Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί μια γυναίκα θα πει πολύ δύσκολα σε μια άλλη ότι είναι όμορφη; Είναι γεγονός ότι έχουμε μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι η ομορφιά είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τη γυναικεία φύση, αφού συχνά προβάλλεται ως το ωραίο φύλο. Από παιδιά, απ’ τα πρώτα μας κιόλας βήματα, έδιναν μεγάλη σημασία στην εμφάνισή μας, μ’ αποτέλεσμα να ‘χουμε βάλει καλά στο μυαλό μας ότι πρέπει να ‘μαστε όμορφες, με τις τέλειες αναλογίες σώματος, το αψεγάδιαστο πρόσωπο, για να ‘μαστε αρεστές.

Στην –σεξιστική και στερεοτυπική– κοινωνία που ζούμε, η εμφάνιση της γυναίκας θα πρωταγωνιστήσει σε πολλούς τομείς της ζωής της, απ’ το αν θα βρει εύκολα δουλειά, αν θα ανέβει κοινωνικά, μέχρι το αν θα προσελκύσει τον άντρα που της αρέσει. Κι όλο αυτό δε σταματάει πουθενά. Στη συνέχεια έρχεται η μόδα, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό βρίσκει τις γυναίκες έτοιμες να δαπανήσουν τα χρήματά τους στην αγορά. Όσο πιο πολύ μεγαλώνει μια γυναίκα ωριμάζει κι ανεβαίνει κοινωνικά, τόσο πιο πολύ ασχολείται κι επενδύει στην εμφάνισή της.

Μέσα, λοιπόν, απ’ αυτό το φαινόμενο, έχουμε αναπτύξει μια ανταγωνιστικότητα μεταξύ μας. Παράλληλα καλλιεργούμε μια αυστηρότητα για την έννοια της ομορφιάς. Από μικρές μαθαίνουμε να κοιτάζουμε τον καθρέφτη και να κάνουμε εξονυχιστικό έλεγχο κι αυτό-παρατήρηση. Όλο αυτό μας έχει κάνει αυστηρούς κριτές του εαυτού μας και κατ’ επέκταση κι απέναντι στις υπόλοιπες γυναίκες. Βλέποντας μια όμορφη γυναίκα, πολύ συχνά, έρχονται αυτόματες σκέψεις: «Αυτή είναι πιο όμορφη, εγώ γιατί δεν είμαι;», «Κοίτα τέλειο σώμα που έχει, εγώ πώς θα σταθώ δίπλα της;», «Βγαίνει με αυτό τον παίδαρο, εγώ γιατί όχι;».

Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι λέγοντας μια γυναίκα σε μια άλλη ότι είναι πραγματικά όμορφη, της δίνει αμέσως ένα προβάδισμα κι ίσως βαθιά μέσα της νιώθει ότι μπαίνει η ίδια σε μειονεκτική θέση. Πόσο, μάλλον, αν κινούνται στον ίδιο χώρο κι έχουν να παλέψουν για ίδιους στόχους.

Αν σε νεαρή ηλικία δε συνειδητοποιήσουμε ότι σίγουρα η ομορφιά είναι σημαντική, αλλά η εσωτερική ομορφιά της ψυχής, η ηρεμία κι η καλλιέργεια είναι αυτά που σε βάθος χρόνου μένουν ανεξίτηλα, τότε θα κυριευτούμε από μόνιμο φόβο κι ανασφάλεια. Δεν το παρουσιάζω σαν κάτι εύκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.

Είμαι βέβαιη ότι κάθε γυναίκα έχει προτερήματα κι ελαττώματα. Δεν υπάρχει κανένα όφελος να μπαίνουμε σε σύγκριση. Ξεκινήστε μια ειλικρινή ανασκόπηση του εαυτού σας κι αγαπήστε τον. Πώς θα ζητήσετε σ’ έναν ξένο να σας αποδεχτεί όπως είστε αν πρώτα εσείς δεν έχετε δώσει την απαραίτητη αγάπη στον εαυτό σας; Επικεντρωθείτε στα θετικά σας χαρακτηριστικά κι αναγνωρίζοντας τ’ αρνητικά σας, μπείτε σε μια συνεχή διαδικασία βελτίωσής τους.

Αυτό θα σας βοηθήσει να ‘χετε σαφή εικόνα του εαυτού σας και θα σας χτίσει την αυτό-εικόνα σας. Πολύ σημαντική συνειδητοποίηση είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αρεστός σ’ όλους, οπότε χαλαρώστε κι απολαύστε τα δικά σας δυνατά σημεία. Κι όταν συναντάτε το όμορφο απέναντί σας, μοιραστείτε το απλόχερα, γιατί δεν υπάρχει καμία απειλή προς το πρόσωπό σας.

Το όμορφο όλοι το θέλουμε, οπότε όταν το συναντάμε καλό είναι να το αναγνωρίζουμε. Δε θα σας άρεσε να σας δώσουν απλόχερα ένα κομπλιμέντο ή ένα θετικό σχόλιο; Εσείς γιατί να το στερείτε, λοιπόν, απ’ τον διπλανό σας; Και να σας πω κι ένα μυστικό; Όταν το δώσετε απλόχερα, αυτή η ομορφιά ακτινοβολεί και στην ψυχή σας κι αυτόματα γίνεστε κι εσείς πιο όμορφη, μέσα από μια άλλη προσέγγιση.

Είμαστε μυστήρια πλάσματα εμείς οι γυναίκες, αλλά επειδή είμαστε κι έξυπνες εκ φύσεως, επεξεργαστείτε το. Θα βγείτε κερδισμένες.

Συντάκτης: Ελένη Τουρλούκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη