Όλοι ξέρουμε πως Ελλάδα και καλοκαίρι σημαίνουν ένα πράγμα -εκτός από διακοπές- κι αυτό είναι ζέστη. Υπάρχουν μέρες λοιπόν που ο Έλληνας δεν έχει άλλη επιλογή από το να αφήσει τα κοψίδια και τα βαριά φαγητά και να φάει κάτι ελαφρύ γιατί οριακά νιώθει σαν να ψήνεται ο ίδιος αντί για το φαγητό. Γι’ αυτές τις δύσκολες μέρες λοιπόν βρήκαμε 4 συνταγές που θα σας κρατήσουν χορτασμένους χωρίς να σας βαραίνουν και να σας σκάσουν.

 

 

1. Ελληνική σαλάτα με κινόα

 

Συστατικά:

Κινόα κατάλληλη για μαγειρική
Ντοματίνια
Αγγούρι
Κόκκινο κρεμμύδι
Ελιές Καλαμών
Τυρί φέτα
Φρέσκος μαϊντανός
Χυμός λεμονιού
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
H σαλάτα αυτή έχει στοιχεία της Ελλάδας μας κι αποτελεί μια δροσιστική και υγιεινή επιλογή για τα καλοκαιρινά μεσημεράκια που σκάμε από τη ζέστη και δεν έχουμε όρεξη για πολλά-πολλά. Ξεκινήστε συνδυάζοντας μαγειρεμένη κινόα, κομμένα στη μέση ντοματίνια, αγγούρι σε κύβους, λεπτό κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες, ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι και θρυμματισμένη φέτα και ρίξτε λίγο φρέσκο μαϊντανό για πρόσθετη γεύση. Σ’ ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι για να δημιουργήσετε το ντρέσινγκ. Περιχύστε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και ανακατέψτε απαλά για να ενωθούν τα υλικά. Ο συνδυασμός της κινόα, της φέτας και των ζωηρών γεύσεων των λαχανικών του καλοκαιριού καθιστούν αυτήν τη σαλάτα το ιδανικό καλοκαιρινό γεύμα.

 

 

2. «Σάντουιτς» κοτόπουλο με μάνγκο και μαρούλι

 

Συστατικά:

Στήθος κοτόπουλου στη σχάρα
Ώριμο μάνγκο
Μαρούλι
Κόκκινη πιπεριά
Καρότα
Κόλιαντρο
Χυμός λάιμ
Μέλι
Σάλτσα σόγιας
Σησαμέλαιο

Εκτέλεση:
Τα συγκεκριμένα «σάντουιτς» μαρουλιού είναι γεμάτα με ψητό κοτόπουλο, ζουμερό μάνγκο και τραγανά λαχανικά -και παρ’ όλο που καταλαβαίνω τη διστακτικότητά σας, να ξέρετε πως χάνετε. Ξεκινήστε ψήνοντας στη σχάρα ένα στήθος κοτόπουλου κι έπειτα αφήστε το στην άκρη μέχρι να κρυώσει και στη συνέχεια κόψτε το σε λεπτές λωρίδες. Ξεφλουδίστε και κόψτε σε κύβους ένα ώριμο μάνγκο, ενώ κόψτε ζουλιέν την κόκκινη πιπεριά και καρότα. Ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά το μαρούλι -δε θέλουμε να μείνουν νερά-, τα οποία θα χρησιμεύσουμε ως «περιτύλιγμα». Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το χυμό λάιμ, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας και λίγο σησαμέλαιο για να δημιουργήσετε ένα πικάντικο ντρέσινγκ. Συναρμολογήστε τα wraps τοποθετώντας το ψητό κοτόπουλο, το μάνγκο, την πιπεριά, τα καρότα και τον φρέσκο κόλιανδρο σε κάθε φύλλο μαρουλιού. Περιχύστε τη γέμιση με το ντρέσινγκ, τυλίξτε και απολαύστε.

 

 

3. Κεσαντίγιας με λαχανικά στη σχάρα

 

Συστατικά:

Τορτίγιες
Διάφορα λαχανικά (κολοκυθάκια, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδια κ.λπ.)
Τεμαχισμένο τυρί (τσένταρ, Monterey Jack, ή ένα μείγμα)
Φρέσκο κόλιανδρο
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ξινή κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Αυτές οι κεσαντίγιας λαχανικών στη σχάρα είναι ένα τέλειο καλοκαιρινό γεύμα που συνδυάζει καπνιστά λαχανικά στη σχάρα και λιωμένο τυρί. Ξεκινήστε κόβοντας μια ποικιλία λαχανικών σε λεπτές λωρίδες. Ανακατέψτε τα με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και, στη συνέχεια, ψήστε τα στη σχάρα μέχρι να μαλακώσουν και να καούν ελαφρώς. Μόλις ψηθούν τα λαχανικά, ζεστάνετε μια τορτίγια σ’ ένα ταψί ή τηγάνι. Πασπαλίστε τη μία πλευρά με τριμμένο τυρί και στη συνέχεια με τα ψητά λαχανικά και φρέσκο κόλιανδρο. Διπλώστε την τορτίγια στη μέση και ψήστε μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η τορτίγια. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία για επιπλέον quesadillas. Κόψτε τις quesadillas σε φέτες και σερβίρετέ τις με μια κουταλιά ξινή κρέμα, αν θέλετε, για ένα απολαυστικό και κυρίως δροσιστικό καλοκαιρινό γεύμα -είπαμε σκάμε από τη ζέστη.

 

 

4. Σαλάτα με σπανάκι και φράουλες

 

Συστατικά:

Φρέσκα φύλλα σπανάκι
Φρέσκες φράουλες
Κατσικίσιο τυρί
Καβουρδισμένα αμύγδαλα
Κόκκινο κρεμμύδι
Βαλσάμικο
Ελαιόλαδο
Μέλι
Μουστάρδα Dijon
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Αυτή η υπέροχη σαλάτα με σπανάκι και φράουλα συνδυάζει γλυκές και πικάντικες γεύσεις μ’ έναν απολαυστικό τρόπο. Ξεκινήστε με το πλύσιμο και το στέγνωμα των φρέσκων φύλλων σπανακιού και τοποθετήστε τα σ’ ένα μεγάλο μπολ. Κόψτε τις φρέσκες φράουλες και το κόκκινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Θρυμματίστε το κατσικίσιο τυρί και πασπαλίστε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα πάνω από το σπανάκι. Σ’ ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το βαλσάμικο ξύδι, το ελαιόλαδο, το μέλι, τη μουστάρδα Dijon κι είστε έτοιμοι ν’ απολαύσετε.

 

Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου