Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα ή όλα του skincare δύσκολα που λέμε, οπότε όταν ακούς πολλά για την πιο διάσημη μορφή περιποίησης, το πιο πιθανό είναι να κάνεις και πολλά λάθη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετές κοινές παρανοήσεις και λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν πρόκειται για τις ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας τους, πολλές από τις οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβες, ερεθισμούς και ξεσπάσματα ακμής. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά, σύμφωνα με τις συμβουλές των δερματολόγων σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές περιποίησης του δέρματος που νομίζουμε ότι κάνουν καλό στο δέρμα μας, αλλά στην πραγματικότητα το βλάπτουν.

 

Πιστεύετε ότι τα πιο ακριβά προϊόντα είναι πάντα καλύτερα για το δέρμα σας

Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της τιμής ενός προϊόντος περιποίησης και της αποτελεσματικότητάς του. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology διαπίστωσε ότι οι φθηνότερες μάρκες φαρμακείου μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις ακριβές μάρκες πολυτελείας. Είναι πιο σημαντικό να αναζητάτε προϊόντα με υψηλής ποιότητας συστατικά που είναι κατάλληλα για τον τύπο και τις ανησυχίες του δέρματός σας και να μην αγοράζετε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

 

Σκέφτεστε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολύ προϊόν για να δείτε αποτελέσματα

Η χρήση υπερβολικής ποσότητας προϊόντος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αντιπαραγωγική, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς, φραγμένους πόρους κι άλλα δερματικά προβλήματα. Σύμφωνα με την Dr. Ava Shamban, πιστοποιημένη δερματολόγο, μια ποσότητα προϊόντος σε μέγεθος μπιζελιού είναι συνήθως αρκετή για το πρόσωπο.

 

H υπερβολική απολέπιση μπορεί να βλάψει τους πόρους του δέρματος

Η πολύ συχνή ή πολύ επιθετική απολέπιση μπορεί να βλάψει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, οδηγώντας σε ξηρότητα, ευαισθησία και φλεγμονή. Η κλινικοί δερματολόγοι συνιστούν τον περιορισμό της απολέπισης σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα και τη χρήση ήπιων φυσικών ή χημικών απολεπιστικών.

 

Αγνοείτε τη σημασία του αντηλιακού στην καθημερινή σας ρουτίνα

Η βλάβη από τον ήλιο είναι η κύρια αιτία πρόωρης γήρανσης και καρκίνου του δέρματος, επομένως η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με το onmed η χρήση ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο κι η επανατοποθέτησή του κάθε δύο ώρες αν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο- ακόμα και τον χειμώνα.

 

Χρήση ζεστού νερού για να πλύνετε το πρόσωπό σας, το οποίο μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα τα φυσικά του έλαια

Το ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα κι ερεθισμό του δέρματος, καθώς αφαιρεί τα φυσικά έλαια του δέρματος. Αντ’ αυτού, να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό κι ένα απαλό καθαριστικό για να αποφύγετε τη διατάραξη του δερματικού φραγμού και της κερατίνης του προσώπου σας.

 

Χρήση προϊόντων που περιέχουν οινόπνευμα, το οποίο μπορεί να ξηράνει και να ερεθίζει το δέρμα

Το αλκοόλ είναι ένα κοινό συστατικό σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, αλλά μπορεί να είναι ξηραντικό κι ερεθιστικό για το δέρμα. Σύμφωνα με τον Dr. Joshua Zeichner, πιστοποιημένο δερματολόγο, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία και φλεγμονή, ακόμα και σε ξέσπασμα ακμής.

 

Παραλείπετε την ενυδατική κρέμα επειδή έχετε λιπαρό δέρμα

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το λιπαρό δέρμα εξακολουθεί να χρειάζεται ενυδάτωση. Η παράλειψη της ενυδατικής κρέμας μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το δέρμα να παράγει περισσότερη λιπαρότητα για ν’ αντισταθμίσει την έλλειψη ενυδάτωσης, οδηγώντας σε ξεσπάσματα κι άλλα προβλήματα. Η επιλογή μιας ελαφριάς ενυδατικής κρέμας χωρίς λιπαρότητα μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία του δέρματος χωρίς να φράξει τους πόρους.

 

Πιστεύετε ότι τα φυσικά ή βιολογικά συστατικά είναι πάντα καλύτερα για το δέρμα σας

Τα φυσικά ή βιολογικά συστατικά δεν είναι απαραίτητα ασφαλέστερα ή πιο αποτελεσματικά από τα συνθετικά. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την υπεροχή των φυσικών ή βιολογικών προϊόντων περιποίησης του δέρματος έναντι των αντίστοιχων συνθετικών.

 

Χρήση προϊόντων που δεν έχουν ισορροπημένο pH για το δέρμα σας

Το δέρμα έχει ελαφρώς όξινο pH και η χρήση προϊόντων που είναι πολύ αλκαλικά μπορεί να διαταράξει το φυσικό φραγμό του δέρματος και να οδηγήσει σε ξηρότητα κι ευαισθησία. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cosmetic Science το οποίο συχνά φιλοξενεί κι ακαδημαϊκές έρευνες πάνω στη δερματολογία, η χρήση προϊόντων περιποίησης με ισορροπημένο pH μπορεί να βελτιώσει την ενυδάτωση του δέρματος και να μειώσει τη φλεγμονή.

 

Χρήση προϊόντων με αρώματα ή αιθέρια έλαια, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα

Τα αρώματα και τα αιθέρια έλαια είναι κοινά ερεθιστικά που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ερυθρότητα κι άλλα δερματικά προβλήματα. Η Dr Massick, δερματολόγος, συνιστά την επιλογή προϊόντων χωρίς αρώματα, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

 

Δεν πλένετε το πρόσωπό σας πριν πάτε για ύπνο

Η παραμονή του μακιγιάζ, του λαδιού και της βρωμιάς στο δέρμα κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε ξεσπάσματα ακμής, θαμπάδα και άλλα προβλήματα. Ο καθαρισμός του προσώπου σας πριν από τον ύπνο είναι απαραίτητος για τη διατήρηση υγιούς δέρματος.

 

Υπερβολική χρήση ρετινόλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα κι ερεθισμό

Η ρετινόλη είναι ένα ισχυρό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών, ρυτίδων κι άλλων σημείων γήρανσης. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση ρετινόλης ή η πολύ συχνή χρήση της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ξεφλούδισμα κι ερεθισμό. Οι δερματολόγοι συνιστούν να ξεκινάτε με χαμηλή συγκέντρωση ρετινόλης και να την αυξάνετε σταδιακά ανάλογα με την ανοχή σας.

 

Χρήση πολλών προϊόντων ταυτόχρονα, τα οποία μπορεί να υπερφορτώσουν και να ερεθίσουν το δέρμα

Η χρήση πολλών προϊόντων περιποίησης ταυτόχρονα μπορεί να υπερφορτώσει το δέρμα και να οδηγήσει σε ερεθισμό, φλεγμονή κι άλλα προβλήματα. Οι δερματολόγοι συνιστούν να διατηρείτε τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας απλή και να χρησιμοποιείτε μόνο μερικά βασικά προϊόντα που είναι κατάλληλα για τον τύπο και τις ανησυχίες του δέρματός σας.

 

 

H ενυδάτωση χρειάζεται εντελώς στεγνό δέρμα

Συνιστάται γενικά να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα σε ελαφρώς υγρό δέρμα κι όχι σε τελείως στεγνό δέρμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ενυδατική κρέμα λειτουργεί παγιδεύοντας την υγρασία στο δέρμα κι η εφαρμογή της σε νωπή επιδερμίδα μπορεί να βοηθήσει να κλειδώσει την υγρασία το δέρμα πιο αποτελεσματικά. Όταν εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα σε εντελώς ξηρό δέρμα, μπορεί να μην είναι σε θέση να διεισδύσει στο δέρμα τόσο βαθιά και τα ενυδατικά αποτελέσματα μπορεί να μην είναι μακράς διάρκειας.

 

Χρήση μαντηλιών προσώπου ή μωρομάντηλων ως υποκατάστατο του καθαρισμού

Τα μαντηλάκια προσώπου μπορεί να είναι βολικά, αλλά δεν αντικαθιστούν μια σωστή ρουτίνα καθαρισμού. Σύμφωνα με την Dr. Mona Gohara, πιστοποιημένη δερματολόγο, τα μαντηλάκια μπορεί να αφήσουν υπολείμματα και βακτήρια στο δέρμα, οδηγώντας σε ερεθισμούς και ξεσπάσματα ακμής. Βάλτε σε ένα πορτοκάλι Make up και δοκιμάστε να το αφαιρέσετε με ένα μαντηλάκι- θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά.