Υπάρχουν εκείνοι που πρεσβεύουν απόλυτα το «κρύο, καιρός για δυο». Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που μια ανάσα πριν το ζεστό καλοκαιράκι, θα ξανανιώσουν και θα “τινάξουν την ανθισμένη αμυγδαλιά”. Όταν όλα γύρω σου φοράνε τα χρωματιστά -κατά το γνωστό άσμα- το ίδιο θέλεις να κάνεις κι εσύ. Μια πιο αέρινη προσωπικότητα με ανάλογη εμφάνιση και διάθεση, νιώθεις την ανάγκη να εστιάσεις στην ερωτικότητά σου και να αφεθείς στην αδιαμφισβήτητη ζωηράδα που εκπέμπει μια από τις ομολογουμένως ωραιότερες εποχές του χρόνου.

Ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως η άνοιξη είναι η εποχή που κάνει τους ανθρώπους να «φουντώνουν» ερωτικά. Για να το λένε, κάτι θα ξέρουν και για του λόγου το αληθές είναι σαν να ξυπνάμε απότομα από το λήθαργο του χειμώνα αναζητώντας το δικό μας μονοπάτι στον ήλιο και την έλξη. Πολύ απλά, θέλουμε να φλερτάρουμε και να μας φλερτάρουν. Μπορεί να προσμένουμε έναν ανοιξιάτικο έρωτα πριν έρθει ο κατά τους πολλούς απόλυτος, εκείνος του καλοκαιριού.

Μια από τις αιτίες για τις οποίες είμαστε «κάπως» είναι το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει κι ο ήλιος κάνει πλέον καθημερινή την παρουσία του. Αυτό σε συνδυασμό με τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, μας κάνει να νιώθουμε μια ανεξήγητη «φούντωση». Το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα, εμείς ζεσταινόμαστε, φοράμε πιο λεπτά ρούχα και κάπως έτσι νιώθουμε παραπάνω ερωτεύσιμοι. Ανοίγουν τα κανάλια επικοινωνίας κι οι δέκτες μας είναι έτοιμοι να πιάσουν σήμα. Παράλληλα, ίσως να έχουμε και κάποιες αϋπνίες, ίσως να σκεφτόμαστε πιο πολύ εκείνους που μας έλκουν ερωτικά, ίσως, ίσως. Το μόνο βέβαιο είναι πως όλες οι παραπάνω εσωτερικές κι εξωτερικές διεργασίες είναι φυσιολογικές.

Τίποτε απ’ όλα αυτά τα ωραία και τα ανεξήγητα δεν είναι τυχαίο, αφού η άνοιξη είναι η εποχή που γινόμαστε πιο κοινωνικοί σε σύγκριση με τον χειμώνα που αφήνουμε πίσω μας. Υπάρχει διάχυτος ερωτισμός στην ατμόσφαιρα χωρίς ίχνος υπερβολής. Εξάλλου όταν όλα γύρω σου για κάποιο λόγο έρχονται πιο κοντά, πώς είναι δυνατόν να μην ακολουθήσεις κι εσύ αυτόν το ρυθμό; Είναι απολύτως λογικό να νιώθουμε πιο ευάλωτοι και πιο επιρρεπείς σε φλερτ και κατακτήσεις. Είναι λογικό να μας αρέσει και να το επιδιώκουμε, όχι μόνο να το προσμένουμε.

Αν αυτή η άνοιξη σε βρίσκει single, θα νιώσεις την ανάγκη να κάνεις νέες γνωριμίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ερωτικό παιχνίδι που θα σε εξιτάρει. Αν είσαι σε σχέση, ίσως νιώσεις την ανάγκη να αναθερμάνεις τη σχέση σας μέσα από μικρές ή μεγάλες εκπλήξεις οι οποίες θα διώξουν από πάνω σας και το τελευταίο ίχνος της πλήξης του χειμώνα, ή της συνήθειας και της μουντής καθημερινότητας η οποία μπορεί να ευθύνεται για φθορά στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Από ιατρικής άποψης, η έκθεση στον ήλιο έπειτα από την εν λόγω μουντή και κουραστική επιρροή του χειμώνα, αυξάνει τα επίπεδα της παραγωγής σεροτονίνης την οποία χρειαζόμαστε-και μάλιστα πολύ- ενός νευροδιαβιβαστή που ευθύνεται για την καλή μας διάθεση κι όχι μόνο. Έτσι παρατηρούμε πως η όλη ιστορία με την ξαφνική κι ανεξήγητη φούντωση βρίσκει τη βάση της και ιατρικά φυσικά.

Από ψυχολογικής άποψης υπάρχει το γνωστό Spring Fever το οποίο στην ουσία είναι η ξαφνική ερωτική παρόρμηση που νιώθουμε και που δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε. Πολλοί το περιγράφουν σαν την εσωτερική φλόγα που μας κάνει να έχουμε μια έντονη κινητικότητα στη διάρκεια της ημέρας κι ανάγκη για επαφή κι επικοινωνία τη νύχτα. Τώρα βέβαια, αν η επαφή κι η επικοινωνία που επιδιώκουμε είναι εκείνη της απόστασης αναπνοής, τι να κάνουμε, μέσα στο παιχνίδι της άνοιξης είναι κι αυτό.

Κάτι σαν το νόμο της βαρύτητας είναι τελικά η σχέση που έχει η ερωτικότητά μας με την εποχή της άνοιξης. Η αλλαγή του σκηνικού, ο καλός καιρός και κατ’ επέκταση η αλλαγή της δικής μας διάθεσης είναι σαν την έλξη που ασκεί η βαρύτητα στα σώματα. Κι είναι μια έλξη στην οποία δεν μπορούμε ν’ αντισταθούμε αλλά από την άλλη γιατί να το κάνουμε;

Οι ειδικοί λοιπόν έχουν αποφανθεί και μας παροτρύνουν να αφήσουμε ελεύθερη τη φαντασία και την διάθεσή μας, αλλά και ν’ αποβάλουμε με αυτό τον τρόπο κάθε άγχος κι ανησυχία του χειμώνα. Να νιώσουμε ευεξία μέσα από μια πιο ανεβασμένη διάθεση και να χαρούμε τη συντροφιά εκείνων που μας έλκουν. Να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας και ν’ αφεθούμε σε χάδια, αγκαλιές, φιλιά και βόλτες σε ανοιξιάτικα τοπία. Κι αν πάλι όλα τα παραπάνω σε βρίσκουν σε μια φάση αποσυμπίεσης κι απλής ρέκλας με μηδέν διάθεση, να θυμάσαι αυτό που είπε ο μεγάλος Οδυσσέας Ελύτης: «Την άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις.»

Αφιερωμένο σε κάθε μικρή ή μεγάλη “ζουζουνιά” της ανοιξιάτικής μας διάθεσης.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου