Αγάπη. Μεγάλωσα και συνειδητοποίησα πως δεν είναι, τελικά, ο πρίγκιπας που θα ‘ρθει πάνω στο άσπρο άλογο και θα με κάνει ευτυχισμένη. Όμορφα τα παραμύθια, δε λέω, αλλά για να τ’ ακούμε και να μας παίρνει ο ύπνος το βράδυ ξένοιαστους.

Έμαθα πολλά για την αγάπη μέσα από διαφορετικές σχέσεις, διαφορετικούς ανθρώπους, μέσα από ξεχωριστές στιγμές ευτυχίας κι άλλες τόσες στιγμές δυστυχίας. Η αγάπη είναι συναίσθημα, ίσως το ανώτερο που βιώνουμε. Παρ’ όλο που ‘χουν αλλάξει τόσο οι εποχές, η ομορφιά είναι ότι ακόμα κρατάει το αληθινό της νόημα και παραμένει σημαντική για όλους μας, όσες εποχές κι αν αλλάξουν. Άλλοι το παραδεχόμαστε, άλλοι πάλι όχι. Όμως στο βάθος, όλοι την αποζητάμε.

Αγάπη σε πολλές μορφές, αγάπη για το παιδί σου, το σύντροφό σου, τους γονείς σου, αγάπη για τον τόπο σου, το συνάνθρωπό σου, το φίλο σου, το κατοικίδιό σου, αγάπη για τη ζωή, τη δουλειά. Όλες τόσες σημαντικές, κάθε μια ξεχωριστή.

Πρέπει να παλεύεις καθημερινά για ν’ αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι. Το σημαντικότερο είναι ν’ αγαπήσεις πρώτα τον εαυτό σου. Από εκεί να ξεκινήσεις και μετά θα διαπιστώσεις ότι όλα είναι πιο απλά, πιο όμορφα. Μόλις τον μάθεις καλά τον εαυτό σου, τον αποδεχτείς και τον αγαπήσεις πραγματικά, τότε θα μάθεις να δίνεις αγάπη κι αυτή, μ’ ένα μαγικό τρόπο, θα πολλαπλασιάζεται. Όταν αγαπάς κι αγαπιέσαι, βρίσκεις τόση δύναμη, που έχεις πειστεί ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο.

Μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας, μέσα στις χαρές και στις λύπες, είναι τόσο σπουδαίο να ξετρυπώνει και να μας δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας. Υπάρχει γύρω μας, υπάρχει εκεί έξω για να καλύψει κάθε κενό, για να μας δώσει κουράγιο κι ελπίδα. Θα την αναγνωρίσεις, φτάνει να μην τη συνδυάζεις στο μυαλό σου με την τελειότητα και με τα παραμύθια με τους πρίγκιπες και τις νεράιδες.

Θέλει χρόνο μια σχέση για να περάσει σ’ αυτή τη διάσταση. Θέλει υπομονή κι επιμονή. Απαιτεί θυσίες κι υποχωρήσεις και σίγουρα καθόλου εγωισμό. Και πρόσεξε μην κάνεις το λάθος και τη θεωρήσεις δεδομένη. Όλα τα σπουδαία τα κατακτάμε με κόπο και συνεχή φροντίδα.

Μην αφήνεις τις μέρες, τις ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα για να την εκφράσεις κάποια άλλη στιγμή. Όταν τη νιώσεις δείξε το συναίσθημά σου, πες το, πότε δεν ξέρεις αν αύριο αυτός ο άνθρωπος θα ‘ναι εκεί. Ζήσε την κάθε στιγμή, το κάθε δευτερόλεπτο και μοιράσου το συναίσθημά σου, χωρίς να περιμένεις πίσω ανταπόδοση. Μόνο αν δεν περιμένεις, θα λάβεις.

Έμαθα ν’ αγαπώ και ν’ ομορφαίνει η ψυχή μου, να νοιάζομαι για την ευτυχία σου, να χαίρομαι με τη χαρά σου και να θλίβομαι με τη λύπη σου. Να στο λέω, να στο δείχνω μ’ ένα απλό χαμόγελο, με μια αγκαλιά, ένα χάδι. Κατάλαβα ότι είμαι τυχερή που σ’ έχω, ότι νιώθω ευτυχισμένη επειδή είσαι εσύ ευτυχισμένος.

Θα ρίσκαρα τα πάντα για σένα, γιατί για μένα είσαι προτεραιότητα.  Παίρνω τόσο δύναμη δίπλα σου, είναι όλα τόσο απλά και δυνατά να συμβούν όταν σ’ έχω. Μ’ αρέσει ο εαυτός μου, πολύ περισσότερο όταν είσαι εδώ, που δε θα ‘θελα ποτέ να πούμε αντίο!

 

Συντάκτης: Ελένη Τουρλούκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη