Το κρασί είναι ένα ποτό που μπορεί να ταιριάξει και να σου κρατήσει συντροφιά σε κάθε στιγμή της ζωής σου. Γιορτή, πάρτι, επέτειος, ακόμα κι όταν είσαι με τις πιτζάμες στον καναπέ σου, αποτελεί μια σίγουρη επιλογή. Γενικότερα υπάρχει η τάση να επιλέγεται σαν συνοδευτικό σε πολλά μας γεύματα– ακόμα και στο σπίτι! Πέρα όμως από «συντροφιά» που μας προσφέρει, οι ιδιότητές του για την υγεία μας είναι πολύ περισσότερες. «Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου», έτσι δε λένε;

Ε λοιπόν, δεν κάνει μόνο αυτό! Ιδιαίτερα για το κόκκινο κρασί υπήρχε η πεποίθηση -από την αρχαιότητα ακόμη- πως μπορεί να μας γλυτώσει από διάφορες ασθένειες. Κι αυτό ισχύει! Αν εσύ τώρα δεν είσαι λάτρης του κρασιού και δη του κόκκινου, θα προσπαθήσω να σε πείσω για τους λόγους που πρέπει να το βάλεις στη ζωή σου. Αν πάλι είσαι φίλος του και το προτιμάς, θα σου πω αρχικά ένα μπράβο και θα σου δώσω και 10 λόγους για να καταλάβεις πόσα καλά κάνεις στον εαυτό σου και στον οργανισμό σου, με εκείνο το ένα ποτηράκι που πίνεις πού και πού.

 

Βοηθά την καρδιά

Ας ξεκινήσω με τα γνωστά (πολύ καλά) του κρασιού. Ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η βιταμίνη αυτή λοιπόν απομακρύνει του θρόμβους από το αίμα, βοηθά στον μη σχηματισμό τους και παρέχει προστασία στους ιστούς που παράγουν τα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι λοιπόν, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να ωφελήσει αρκετά την καρδιαγγειακή υγεία.

 

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Αυτό το ήξερες; Στο λέω εγώ τώρα! Το κόκκινο κρασί έχει αυτή την ικανότητα, αφού ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο είναι υπεύθυνο για την πρόληψη του σχηματισμού νέων λιποκυττάρων. Κι αν αυτό δε σου φτάνει, σου λέω επίσης πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού, βοηθώντας έτσι στην εξάλειψη του σωματικού λίπους. Πρόσεξε όμως, για ορατά αποτελέσματα θα χρειαστείς μόνο ένα ποτήρι την μέρα –μην πέσεις με τα μούτρα– και φυσικά μια πιο ισορροπημένη διατροφή θα βοηθούσε!

 

Ενδυναμώνει τον εγκέφαλο

Δε θα σου το έλεγα, αν δεν ίσχυε. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση κόκκινου κρασιού –με μέτρο πάντα– προλαμβάνει από την άνοια ή τη νόσο του Αλτσχάιμερ και γενικότερα τις εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου. Πώς το κάνει αυτό; Μειώνοντας τις φλεγμονές, αποτρέπει τη σκλήρυνση των αρτηριών, αναστέλλει την πήξη του αίματος κι έτσι βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του. Επίσης, βελτιώνει τη μνήμη λόγω της ρεσβερατρόλης που περιέχει.

 

Καταπραΰνει τα ταλαιπωρημένα ούλα

Άκου το κι αυτό, γιατί αν αντιμετωπίσεις συχνά προβλήματα με τα ούλα σου, τότε σε ενδιαφέρει. Έχει αποδειχθεί λοιπόν πως το κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει και τα ματωμένα ούλα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σταφύλια περιέχουν κάποιες ενώσεις που κατά τη ζύμωση του κρασιού, βοηθούν στην πρόληψη σχηματισμού στρεπτόκοκκου, όπως και άλλων βακτηρίων, υπεύθυνα για συχνά προβλήματα με τα δόντια.

 

Σε χαλαρώνει

Κι όχι, δεν είναι από το αλκοόλ! Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού βοηθάει στην απελευθέρωση ενδρορφινών, οι οποίες είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών οι οποίες παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και φέρνουν σαν δώρο ένα αίσθημα ηρεμίας αλλά και καλής διάθεσης. Έτσι, ένα ποτήρι κρασί, μπορεί να χαμηλώσει τα επίπεδα αδρεναλίνης που έχει προκαλέσει όλο το στρες και η πίεση της μέρας.

 

Αποτρέπει την οστεοπόρωση;

Καλά άκουσες! Η υψηλή περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού σε πυρίτιο είναι βασικός λόγος για την αυξημένη οστική πυκνότητα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως «προστάτης των οστών»- κυρίως στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.

 

Κατά του διαβήτη

Κι όμως, το κόκκινο κρασί έχει την ιδιότητα να εμποδίσει επιπλοκές που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες όταν ο σακχαρώδης διαβήτης είναι στην αρχή του. Καθώς επίσης μειώνει αισθητά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, αφού αποτρέπει τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

 

Μειώνει τη χοληστερόλη

Όπως σου είπα και πριν, προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων, βοηθώντας έτσι στη φροντίδα των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης στον οργανισμό.

 

Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Δύσκολο να το πιστέψεις το ξέρω, κοίτα όμως τι γίνεται. Το κόκκινο κρασί αποτελεί μια αντιοξειδωτική πηγή, ικανή να εμποδίσει τον σχηματισμό κυττάρων που οφείλονται για τη δημιουργία του καρκίνου του μαστού ή του πνεύμονα. Η δράση της ρεσβερατρόλης, κοινώς, η οποία συμβαίνει όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες ανεβαίνουν.

 

Δρα κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Τέλος μέσα από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που σου περιέγραψα πιο πάνω, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κι εδώ, δεν αφήνουν τα βακτήρια να παραμείνουν και να προσκολληθούν στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά, την ίδια ώρα που βοηθούν στο φιλτράρισμα και την αποτοξίνωση των συγκεκριμένων οργάνων.

Μπορεί τα οφέλη να είναι πολλά, πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε το «μέτρον άριστον», γιατί όσα καλά κι αν κάνει ως ποτό, δεν παύει να περιέχει κι αλκοόλ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει άλλα χίλια κακά! Ένα ποτηράκι βέβαια, κάπου-κάπου δε χάλασε κανένα κι ως λάτρης του κρασιού -ιδιαίτερα του κόκκινου– θα σου προτείνω και το “πόρτο” γιατί παίζει να είναι μακράν το καλύτερο! Εις υγείαν λοιπόν!

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου