Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι μίας σχέσης να ‘ναι η αρχή της. Γιατί, κακά τα ψέματα, εκεί είναι που θα ανατρέχει η μνήμη σου κάθε φορά, στη συνέχεια αυτής της σχέσης ή ακόμα και μετά το τέλος της. Κάθε ιστορία αγάπης ή έρωτα έχει μία αρχή να θυμάται, που και σίγουρα θα ήταν όμορφη εφόσον κατέληξε σε κάτι (μάλλον) δυνατό.

Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις στο πόσο μπορεί να σε θέλει κάποιος· λίγο, πολύ, περισσότερο και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αρέσεις. Σε άλλους θα αρέσεις για αυτό που είσαι μέσα σου, για το χαρακτήρα σου, άλλοι θα σε κρίνουν εμφανισιακά· και κάπου εδώ κολλάνε κι οι προθέσεις που έχει το εκάστοτε υποψήφιο φλερτ για εσένα. Άλλοι ζητούν σταθερότητα και συντροφικότητα, άλλοι μια περιπέτεια.

Πώς θα διαλέξεις εσύ; Ανάλογα φυσικά με το αν αυτά που σου προσφέρονται συμπίπτουν με τα δικά σου «θέλω» στην προκειμένη περίπτωση. Κι αυτά που σου προσφέρονται, αν δυσκολεύεσαι να τα καταλάβεις ή αν η άλλη μεριά θεωρείς πως σου τα μασάει, συνήθως φαίνονται απ’ την αρχή -κι ας εθελοτυφλούμε καμιά φορά.

Αν, λοιπόν, όταν γνωρίσεις κάποιον κι όταν κανονίζετε να βρεθείτε σου προτείνει να πας σπίτι του, να πάτε μία βόλτα με το αμάξι ή να πάτε σε κάνα πάρκο το βράδυ, εσύ τι μπορείς να περιμένεις απ’ το συγκεκριμένο άτομο; Χωρίς παρεξήγηση, χωρίς απολυτότητες (καθώς πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις) και χωρίς να κρίνουμε κανέναν, βγάζουμε κι από αυτά τα δεδομένα κάποια συμπεράσματα.

Η πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για εσένα, με κάθε θετική πρόθεση και πιθανή προοπτική είναι κι η πιο κλασική πρόταση. Να σου ζητήσει, δηλαδή, να βγείτε έξω ένα κανονικό ανθρώπινο ραντεβού.

Αυτά τα κλισέ ρομαντικά πολλοί είμαστε που δεν τα γουστάρουμε καθόλου κι άλλοι τόσοι που ξετρελαινόμαστε για αυτά, και καλά να ‘μαστε όλοι. Όμως, ακόμα κι αυτοί οι πιο εναλλακτικοί τύποι θα παραδεχτούν πως ένιωσαν μια ασφάλεια, μια σιγουριά ότι το άλλο πρόσωπο θέλει πραγματικά να τους γνωρίσει, να επενδύσει το χρόνο του ουσιαστικά μαζί τους απ’ την αρχή της ιστορίας, όταν τους ζήτησαν να βγούνε εκείνο το πρώτο ραντεβού.

Όταν κάποιος σου ζητήσει να βγείτε ραντεβού κατά τον παραδοσιακό τρόπο, μπορεί να μη σε εντυπωσιάζει με την πρωτοτυπία του, αλλά πατάει πάνω σε ασφαλή μονοπάτια, που φέρνουν κάτι απ’ το ρομαντισμό και το σεβασμό παλιών εποχών. Δείχνει πως είναι διατεθειμένος να κυκλοφορήσει μαζί σου, αγνοώντας το πόσοι και ποιοι μπορεί να σας πετύχουν και τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλουν. Θέλει να περάσει χρόνο ποιοτικό μαζί σου, να σε γνωρίσει, να μάθει κρυφές πτυχές του εαυτού σου μέσα από ειλικρινείς συζητήσεις κι όχι μόνο όσα έχεις να δείξεις στο κρεβάτι του ή στα απόμερα σκοτάδια -μη σας πάρει και κάνα μάτι.

Αυτός ο άνθρωπος θέλει στ’ αλήθεια να περάσει καλά μαζί σου, να σου δώσει την ευκαιρία να τον κερδίσεις και να χτίσετε εμπειρίες. Όλο αυτός ο ενθουσιασμός μιας νέας πιθανής αρχής ξεκινάει σωστά όταν θα χρειαστείς εκείνες τις τέσσερις ώρες μπροστά απ’ τον καθρέφτη, σκεπτόμενος τι να φορέσεις, ή ρίχνοντας δεκαπέντε κιλά άρωμα από πάνω ως κάτω. Όταν θα βρεθείτε και θα αγχωθείς για λίγο, γιατί θα τον δεις περιποιημένο και προσεγμένο και θα ξέρεις πως είναι (και) για σένα. Πόσο διαφορετικό απ’ το να σου ανοίγει την πόρτα με τις πιτζάμες και την τσίμπλα στο μάτι απ’ τον απογευματινό ύπνο;

Εκείνος, λοιπόν, που θα σου πει να βγείτε ραντεβού, σε τιμάει και να μην το προσπερνάς σαν κάτι δεδομένο, γιατί δυστυχώς δεν το κάνουν όλοι. Κι απ’ την άλλη, όταν ξέρεις κι εσύ τι άνθρωπο ψάχνεις και τι ζητάς να βρεις σε κάποιον, να το περιμένεις ή να το ζητάς να βγείτε αυτό το πρώτο ραντεβού.

Να περιποιηθείτε ο ένας για τον άλλον, να μοιραστείτε την αμηχανία και την αμφιβολία αν θα ‘στε αρεστοί, να πάτε κάπου όμορφα, να παίξετε με τις λέξεις, να φλερτάρετε κι ας ξέρετε ότι σας θέλει, να το αφήσετε να κυλήσει αργά για να το απολαύσετε, για να έχετε πιο πολλά να θυμάστε.

Στο κάτω-κάτω, όπως προείπαμε, τι είναι πιο δυνατό κι ουσιαστικό να έχει να ανατρέχει η μνήμη σου μετά την ερώτηση «πώς ξεκινήσατε εσείς οι δύο;». Μία ξεπέτα στο αμάξι στις ερημιές ή ένα δείπνο με κρασί δίπλα στη θάλασσα με τα βλέμματα να παίρνουν φωτιά και τα υπονοούμενα να πετιούνται σαν κεραυνοί στον αέρα;  Εσένα τι σου φέρνει μεγαλύτερο χαμόγελο στο πρόσωπό σου;

 

Συντάκτης: Αθηνά Νικολετοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη