paul256

Ναι, για σας είναι τα νέα, σ’ εσάς απευθύνονται αυτές οι δυνατές σιωπές κι οι χαμηλόφωνες εκρήξεις που βγαίνουν από σφιγμένα χείλη και δόντια όσων έχουν υπάρξει θύματα σεξισμού. Για σας είναι κι οι δυνατές κραυγές που προσπαθούν να σπάσουν τα βαθιά ριζωμένα σας στερεότυπα. Για σας οι μικρές και οι μεγάλες επαναστάσεις των θυμάτων σεξισμού. Για σας κι ο στημένος καθρέφτης που θα σας αναγκάσει να δείτε μέσα σας.

Ακούστε, λοιπόν, ερχόμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο, σ’ ένα μέγεθος που μας χωράει η αγκαλιά αυτού που μας έβγαλε από μέσα του κι είτε γουστάρουμε είτε όχι, ανάλογα με το τι θα τύχει να ‘χουμε ανάμεσα στα πόδια μας, θα βαφτεί το δωμάτιό μας, θα αγοραστούν τα ρούχα μας και θα καθοριστούν εξαρχής τα παιχνίδια που θα αποκτήσουμε στο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας. Ήδη έχει καθοριστεί κι ο ρόλος μας, καθώς καθημερινά θα βομβαρδιζόμαστε με απλές ή περίπλοκες φράσεις, στάσεις, απόψεις κι αναλύσεις που θα τροφοδοτούν όλα εκείνα τα στερεότυπα που θα χτίζονται σαν τοίχος γύρω μας, βράχο τον βράχο, τούβλο το τούβλο.

Θα εισπράξουμε χλευασμό σ’ όποια κατηγορία φύλου κι αν ανήκουμε. Αν έτυχε να γεννηθείς άντρας μην περάσει απ’ το μυαλό σου πως θα την γλυτώσεις. Θα σε πείσουν πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κλάψεις και να εκφράσεις τα συναισθήματα της λύπης σου μπροστά σε άλλους. Θα καταδικαστείς να μοιραστείς τα δάκρυά σου με τον εαυτό σου, λες κι αυτό θα σε κάνει δυνατό. Θα επικροτείσαι όταν θα σκαρφαλώνεις δέντρα, μα αν πιάσεις καμιά κούκλα στα χέρια σου, το μέλλον της θα ‘ναι η χωματερή κι εσύ ο περίγελος των φίλων σου.

Αν ακόμα δεν ξέρεις τι σημαίνει σεξισμός, θα τον εισπράξεις σε τέτοιο βαθμό που θα αναρωτιέσαι αν η δική σου συμπεριφορά είναι αποκλίνουσα κι η αυτοεκτίμησή σου θα πιάσει τάρταρα. Θα πρέπει επίσης το επάγγελμα που θα διαλέξεις να ανήκει στη λίστα με τα αντρικά, τα βαρβάτα, εκείνα που απαιτούν είτε μυαλό είτε μυϊκή δύναμη, αυτά επιτρέπονται για τον ρόλο που θα αποφάσισαν να παίξεις. Φρόντιζε να βγάζεις αρκετά χρήματα γιατί θα σου πουν πως αν τύχει κι επιλέξεις σύντροφο που θα βγάζει περισσότερα θα ‘σαι πάντα δεύτερος. Μην ξεχάσεις το σεξ να ‘ναι με πολλές και πολύ, γιατί όσο πιο μεγάλη η λίστα με τις σεξουαλικές σου κατακτήσεις τόσο περισσότερο θα τιμάς τα παντελόνια που σου φόρεσαν και θα τονώνεται ο ανδρισμός σου.

Τώρα, αν γεννήθηκες γυναίκα, ετοιμάσου κι εσύ για έναν άλλο μεγάλο ανήφορο, αν θελήσεις να δεις πίσω απ’ τον τοίχο των στερεοτύπων. Σαν θηλυκό βρέφος θα πλημμυρίσεις από ροζ τούλια, θα πλέκουν κοτσίδες στο κεφάλι σου σε σημείο πονοκεφάλου και είτε, ντρέπεσαι είτε όχι, θα πρέπει να δείξεις πόσο καλά λικνίζεσαι με την καινούργια φούστα σου για να εισπράξεις χειροκροτήματα. Μην περιμένεις επιβράβευση κλοτσώντας μια μπάλα σε μια αλάνα. Ω, ναι, τα ράφια σου θα γεμίσουν με παιδικές σιδερώστρες, σφουγγαρίστρες και κουζίνες. Μάντεψες σωστά πως εκκολάπτεσαι ως μια ακόμη καλή νοικοκυρά.

Δεν έχεις ιδέα πόσο δούλεμα θα φας αν μεγαλώσεις αρκετά και δεν ξέρεις να βράσεις ένα αβγό. Τι θες να γίνεις; Μηχανικός αυτοκινήτων; Δεν είναι στη λίστα αυτό, κορίτσι μου, βρες κάτι άλλο. Άσε που αν τα καταφέρεις –πράγμα δύσκολο– πρόσεχε πώς θα σκύβεις, γιατί τα σχόλια που θα λαμβάνεις  δε θα χαρακτηρίζονται από κοσμιότητα. Τώρα, σχετικά με το σεξ, φρόντισε είτε να καταπιέζεις τις ανάγκες σου είτε να κρύβεσαι πίσω απ’ τη μάσκα της παρθένας, γιατί δε θα αργήσουν να σου φορέσουν ταμπέλα, φωτεινή κατά προτίμηση που θα σε χαρακτηρίζει απρεπή -με μια λέξη σαφώς πιο πιασάρικη και βρόμικη, στην καθαρεύουσα κατά προτίμηση, γιατί, μην ξεχνιόμαστε, εσύ θα είσαι η χυδαία, οι γράφοντες ομιλούν και την καθαρεύουσα.

Όλοι εμείς, λοιπόν, σε όποιο σώμα κι αν γεννηθήκαμε τι θα αποφασίσουμε να ‘μαστε; Ο ρόλος του σεξιστή θύτη σας φαίνεται δελεαστικός; Δείχνει πιο εύκολος; Τον θέλετε; Μα όταν ένα άτομο του περιβάλλοντός σας θα καταφέρει να σπάσει τα δεσμά των στερεοτύπων, θα το θαυμάζετε κρυφά, γιατί μέσα σας θα ξέρετε πως θα ‘χει διεκδικήσει την ευτυχία και τη γαλήνη να ‘ναι ο εαυτός του, πράγμα αδύνατο για σας. Θα το φοβάστε, γιατί θα έχει μεταμορφωθεί σε δυνατό παλαιστή και θα ‘χει διώξει προ πολλού τους φόβους που εσείς θα εξακολουθείτε να συντηρείτε.

Θα αντιμετωπίζει όποιον τον μειώνει λόγω του φύλου του με σθένος. Εσάς το σθένος σας θα ‘χει χαθεί μεταξύ θαυμασμού και φθόνου. Τα καταπιεσμένα σας συναισθήματα θα σας οδηγούν στη χλεύη, γιατί θα ‘ναι το μόνο που θα σας έχει μείνει. Θα παίρνετε επιβεβαίωση όχι απ’ την προσωπική ευημερία σας, αλλά μόνο όταν θα βρίσκετε θύματα που θα επηρεάζετε με τις βίαιες πρακτικές που υιοθετεί ο ρόλος. Ανθρώπους κουρασμένους κι αδύναμους, προσαρμοσμένους στην καλουπωμένη ζωή τους∙ αυτούς δεν τους θαυμάζετε, δεν τους φθονείτε, αλλά γουργουρίζετε σαν γάτα που την χαϊδεύουν όταν προσβάλλετε κι άλλο το «εγώ» τους. Καημένα όντα, πόση ανάγκη για επιβεβαίωση;

Αν παίρνατε μια βαριοπούλα, σεβαστού μεγέθους, θα γκρεμίζατε όλα τα τείχη που δε σας αφήνουν να δείτε. Θα μπορούσατε να ‘στε κι εσείς ευτυχισμένοι. Γιατί αρνηθήκατε το ίδιο σας το είναι; Γιατί να θαυμάζετε κρυφά τους άλλους κι όχι τον ίδιο σας τον εαυτό; Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να αμφισβητείς πληροφορίες που παίρνεις απ’ τα γεννοφάσκια σου, αλλά γιατί αφήσατε να σας πουν τι πρέπει να ‘στε; Πνιγμένοι απ’ τον φθόνο σας γίνατε στόματα που εξαπολύουν ύβρεις, χέρια που απειλούν αδύναμους, άνθρωποι χωρίς ανθρωπιά.

Δεν αντέξατε να σηκώσετε κεφάλι, δεν υπήρξατε αρκετά δυνατοί, φοβηθήκατε να σπάσετε τα δεσμά σας. Υπάρχει χρόνος και για σας όμως, πρέπει μόνο να το θέλετε. Κοίταξε πάνω απ’ τη μάντρα, βγείτε απ’ το καλούπι και θα ξαφνιαστείτε με όλα όσα έχετε χάσει. Κάντε την αλλαγή πριν πληγώσετε ακόμα κι άλλους, πριν πνιγείτε απ’ τον ψεύτικο εαυτό σας και βγάλτε την αλήθεια σας σπάζοντας το καβούκι που κρύβεται και μεγαλώνει ο σεξισμός σας. Βγείτε απ’ την άβολη βολή σας.

«Κάθε άνθρωπος, όπου πάει κουβαλάει μαζί του ένα σύννεφο από βολικές πεποιθήσεις, που κινούνται μαζί του σαν μύγες σε μια μέρα του καλοκαιριού.» -Μπέρτραντ Ράσελ

Συντάκτης: Ελένη Παπίλια
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!