Τα πάντα είναι θέμα τόλμης εδώ, τολμάς ή όχι; Αν τολμάς, τότε τι περιμένεις; Αν όχι, τότε λυπάμαι, αλλά η φράση «είσαι άξιος της μοίρας σου» σου ταιριάζει απόλυτα. Τι θα γίνει δηλαδή αν δεν τολμήσεις; Θες να σου πω εγώ τι θα γίνει; Θα μείνεις με το γαμώτο, θα μείνεις με την αιώνια απορία «Κι αν ένιωθε τα ίδια;» κι αυτό το ερωτηματικό θα γίνεται όλο και πιο μεγάλο και θα γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα μέχρι που τα συναισθήματά σου δε θα αντέξουν άλλο, θα ανεξαρτητοποιηθούν μέχρι που θα κάνουν ένα ταράστιο μπαμ και τότε θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Τότε θα εκδηλωθούν όσα έπνιγες τόσο καιρό μες στις αμφιβολίες.

Ένα χρόνο τώρα η ίδια ιστορία, κι εσύ πας να σκάσεις, τα αισθήματά σου για εκείνο το πρόσωπο μεγαλώνουν κι αυτό είναι μία κρύο-μία ζεστή, κι άντε τώρα εσύ να καταλάβεις αν θέλει κάτι παραπάνω από σένα ή βολεύεται και του φαίνεται υπεραρκετός ο τίτλος της φιλίας. Κι αν τελικά σε βλέπει μόνο φιλικά τι θα απογίνεις εσύ μετά; Τα συμπτώματά σου τα ρώτησες εάν μπορούν να αλλάξουν απ’ τη μία στιγμή στην άλλη; Δεν μπορούν, στο λέω εγώ.

Μα στάσου λίγο, εκτός απ’ το μαύρο υπάρχει και το άσπρο -γιατί το γκρι δεν ταιριάζει στον έρωτα, τα μέτρια δε μας κάνουν και τα απορρίπτουμε πριν καν εμφανιστούν. Ηρέμησε και σκέψου τη θετική ροή των πραγμάτων, επειδή εσύ έχεις κάνει βουτιά στην απαισιοδοξία, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει θετική εκδοχή των γεγονότων.

Σκέψου, δηλαδή, κι ο απέναντι να αισθάνεται πράγματα για σένα και να του είναι δύσκολο να τα εκφράσει, να δειλιάζει στην ιδέα της απόρριψης και να την αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Μην τον κατηγορείς και μην τον κατακρίνεις, γιατί δεν ξέρεις το συναισθηματικό παρελθόν κανενός.

Σαν καλά φιλαράκια που είστε, βέβαια, γνωρίζεις τα γεγονότα που συνέβησαν σ εκείνον, σχέσεις που τον πρόδωσαν, απιστίες, πληγές, αυτά τα γνωρίζεις καλύτερα απ’ τον καθένα γιατί σε σένα εμπιστεύεται τα πάντα. Αυτό που δεν είσαι σε θέση να κατανοήσεις απόλυτα, όμως, είναι το κατά πόσο τον επηρέασαν τα γεγονότα αυτά συναισθηματικά. Ίσως κλείστηκε στον εαυτό του, ίσως τα συναισθήματά του να είναι πια τόσο εύθραυστα που να φοβάται πως σε οποιοδήποτε αρνητικό άκουσμα θα σπάσουν. Μήπως λοιπόν να βρεις το θάρρος και να κάνεις εσύ την πρώτη κίνηση;

Χαζεύεις τα ερωτευμένα ζευγάρια στους δρόμους, στις πλατείες, στο σινεμά να κρατιούνται χέρι-χέρι και ζηλεύεις τα σπινθηροβόλα βλέμματά τους που αντικατοπτρίζουν το πάθος και τη φλόγα του έρωτά τους. Μακάρι να ήσασταν έτσι κι εσείς, όλο αγκαλιές, παθιασμένα φιλιά και γέλια.

Κι εκεί που τα σκέφτεσαι όλα αυτά τα ονειρικά, το παίρνεις απόφαση, επιτέλους, πετάς το μαξιλάρι που είχες τόση ώρα αγκαλιά, βουτάς τσάντα. κινητό, κλειδιά και χωρίς δεύτερη σκέψη φτάνεις έξω απ’ την πόρτα του. Χτυπάς το κουδούνι, ανοίγει και περνάς κατευθείαν στο ψητό. Λες με όλο το θάρρος που σε διακατέχει ότι εδώ και αρκετό καιρό δεν τον βλέπεις σαν φίλο. Μια παύση επικρατεί ξαφνικά, εκείνος σε κοίτα με αυτά τα υπέροχα μάτια του γουρλωμένα, δεν ξέρει τι να πει κι επειδή δεν το ‘χει με τα λόγια. δεν το σκέφτεται άλλο, σε αρπάζει και σε φιλάει. Αυτή ήταν η απάντησή του.

Τελικά όντως συμβαίνει, είναι γεγονός. Η φιλία μπορεί να μετατραπεί σε έρωτα, και τι έρωτα, έναν έρωτα αληθινό και μαγεμένο. Εσείς δε χρειάζεται να περάσετε το πρώτο στάδιο της γνωριμίας γιατί γνωρίζεστε ήδη κι απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη. Πλέον έχετε περάσει σε άλλο επίπεδο, η σχέση σας αναβαθμίστηκε κι από φιλιά πέρασε στο ομορφότερο συναίσθημα, τον έρωτα.

Πόσο θα κρατήσει είναι στο χέρι σας, οι ανθρώπινες σχέσεις ξεκινούν χωρίς να γνωρίζουμε ημερομηνία λήξης κι αυτή είναι η γοητεία τους. Το ταξίδι θα είναι ονειρεμένο.

-Πάμε;

-Φύγαμε!

Συντάκτης: Μαριάννα Δάλλα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη