Τα λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες, φυτικές ίνες κι αντιοξειδωτικά που έχουν αντικαρκινική δράση, κινούνται ενάντια στη δυσκοιλιότητα, κρατούν τα επίπεδα ινσουλίνης μας σταθερά και μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς πολλά μικρά -και μεγάλα- παιδιά, όμως, δεν ενδιαφέρονται για τα λαχανικά κι αντιδρούν όταν πρέπει να τα φάνε. Εμείς προτείνουμε τρόπους που μπορούμε να εισάγουμε στη διατροφή τους τα λαχανικά με σκοπό σιγά σιγά να τα επιλέγουν από μόνα τους.

 

1. Κρυμμένα μέσα σε γεύματα

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τα διάφορα τρόφιμά μας με λαχανικά. Μπορούμε να πολτοποιήσουμε λαχανικά και να τα βάλουμε σε σάλτσες, μπιφτέκια, ρύζι κι όσπρια. Για παράδειγμα μπορούμε να ετοιμάσουμε μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας από φρέσκες ντομάτες που θα βάλουμε στο μπλέντερ μαζί με κρεμμύδι και κολοκύθι που έχει πιο ήπια γεύση. Στα μπιφτέκια από κρέας μπορούμε να πολτοποιήσουμε καρότο και σπανάκι ώστε να μη διακρίνονται μέσα στα μπιφτέκια μας. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τοματόρυζο με φρέσκες ντομάτες και πιπεριές στο μπλέντερ. Τα όσπρια μπορούμε να τα σερβίρουμε σε μορφή πουρέ -όπως είναι το χούμους- ή ακόμη και φάβα που όμως μπορούμε να τα παρουσιάσουμε με ένα ιδιαίτερο όνομα και μια ιδιαίτερη γεύση για να κινήσει το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα «χούμους πέστο» που στην ουσία θα είναι χούμους με πέστο από βασιλικό κι άλλα πράσινα χόρτα όπως είναι το σπανάκι. Θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε κόκκινη φάβα που μέσα θα έχει κόκκινες πιπεριές ή παντζάρι.

 

 

2. Δες πώς φτιάχνεται

Μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά μας στην κουζίνα αλλά και στην παραγωγή του λαχανικού. Aν έρθουν σε επαφή με την πρώτη ύλη, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να την καταναλώσουν. Μπορούμε να πάρουμε μια γλάστρα όπου θα φυτέψουμε μαζί τους λαχανικά και χόρτα. Μερικά που είναι εύκολο να φυτευτούν κι απαιτούν λιγότερο χώρο είναι το καρότο, τα τοματίνια, τα κρεμμύδια, το μαρούλι, ραπανάκια κι αγγουράκια. Τα παιδιά λατρεύουν να ασχολούνται με κάτι δημιουργικό κι αγαπούν τη μάθηση. Όταν τα φυτεύουμε μπορούμε να τους εξηγούμε τη διαδικασία καθώς και τις ευεργετικές τους ιδιότητες με πολύ απλά λόγια. Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε «τα καρότα κάνουν καλό στα μάτια», «τα κρεμμύδια μας βοηθούν να μην αρρωσταίνουμε», «οι ντομάτες κάνουν καλό στην καρδιά». Έτσι τους κινούμε την περιέργεια να τα δοκιμάσουν.

 

3. Ρωτήστε το παιδί τι προτιμά

Στη συνέχεια, μπορούμε να τα μαγειρέψουμε μαζί τους με ένα τρόπο που θα τους άρεσε. Για παράδειγμα, να φτιάξουμε μάφιν από καρότο και μέλι -χωρίς ζάχαρη-, σαλάτα με γιαούρτι και λαχανικά καθώς και σάλτσα για μακαρόνια. Η πιο έξυπνη επιλογή είναι να βρούμε το αγαπημένο τους φαγητό και να τα εισάγουμε μέσα. Για παράδειγμα, μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και πιπεριές, κοτομπουκιές με πατάτες και σαλάτα, σπιτική πίτσα με λαχανικά, τοστ με τυρί και λαχανικά κι άλλα. Μπορούμε να σερβίρουμε στα παιδιά τα λαχανικά σε διάφορες συνταγές και σχήματα. Συνήθως τα προτιμούν ψημένα μέσα στο φαγητό με διάφορες αγαπημένες γεύσεις. Μπορούμε να ψήσουμε τα λαχανικά με μικρή ποσότητα μελιού για να ενισχύσουμε τη γλυκιά γεύση που είναι πιο ήπια, να τα κόψουμε σε σχήματα όπως αστεράκι ή καρδιά ή να τα τρίψουμε σε σαλάτα με ένα ωραίο ντρέσινγκ όπως είναι το λεμόνι-μέλι- μουστάρδα.

 

Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν έχοντας πάντοτε σαλάτα πάνω στο τραπέζι είχαν περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν σαλάτα μετά από δύο χρόνια και στη συνέχεια της ζωής τους ν’ απολαμβάνουν τα λαχανικά. Αν έχετε στο τραπέζι υγιεινές επιλογές μπορεί το παιδί σας στην αρχή να μη θέλει να δοκιμάσει, όμως με συνεχή επαφή θα τα εντάξει, ενώ στην ενήλικη ζωή του μπορεί να τρώει έστω και λίγα ευεργετικά λαχανικά.

Τέλος, ας δώσουμε στα παιδιά μας το σωστό παράδειγμα απολαμβάνοντας μπροστά τους μια ποικιλία λαχανικών σε πολλούς συνδυασμούς και χρώματα. Επίσης, μπορούμε να τους αγοράσουμε παραμύθια με φρούτα και λαχανικά καθώς και να παίζουμε παιχνίδια και να λέμε τραγούδια που αφορούν τα λαχανικά. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά κάνουν ό,τι βλέπουν.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Στέλλα Πέτρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου