Το δέρμα μας είναι κάτι σαν τη δική μας προσωπική πανοπλία, που πήγε η φύση και μας τύλιξε με αυτή για να μπορούμε ανενόχλητοι να εξερευνήσουμε τον κόσμο. Όπως γεννάται, έτσι συμβαίνει και η φυσική του anaplasis κάθε φορά που λυγίζει από τα σημεία των καιρών. Κι ύστερα ήρθε η ποικιλομορφία του να μας κάνει να το παρατηρήσουμε, καθώς μέσα από τις τόσες αποχρώσεις του, τις διαφορετικότητές του, φτιάχνει το πιο πολύχρωμο πορτραίτο. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 15 fun facts για το πιο ορατό σημείο του σώματός μας, που όμως μπορεί και να μην έχουμε διαβάσει ποτέ ξανά!

 

 

1. Φυσικός θερμοστάτης

To δέρμα σου παίζει πολύ βασικό ρόλο στη διατήρηση της θερμοκρασίας σου σε ένα σταθερό επίπεδο. Kάπου ανάμεσα 2-4 εκατομμύρια αδένες είναι υπεύθυνοι για να παράγουν ιδρώτα και να φέρνουν ολόκληρο τον οργανισμό σου στη θερμοκρασία που πρέπει. Έτσι αποτελεί τον φυσικό σου θερμοστάτη ο οποίος λειτουργεί αυτόματα κάθε φορά που τον χρειάζεσαι!

 

 

2. Anaplasis ολική!

Το δέρμα σου αυτοανανεώνεται κάθε 28 μέρες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δώσουμε κι εμείς ένα χεράκι φροντίζοντάς το με το Έλαιο Δυσχρωμιών– Mε Sabiwhite, Έλαιο Ροδιού και Βιταμίνη C, που μπορεί εύκολα και γρήγορα να το προστατέψει από τα σημάδια του χρόνου και να το επαναφέρει στην αρχική του λάμψη κι χρώμα. Σε γενικές γραμμές κι αν δεν υποστεί σοβαρή βλάβη, σε περίπτωση εκδοράς, πληγής, καψίματος από τον ήλιο και τα σχετικά, κάθε φορά δηλαδή που δεν το προσέχεις και το ταλαιπωρείς, το δέρμα σου και πάλι βρίσκει τρόπο να επανέλθει στην ομοιόσταση, καλύπτοντας με τρόπο φυσικό τα κενά που δημιούργησε ο χρόνος και οι συνθήκες.

 

 

3. Έχεις φακίδες;

Αν στον κόσμο ζούσαν αυτή τη στιγμή 100 άνθρωποι μόλις 2 εξ αυτών θα είχαν φακίδες. Αυτό το σπάνιο και πανέμορφο χαρακτηριστικό είναι κληρονομικό και μάλιστα πρέπει να δοθεί κι από τους δύο γονείς στα παιδιά για να μπορέσει να εμφανιστεί. Πρόκειται για μια καλοήθη μετάλλαξη ενός γονιδίου που φτιάχνει στο σώμα αυτά τα μοναδικά σημάδια.

 

 

4. D for Derma

Το δέρμα σου είναι ο βασικός λόγος που παράγεις βιταμίνη D. Είναι σαν ένα φυσικό σφουγγάρι απέναντι στον ήλιο και τις ιδιότητές του, τις οποίες μπορεί και μετατρέπει επιτυχώς σε δυνατό χαρτί για τη δική σου θρέψη κι ενυδάτωση. Τι νόμιζες, μόνο η τροφή έχει αυτή την ιδιότητα; Αντίστοιχα όμως με τη συνεχή έκθεσή του σε περιβαλλοντικές συνθήκες- όχι και τόσο ευνοϊκές αποκτά και σημάδια «μάχης» που είναι στο χέρι σου να φροντίσεις να επουλώσεις. Διάλεξε το Έλαιο Δυσχρωμιών – Mε Sabiwhite, Έλαιο Ροδιού και Βιταμίνη C  που καταπολεμά τις διχρωμίες με φυσικά έλαια και συστατικά, ως τον πρώτο και καλύτερό σου στρατιώτη. 

 

 

5. Στρες κι άγχος

Το δέρμα σου μπορεί να αντιδράσει αρνητικά στο στρες. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε αισθάνεσαι προβάλλεται επάνω στο δέρμα σου σαν να ρουφάει την ενέργειά σου εκπέμποντάς την και πάλι πίσω. Με λίγα λόγια, ούτε από το δέρμα σου δεν κρύβεσαι. Επομένως αν δεν κοιμηθείς καλά, αν έχεις ξενερώσει, αν τα ο έρωτας σού τελείωσε, αν μάλωσες ή ζορίζεσαι στη δουλειά, θα εμφανιστεί στο δέρμα σου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μπορεί να γίνει πιο θαμπό, να αποκτήσει ακμή, εκζέματα, θα χρησιμοποιήσει τα όπλα του για να σου δείξει πως πρέπει να κουλάρεις.

 

 

6. Με το μέτρο πάει;

Ένα τετραγωνικό εκατοστό του δέρματός μας περιέχει περίπου εκατό αισθητήρες πόνου. Είναι το βασικό αισθητήριο όργανό μας αφού είναι πιο ισχυρό ακόμα κι από την όραση. Γι’ αυτό και στον έρωτα, η αφή δε θα πάψει ποτέ να έχει τα ηνία.

 

 

7. Τσιπάκια

Σε ένα κλαμπ στη Βαρκελώνη, οι πελάτες μπορούν να πάρουν μια εμφυτευμένη “χρεωστική κάρτα” RFID και να παρτάρουν χωρίς άγχος μέχρι να εξαντληθούν τα χρήματά τους, πράγμα για το οποίο τους ενημερώνει το ίδιο το δέρμα τους, αφού λάμπει με κόκκινο φωτάκι στο σημείο εμφύτευσης. Το λες και creepy.

 

 

8. Black and White

Το λευκό δέρμα εμφανίστηκε πριν από 20.000 έως 50.000 χρόνια, καθώς οι άνθρωποι μετανάστευσαν σε ψυχρότερα κλίματα και έχασαν μεγάλο μέρος της χρωστικής τους μελανίνης. Άρα για να καταλαβαινόμαστε, εν αρχή, δεν υπήρχε ούτε ένας λευκός άνθρωπος στον πλανήτη. Η φύση διαλύει τον ρατσισμό με την ύπαρξή της και μόνο.

 

 

9. Στο τμήμα

Μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν καθόλου δακτυλικά αποτυπώματα. Δύο σπάνια γενετικά ελαττώματα, σβήνουν κυριολεκτικά κάθε ίχνος από το το αποτύπωμα του δέρματός σου. Χρήσιμο αυτό για να είσαι «ο άνθρωπος χωρίς ταυτότητα».

 

 

10. Ο βασιλιάς της σκόνης

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το νεκρό δέρμα αντιπροσωπεύει περίπου ένα δισεκατομμύριο τόνους σκόνης στην ατμόσφαιρα. Είναι συγκλονιστικό αν σκεφτείς ότι το άλλο μεγάλο ποσοστό της είναι από εναπομείναντα κομμάτια αστέρων μετά την τελική μεγάλη έκρηξή τους στο σύμπαν, πριν χαθούν εντελώς. Εμείς λοιπόν και τα αστέρια. Ποιητικό ακούγεται.

 

 

11. Χθες πρωταντίκρισα την πρώτη μου ρυτίδα

Πάνω από το 90% των ρυτίδων που έχουμε στο δέρμα μας είναι αποτέλεσμα της έκθεσής μας στον ήλιο. Γενικότερα ο ήλιος, όσο κι αν πολλοί πιστεύουν το αντίθετο, δεν είναι σύμμαχός μας, τουλάχιστον όχι στον βαθμό και το μέγεθος που εμφανίζεται στις ζωές μας. Αφυδατώνει, κοκκινίζει, διασπά τα θρεπτικά συστατικά, μας ψήνει και μας μεταμορφώνει κυριολεκτικά, αφήνοντάς μας διχρωμίες, πανάδες, σημάδια που είναι οιωνοί μιας πιο δυσοίωνης συνέχειας αλλά ευτυχώς αντιμετωπίζονται έγκαιρα με φυσικό τρόπο, αναπλάθοντας το δέρμα μας έως και 100% από τα σημάδια αυτά. 

 

 

12. Το δέρμα που κατοικώ

Το πιο παχύ δέρμα βρίσκεται στα πέλματα των ποδιών σου, στα 1,4 mm. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι είναι πιο εύκολο να προσβληθεί από το έδαφος, καθώς κάποτε τα παπούτσια ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας και η εξέλιξη προχωράει λιγάκι αργά (Σόρι Δαρβίνε).

 

 

13. Υγρασία και χαρά

Το επίπεδο υγρασίας σε μια καμπίνα αεροπλάνου είναι χαμηλότερο από ό, τι στις περισσότερες ερήμους, έτσι για παράδειγμα, σε μια πτήση διάρκειας 7 ωρών, το δέρμα χάνει έως και ½ λίτρο νερού.

 

 

14. Τελειωμό δεν έχει! 

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο με διαφορά όργανό μας αφού φτάνει έως και 2 τετραγωνικά μέτρα ως επιφάνεια και περίπου τα 12 κιλά ως βάρος.

 

 

15. Αλμπινισμός και μυστήρια 

Η συχνότητα που μπορεί να εμφανιστεί ένας άνθρωπος με αλφισμό (εξαιρετικά λευκό δέρμα και τριχοφυΐα) ανά τον κόσμο είναι 1:20.000. Μάλιστα, ιδίως όσο προχωράμε προς τα πίσω χρονολογικά συνδυαστικά με την τεράστια ευαισθησία στον ήλιο που έχουν αυτά τα άτομα, ήταν συχνά και στερεοτυπικά συνδεδεμένα με τους μύθους των βρικολάκων, αφού ταίριαζαν στο προφίλ τους λόγω του παρουσιαστικού τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να απομονωθούν κοινωνικά, καθώς και να γίνουν δέκτες ρατσιστικών συμπεριφορών.

 

Τόσα κι άλλα τόσα θα μπορούσαμε να γράψουμε για το μυστήριο που λέγεται δέρμα, καθώς οι παραλλαγές του είναι όσοι και οι άνθρωποι που κατοικούν τον κόσμο αυτό. Χρειάζεται τη φροντίδα μας για να μπορέσει με τη σειρά του να μας την ανταποδώσει, να εκπληρώσει τον ρόλο του που δεν είναι άλλος από την προστασία μας. Διάλεξε φυσικά προϊόντα που έχουν ως σύμμαχό τους τα βότανα και τα οφέλη τους, λεμόνι, τεϊόδεντρο, λεβάντα, καρότο, σανδαλόξυλο, λιβάνι, τριαντάφυλλο, κουρκουμά και κάνε στην επιδερμίδα σου το πιο σημαντικό δώρο. Η anaplasis φρόντισε να χωρέσει σε ένα και μόνο μπουκαλάκι το μυστικό της αγάπης για το δέρμα μας, δίνοντας έμφαση σε αυτό που ξέρει τόσο καλά να κάνει, να αναγεννά και να φωτίζει κάθε σπιθαμή της επιδερμίδας, φτιάχνοντας μια φυσική ασπίδα προστασίας με το το Έλαιο Δυσχρωμιών– Mε Sabiwhite, Έλαιο Ροδιού και Βιταμίνη C. Και να θυμάσαι, κάθε ασπίδα προστασίας, χρειάζεται κι αυτή με τη σειρά της την καλύτερη δυνατή οχύρωση για να εκπληρώσει τον σκοπό της!

 

 

Βρες το Το έλαιο Δυσχρωμιών- Mε Sabiwhite, Έλαιο Ροδιού και Βιταμίνη C εδώ!

Ανακάλυψε όλα τα προιόντα της Αnaplasis εδώ!