Η διατροφή, εκτός από φιλοσοφία και τρόπος ζωής, είναι κι ένας δρόμος που ακολουθούν όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος. Ωστόσο, πολλές φορές μπορεί να γίνει απογοητευτικό όταν παρατηρείς ότι παρά την προσπάθεια που καταβάλλεις, ενώ ακολουθείς πιστά τη διατροφή για καιρό, δεν αποκτάς τα αποτελέσματα που επιθυμείς και ο δείκτης της ζυγαριάς κολλάει στα ίδια κιλά. Οι παγίδες που κρύβονται είναι πολλές γι’ αυτό σου αναλύουμε 8 λόγους για τους οποίους ενώ κάνεις διατροφή, δε χάνεις βάρος.

 

1. Τρως τα λάθος σνακ

Ένα κοινό λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι η υπερκατανάλωση των θερμίδων, ακόμα και όταν ακολουθούν μια δίαιτα. Γεμίζεις τα ντουλάπια με δημητριακά, granola και μούσλι με μαύρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, γιαούρτια με βρώμη κι αποξηραμένα φρούτα και διάφορα άλλα που θα δεις στα ράφια με βιολογικά προϊόντα. Όμως, δε σημαίνει πάντα πως οτιδήποτε υγιεινό είναι και χαμηλό σε θερμίδες και πρέπει πάντα να προσέχεις πόση ζάχαρη περιέχει μια τροφή. Αν επιτρέπεις στον εαυτό σου να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από αυτές που καις, τότε το σώμα σου δε θα μπορεί να απομακρύνει το λίπος και θα δυσκολευτείς να χάσεις βάρος.

 

2. Δεν τρως αρκετά

Η διατήρηση μιας χαμηλής κατανάλωσης λίπους μπορεί να περιορίσει την ενέργεια που παίρνεις από τη διατροφή σου. Άρα, η εξάλειψη ή η περιορισμένη κατανάλωση των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να σε αφήσει ανήμπορο και σε σοκ, άρα αντί ο οργανισμός σου να καίει το λίπος, να το αποθηκεύει με “φόβο” ότι δε θα τον ξαναταΐσεις.

 

3. Δεν κουνιέσαι απ’ το γραφείο

Πολλοί άνθρωποι έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι η διατροφή μπορεί από μόνη της να δουλέψει για την απώλεια βάρους. Αρκετοί από εμάς εργαζόμαστε σε ένα γραφείο πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα χωρίς ίχνος κίνησης, νιώθοντας διαρκώς υποτονικά και μια ανεξήγητη κόπωση. Αν υπολογίσουμε και τις ώρες που είμαστε μέσα σε ένα αυτοκίνητο από και προς τη δουλειά, και την ώρα που θα καθίσουμε στον καναπέ με το κινητό στο χέρι τότε σκέψου πόσες ώρες της ημέρας καθόμαστε. Αν και μπορεί να επιτευχθεί κάποια απώλεια βάρους μόνο μέσω διατροφής, η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μιας ισορροπημένης και υγιεινής σωματικής συνήθειας. Ξεκίνα πρώτα με είκοσι λεπτά περπάτημα, στην πορεία αύξησε την ώρα και γιατί όχι, να γραφτείς γυμναστήριο.

 

4. Δεν κοιμάσαι

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειές σου να χάσεις βάρος. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, ο οργανισμός σου αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης της πείνας, η οποία αυξάνει την όρεξη και σε οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση θερμίδων. Επηρεάζει επίσης σημαντικά την ψυχολογία, οδηγώντας σε σε συναισθηματικό φαγητό. Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα έχουν αυξημένο βάρος και μεγαλύτερη παραγωγή βισφατίνης, ορμόνη που ευθύνεται για την παραγωγή φλεγμονής. Αυτό που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να κοιμάσαι καλά κι αδιάκοπα, μακριά από οθόνες τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα ώστε να ξεκουράζεις τον οργανισμό σου.

 

5. Δεν έχεις ελέγξει τον μεταβολισμό σου

Ο μεταβολισμός αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για την υγεία και την ευεξία σου. Ένας υγιής μεταβολισμός μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους, τη βελτίωση των αντοχών σου και της φυσικής σου κατάστασης. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό μεταβολισμό, ο οποίος επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα μετατρέπει τις θερμίδες σε ενέργεια. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πιο αργό μεταβολισμό, που σημαίνει ότι καίνε λιγότερες θερμίδες από ό,τι άλλοι. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την απώλεια βάρους, ακόμα κι αν ακολουθείς μια διατροφή. Μπορούμε να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας με κάποιες βιταμίνες όπως βιταμίνη Β12 η οποία είναι σημαντική για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό αλλά και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η Βιταμίνη C παίζει επίσης ρόλο στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Συμβουλεύσου τον γιατρό σου.

 

6. Κάτι παίζει με τις ορμόνες σου

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, του αποθηκευτικού λίπους και της αίσθησης πείνας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες σου και να καταστήσουν δυσκολότερη την απώλεια βάρους. Ο θυροειδής, οι πολυκυστικές, το προ διαβητικό στάδιο φέρουν ορμονικές διαταραχές που κάνουν πιο δύσκολη την απώλεια βάρους. Επίσης, η υγεία του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην ορμονική ρύθμιση του οργανισμού, ένα εντερικό πρόβλημα, όπως το ευερέθιστο έντερο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ορμονικών διαταραχών. Κάνε τις εξετάσεις σου και μάθε.

 

7. Δεν ξέρεις τι έχεις ανάγκη

Συχνά, οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα δεν έχουν επαρκή γνώση για το τι καλό είναι για το σώμα τους. Μπορεί να υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα διατροφικά αποθέματα που χρειάζεται το σώμα, ή να μην ακολουθούνται ισορροπημένες διαιτητικές συνήθειες. Αυτό μπορεί να καταλήξει σε ένα επαναλαμβανόμενο κύκλο δίαιτας κι αποφορτίσεων, με αρνητικές επιδράσεις στην απώλεια βάρους. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις ένα ραντεβού σε διατροφολόγο ώστε να σου δώσει τη σωστή διατροφή στα μέτρα σου, ώστε να ενημερωθείς σωστά και να ξεκινήσεις μια ισορροπημένη διατροφή.

 

8. Έχεις στρες

Κι όμως ναι! Το στρες μπορεί να επηρεάσει δραστικά την απώλεια βάρους. Θα μου πείτε και ποιος από μας δεν έχει στρες; Έλα όμως που όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση στρες, ο οργανισμός σου παράγει την ορμόνη κορτιζόλης, η οποία μπορεί να αυξήσει την πείνα και την επιθυμία για τροφή. Και ξεκινάς να τρώτε λαίμαργα ό,τι βρεις μπροστά σου, τσιμπολογάς διαρκώς χωρίς να αντιλαμβάνεσαι το πόσο τρως, ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να νιώσει χορτάτος με αποτέλεσμα σύντομα να πεινάς. Φάε αργά και να αφιερώνεις χρόνο για τα κυρίως γεύματα χωρίς καμιά βιασύνη. Επίσης καλό θα ήταν να σταματήσεις να ζυγίζεσαι καθημερινά γιατί σε γεμίζει μόνο άγχος.

 

Συνοψίζοντας, πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία χάνουμε βάρος. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η απώλεια βάρους είναι ένας πολύπλοκος και πολυδιάστατος φυσιολογικός μηχανισμός που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες, να βάλουμε στόχο και να αναζητήσουμε τους σωστούς για μας τρόπους ώστε να διαχειριστούμε το βάρος μας. Να θυμάσαι, χρειάζεται υπομονή, μικρά και σταθερά βήματα ώστε να φτάσεις στο επιθυμητό για σας βάρος.

ΥΓ.: Πιείτε δύο λίτρα την ημέρα νερό

Καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη

Μην παραλείπετε γεύματα

Κρατάτε ημερολόγιο

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου