Μία απ’ τις μεγαλύτερες και πιο απλές απολαύσεις σε αυτή τη ζωή είναι το σεξ. Βιολογική ανάγκη πέρα από οτιδήποτε άλλο αλλά και σπουδαία ευχαρίστηση. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που το βλέπουν τόσο απλοποιημένα, μακριά από συναισθηματισμούς κι άλλες παγίδες.

Η ανθρώπινη φύση έχει την τάση να τα περιπλέκει όλα, να δυσκολεύει καταστάσεις που θα μπορούσε να τις ζήσει απλά κι επιφανειακά. Ψάχνοντας το βάθος, λοιπόν, για να αξίζουν όλα διπλά, μπλέκει το συναίσθημα και κάπως έτσι μπλέκεται σαν κουβάρι η ζωή και το κρεβάτι μας.

Φαντάσου να μπορούσες να κάνεις σεξ χωρίς καμία ανάμειξη συναισθημάτων, χωρίς να χρειάζεται να ταιριάξεις ή να ενδιαφερθείς για την προσωπικότητά του άλλου, χωρίς να τον ξέρεις και χωρίς να σε ξέρει, χωρίς να σας νοιάζει να μάθετε ο ένας τον άλλον. Ο μοναδικός κοινός σας στόχος να είναι η απόλαυση, εκείνη τη στιγμή, χωρίς σενάρια για μετά. Με λίγα λόγια; Περιστασιακό σεξ χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς ερωτήσεις, ο καθένας τη ζωή του κι ύπνο στο κρεβάτι του.

Κάπου εκεί συναντάμε τα fuck buddies. Κι αν κι όλα μοιάζουν κι είναι πολύ χαλαρά, δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεις κανείς κάποιον για να δημιουργήσεις μια τέτοια επαφή. Υπάρχουν κι εδώ κάποιες προϋποθέσεις, σίγουρα ερωτική χημεία, αλλά να υπάρχει κι εμπιστοσύνη και σεβασμός.

Επικοινωνία κι ειλικρίνεια για να ξεκαθαρίσετε κι οι δυο τη θέση σας και να φροντίσετε να μη δεθείτε συναισθηματικά. Θα μου πεις, εύκολο είναι να κάνεις σεξ με κάποιον (πάνω από μία φορά) και να μην τον ερωτευτείς; Λες και μπορείς να το ελέγχεις. Σίγουρα δεν είναι εύκολο ούτε βέβαιο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που απλά δεν προκύπτει κάτι περισσότερο, δεν ερωτεύεται καμία απ’ τις δύο πλευρές.

Δεν είναι απαραίτητα ρηχοί άνθρωποι, «αναίσθητοι κι άνιωθοι» όπως ίσως βιαστείς να τους κρίνεις. Απλώς συνειδητοποιημένοι που σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής τους ξέρουν τι θέλουν και τι μπορούν να προσφέρουν. Θέλουν μονάχα σεξουαλική επαφή και τίποτα περισσότερο, εξάλλου το συναίσθημα όπως δεν το ελέγχεις αν συμβεί, δεν μπορείς και να το πιέσεις ή να το προσποιηθείς όταν δεν υπάρχει.

Ίσως να έχουν χωρίσει πρόσφατα, ίσως να ‘ναι πληγωμένοι και να λειτουργούν αντιδραστικά, ίσως να μην έχουν καθόλου χρόνο για να αφιερώσουν σε κάποιον άλλο, ίσως έτσι να ξύπνησαν μια μέρα ή έτσι να συνήθισαν μια ζωή. Αν έχεις περάσει έστω και μία φορά αυτή τη φάση, σίγουρα μπορείς να το καταλάβεις.

Τα fuck buddies, στην πραγματικότητα, δεν καταλήγουν όπως στις Χολιγουντιανές ταινίες, που παρακολουθούμε με γουρλωμένα μάτια τρώγοντας πατατάκια. Δεν ερωτεύονται τρελά σώνει και ντε, ούτε αγαπιούνται κι ακόμα πιο σίγουρα δεν παίζει να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας ένα απόγευμα του Αυγούστου. Σαφώς, κάποτε (σπάνια) συμβαίνουν κι αυτά, αλλά σίγουρα δεν είναι ο κανόνας.

Το να κάνεις μόνο σεξ, επαναλαμβανόμενα με κάποιον, κουράζει. Καλώς ή κακώς, η γκάμα των γνώσεων στο κρεβάτι κάποια στιγμή αρχίζει να εξαντλείται, το πάθος ξεθωριάζει κι όλο αυτό ρουτινιάζει. Κι όταν δεν έχεις κάτι βαθύτερο να σε κρατήσει, απλά βαριέσαι και ξενερώνεις.

Οι σχέσεις συνήθως παίρνουν ταυτότητα απ’ την αρχή τους. Αν ξεκινήσεις μια καθαρά σεξουαλική σχέση με κάποιον, θα δεις πως είναι πέρα για πέρα αδύνατο να αλλάξει ένα τέτοιο σενάριο, σχεδόν απίθανο να γίνει έρωτας.

Κι αν ο ένας απ’ τους δύο νιώθει έστω και το παραμικρό, είναι ήδη καταδικασμένος σε μια ποινή που μόνος του επέβαλε στον εαυτό του.

Συντάκτης: Μάρω Καλλιοντζή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη