Όπως λέει κι ο λαός, όλα τα ωραία παχαίνουν ή κάνουν κακό. Ή και τα δύο. Το φαγητό είναι ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το τι τροφές θα επιλέξουμε τελικά να εντάξουμε στις ζωές μας είναι καθοριστικό για την υγεία μας και για τον εαυτό μας. Φυσικά, μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει «λίγο από όλα» και πολλοί είναι οι ειδικοί που θεωρούν ότι δεν πρέπει να στερούμαστε κανένα είδος φαγητού. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία κι αυτό τις καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία όσων τις καταναλώνουν. Ρίχνοντας μια ματιά στις διατροφικές ετικέτες ορισμένων προϊόντων, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι δεν είναι τελικά τόσο υγιεινές.

Ορισμένες λοιπόν τροφές που πολλοί από εμάς επιλέγουμε ακόμα και σε καθημερινή βάση, έχουν υποστεί πολύ μεγάλη βιομηχανική επεξεργασία και συγκαταλέγονται στα «επεξεργασμένα» τρόφιμα.  Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι επεξεργασμένες τροφές είναι και ανθυγιεινές, εφόσον οι περισσότερες πλέον υφίστανται κάποια εστω και μικρή επεξεργασία, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά είναι άλλωστε που περιέχουν διάφορα συστατικά και πρόσθετα που τα καθιστούν επικίνδυνα για την υγεία.

Ορισμένα από τα συστατικά αυτά που μπορούμε να αναγνωρίσουμε είναι ενισχυτικά γεύσης, σάκχαρα, χρωστικές, συντηρητικά κι άλλες άγνωστες ουσίες (που συχνά η ονομασία τους και μόνο μοιάζει τρομακτική). Κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι αρκετά γνωστά για την αρνητική τους επιρροή στην ανθρώπινη υγεία, ενώ για άλλα δεν είναι τόσο γνωστό ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Ο όρος «επεξεργασμένα τρόφιμα» για πολλούς είναι ταυτόσημος με τον όρο «ανθυγιεινά τρόφιμα», κι όχι αδίκως, αφού η κατανάλωση των περισσότερων εξ αυτών συνδέεται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας, με την υψηλή αρτηριακή πίεση και με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Μελέτες που διενεργήθηκαν, τόσο από επιστήμονες των ΗΠΑ, όσο κι από ερευνητές της Ιταλίας, επιβεβαίωσαν ότι η κατανάλωση πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες αλλά και τις πιθανότητες και στα δυο φύλα για καρδιακές παθήσεις που είναι από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου. Ακόμη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με την αύξηση του σωματικού λίπους στο ανθρώπινο σώμα και με εξίσου αυξημένο ρίσκο για χρόνιες παθήσεις. Αυτά είναι λοιπόν τα πιο γνωστά σε όλους «ανθυγιεινά» προϊόντα που πρέπει να αποφεύγονται:

 

1. Αναψυκτικά

Κλασικός ένοχος και από τα πιο επεξεργασμένα προϊόντα χωρίς ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία.

coca cola can on white table

 

2. Γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ

Λίγα από τα αγαπημένα μας σνακ, δεν υφίστανται υψηλή επεξεργασία. Τα περισσότερα όπως πατατάκια, σοκολάτες, καραμέλες, μπισκότα, καλό είναι να αποφεύγονται.

orange and red plastic pack

 

3. Προμαγειρεμένα γεύματα που θέλουν μόνο ζέσταμα

Είναι δυστυχώς μια νόστιμη, εύκολη αλλά ανθυγιεινή συνήθεια.

a table topped with lots of different types of food

 

4. Έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα

Όσο νόστιμη και εξίσου εύκολη επιλογή είναι οι κατεψυγμένες πίτσες, πίτες, λουκάνικα, πατάτες τηγανιτές, κοτομπουκιές καλό θα είναι να τα επιλέγετε μόνο όταν δεν είναι εφικτό να αποκτήσετε φρέσκα αντίστοιχα προϊόντα.

brown cookies on white ceramic bowl

 

5. Αλλαντικά

Η μεγάλη κατηγορία των αλλαντικών που περιλαμβάνει ζαμπόν, μπέικον, παριζάκι, λουκάνικα και όλα αυτά τα λαχταριστά υλικά που κάνουν νόστιμα όλα μας τα γεύματα, έχουν ελάχιστη συνιστάμενη ποσότητα κατανάλωσης σύμφωνα με τους ειδικούς. Είναι από τα τρόφιμα που ανήκουν στα πιο καρκινογόνα. Άλλωστε, αλλαντικά είναι όλα τα προϊόντα κρέατος που έχουν υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία. Είναι ένα υλικό του οποίου ουσιαστικά έχει αλλοιωθεί τελείως η σύσταση και η θρεπτική τους αξία. Το 2015 ο ΠΟΥ κατέταξε τα αλλαντικά στα τρόφιμα με υψηλή συσχέτιση εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου.

sliced vegetables on wooden chopping board

 

6. Δημητριακά πρωινού και τυποποιημένες μπάρες δημητριακών

Ορισμένες από τις εταιρίες που παράγουν δημητριακά και μπάρες επεξεργάζονται περισσότερο από όσο πρέπει τις πρώτες ύλες τους με αποτέλεσμα να μην τρως τελικά τόσο υγιεινά όταν τα επιλέγεις για πρωινό. Πολλά από αυτά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά ή και άλλα πρόσθετα.

labeled box lot

 

Αυτά και -δυστυχώς- άλλα πολλά από τα φαγητά που καταναλώνουμε ανήκουν στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων προϊόντων που μόνο ωφέλιμα δε θα τα χαρακτήριζε κανείς. Mέτρον άριστον λοιπόν. Καλό είναι να προσέχουμε και λίγο τους εαυτούς μας, να ξεκινήσουμε να επιλέγουμε και πιο υγιεινές επιλογές. Σταδιακά μπορεί να μας γίνει συνήθεια, να κοιτάμε περισσότερο τις διατροφικές ετικέτες πριν αγοράσουμε κάτι. Δεν είπαμε φυσικά ότι πρέπει να κόψουμε τελείως όλα τα ανθυγιεινά. Είναι ανώφελο και ακραίο άλλωστε. Ωστόσο, σιγά σιγά, ψάχνοντας θα βρούμε σίγουρα εξίσου νόστιμες και πιο υγιεινές επιλογές. Εναλλακτικές επιλογές ειδικά για το βραδινό -που μας πιάνει αυτή η έντονη πείνα- υπάρχουν και είναι πολλές. Φτιάξε μια σαλάτα, ένα τοστ με τυρί αντί γαλοπούλα, μερικά αυγά, ένα γιαούρτι. Η επιλογή είναι δική σου κι αυτό το άρθρο είναι το σημάδι για να αρχίσεις να τρως επιτέλους πιο υγιεινά. Σε έπεισε;

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου