κάνε κάτι στο facebook να ξέρουμε πότε χτυπά και του άλλου η καρδιά, θα σε ευγνωμονούμε.

Φιλιά στα τρία υπέροχα κορίτσια σου!

Με εκτίμηση,

Μάρου Κατερίνα

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη