Για όσους δε γνωρίζουν, το small talk είναι η συζήτηση μεταξύ ανθρώπων που δε γνωρίζονται καλά και -συνήθως- δε μιλάνε για σοβαρά θέματα. Τολμούμε να πούμε ότι είναι το κλειδί για την ανάπτυξη μιας οποιαδήποτε σχέσης απ’ το μηδέν. Το small talk βοηθά να σπάσει ο πάγος σε μια νέα γνωριμία· δες το σαν το ορεκτικό στο εστιατόριο, που σού ανοίγει την όρεξη για περισσότερο φαΐ. Ακριβώς επειδή έχει σημασία λοιπόν και για να σού κάνω τη ζωή πιο εύκολη, σού παρουσιάζω 14 τρόπους να κάνεις small talk -κι ίσως να είναι το κλειδί για να πετύχεις στην επόμενη συνέντευξη εργασίας ή στο πρώτο σου ραντεβού!

 

Μάθε ν’ ακούς

Πρέπει να έχεις ενδιαφέρον, θέληση, συγκέντρωση κι αυτοπειθαρχία. Το να είσαι ενεργητικός ακροατής βελτιώνει κατά πολύ την πορεία μιας συζήτησης κι εξελίσσει θετικά τα πράγματα.

 

Άνοιξε κουβέντα για θέματα της επικαιρότητας

Ακόμα και κάποια θέματα που δε σε αφορούν, μπορεί να ενδιαφέρουν τους υπόλοιπους. Προσπάθησε ν’ αναπτύξεις έναν διάλογο που θα βοηθήσει να εξελιχθεί ομαλά η συζήτηση, πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα.

 

Μη φλυαρείς

Σκέψου τι θες ν’ απαντήσεις και πες το μετά, αντί να βιαστείς να προβείς σε μια απάντηση καλύπτοντας τη σιωπή απο αμηχανία. Θα έχεις στοιχειοθετήσει καλύτερα την απάντηση που θα δώσεις και μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να προβλέψεις τους μικρούς κινδύνους που μπορεί να ενέχει η απάντησή σου.

 

Μην κοιτάς το ταβάνι

Κράτα μακριά την παρόρμηση να ονειροπολείς ή να κάνεις άλλα πράγματα ενώ μιλάς, όπως για παράδειγμα να κοιτάς το ταβάνι ή τον χώρο τριγύρω. Αυτό όχι μόνο δε θα καταφέρει να σπάσει τον πάγο, αλλά ενδεχομένως να σε αγχώσει πολύ περισσότερο και να μην έχεις το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

 

Πούλησε τον εαυτό σου

Μίλησε για εσένα και τα κατορθώματά σου, χωρίς να γίνεσαι υπερβολικός κι ανάφερε τα πάντα με ρεαλιστική σκοπιά. Ανάλογα με το ύφος της συζήτησης, επίσης, προσάρμοσε την απάντησή σου. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις για τα ποσοστά εσόδων που κατάφερες ν’ αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο στην προηγούμενη θέση εργασίας σου, αν πρόκειται για μια συνέντευξη εργασίας, ή για το γεγονός ότι κάνεις εθελοντισμό στον Δήμο σου, αν πρόκειται για ραντεβού. Μην περιμένεις να έρθει η γιαγιά σου απ’ το χωριό να το κάνει.

 

Γίνε το πρώτο άτομο που θα πει «γεια» σ’ ένα δωμάτιο ή σ’ ένα ασανσέρ

Εδώ, υπάρχει ο κανόνας του 1 λεπτού που έχουμε στη διάθεσή μας όταν βρεθούμε μ’ έναν άγνωστο σ’ έναν κλειστό χώρο. Προσπαθούμε να σπάσουμε τον πάγο, αφού συστηθούμε και τού πούμε μια καλημέρα, αναλύοντας κάποια πράγματα για εμάς, ή ένα θέμα συζήτησης.

 

Χαμογέλα

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα δώσεις μια θετική αύρα στο άτομο που βρίσκεται απέναντί σου και το θάρρος να σε πλησιάσει. Όταν χαμογελάμε, δείχνουμε ξεκάθαρα τις προθέσεις μας κι είναι το όπλ0 για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ατόμου που μάς ενδιαφέρει.

 

Κι αν αυτοί οι τρόποι δε σού φαίνονται αρκετοί, τότε σου έχω κι άλλους:

-Μη χρησιμοποιείς φράσεις του τύπου «τι κάνεις;», περιμένοντας κάποια ενθουσιώδη αντίδραση. Αντίθετα, χρησιμοποίησε ανοικτού τύπου ερωτήσεις που συνεχίζουν μια συζήτηση, όπως: «πες μου περισσότερα για σένα» ή «πως σού ήρθε αυτή η ιδέα;» και μην ξεχνάς να κάνεις κομπλιμέντα στους άλλους, για την απόδοσή τους ή την εμφάνισή τους.

-Να είσαι σε ετοιμότητα ν’ αλλάξεις θέμα, εάν η συζήτηση είναι άβολη ή έχει χάσει το ενδιαφέρον της και προς Θεού, μην πεις ανέκδοτα, εκτός αν όντως είναι το δυνατό σου σημείο. Επιστράτευσε τό χιούμορ σου μόνο όπου μπορείς για ν’ αποφύγεις άβολες καταστάσεις.

-Μην απευθύνεσαι σε κάποιον μόνο επειδή τον χρειάζεσαι για κάτι -δείχνει ότι σε νοιάζει μόνο το συμφέρον σου- και να δίνεις σωματικά και λεκτικά σημάδια ότι είσαι συγκεντρωμένος στο άτομο που σού μιλάει.

-Οπλίσου μ’ αυτοπεποίθηση μέχρι να νιώσεις άνετα και κάνε το πρώτο βήμα για να επικοινωνήσεις μ’ έναν νέο συνάδελφο στη δουλειά, ή με εκείνο το τυπάκι στο μπαρ που σ’ έχει φάει με τα μάτια.

-Μην καυχιέσαι για πράγματα και κάνεις show off στους άλλους για το καινούργιο σου αμάξι ή σπίτι. Δε θα το δουν όλοι θετικά αυτό, όσο κι αν το νομίζεις.

-Γίνε ο συντονιστής της συζήτησης και προσπάθησε να τους συμπεριλάβεις όλους -ειδικά άτομα που βλέπεις ότι ντρέπονται να μιλήσουν- κι έτσι κάνε τους να νιώσουν ξεχωριστοί, χρησιμοποιώντας τ’ όνομά τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

-Απόφυγε την κριτική γιατί αυτό θα θελήσεις να κάνουν κι οι άλλοι αργότερα σε σένα. Μπορείς να δοκιμάσεις την τεχνική του compliment sandwich, αλλά πρόσεξε να μην ξεπερνάει τα όρια της απλής παρατήρησης.

 

Συντάκτης: Ζωή Δρόσου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος