Σεξ. Πράξη με αμφιταλαντευόμενο νόημα. Για άλλους απλή σαρκική συμφωνία, ανταλλαγή υγρών (δεν το ισοπεδώνω, έχει ισοπεδωθεί ήδη από αρκετούς -κι εγώ το ‘χω κάνει στο παρελθόν). Απ’ την άλλη, για κάποιους έχει μια πιο βαθιά, πιο δυνατή, υπόσταση. Είναι διάλογος σωμάτων, μικροί ψίθυροι ψυχής. Ποια απ’ τις δύο παραπάνω κατηγορίες έχει βρει το πραγματικό νόημα; Σκέψου το βάσει των βιωμάτων σου, βάσει της δικής σου οπτικής γωνίας. Δεν υπάρχει, εξάλλου, μία μοναδική αλήθεια.

Όπως και να ‘χει, οι σεξουαλικές εμπειρίες αποτελούν ένα θέμα συζήτησης που όλοι, έστω και για πέντε λεπτά στη ζωή τους, έχουν κάνει. Πρόκειται, βλέπεις, για ένα ζήτημα πιασάρικο, καυστικό, βασισμένο σε βασικά ένστικτα. Ωστόσο, εμείς που μιλάμε με τους φίλους μας, με τους κοντινούς μας γενικά, για τις εμπειρίες μας, τις απορίες και τις ιδιαιτερότητες που ίσως μας έχουν προκύψει, εκθέτουμε ένα κεφάλαιο που θα ‘πρεπε να μη γνωρίζουν οι άλλοι; Μήπως όταν μιλάμε για εμάς και τον σύντροφό μας σε τρίτους τον θίγουμε έμμεσα; Μήπως μερικές αλήθειες ανήκουν στον εαυτό μας και μόνο;

Κατά τη γνώμη μου, μιλώντας ως εξωστρεφές θηλυκό, πολυλογού και χωρίς ίχνος μυστικοπάθειας, θα πω πως δε δηλώνει έλλειψη σεβασμού ή αφελή προβολή μιας πολύ προσωπικής στιγμής. Ο σεβασμός τηρείται –και πρέπει– στον τόνο και το ύφος της αφήγησης ή της ένδειξης απορίας ή ανασφάλειας. Εξάλλου, οι άνθρωποι στους οποίους ανοιγόμαστε, φαντάζομαι, δεν είναι τοποθετημένοι τυχαία στη ζωή μας. Φαντάζομαι κάνουμε όσο πιο αξιόλογες επιλογές ανθρώπων μπορούμε. Αντίθετα, πιστεύω πως είναι πολύ χρήσιμο να μοιραζόμαστε τα σεξουαλικά μας προβλήματα ή εμπειρίες, διότι από μια συζήτηση προκύπτουν συμβουλές κι απόψεις που μπορεί να φέρουν λύση σε ένα πρόβλημα.

Παράλληλα, μιλώντας με φίλους, ανά τα χρόνια, έχω συνειδητοποιήσει πως όντως οι περισσότεροι άντρες είναι φειδωλοί όσον αφορά τα σεξουαλικά τους. Είναι άμεσοι στις περιγραφές τους, και πιο to the point, ενώ οι γυναίκες κάνουν πολύ περισσότερη ανάλυση. Επίσης, ένας άντρας που έχει σχέση κι είναι ερωτευμένος δε θα κάνει ποτέ σχόλια σε φίλους για την ερωτική ζωή με τη σύντροφό του. Λίγο λόγω σεβασμού και λίγο λόγω ανασφάλειας, καθότι οι άντρες είναι εικονικοί τύποι και δε θέλει κανείς να σκεφτεί σε σεξουαλική στιγμή ο φίλος τη σύντροφο. Έχει λογική βάση.

Ωστόσο, οι γυναίκες θα τα αναλύσουν όλα, πώς γίνεται, πόση ώρα γίνεται, πώς ήταν σε σχέση με τους προηγούμενους, και τα λοιπά και τα λοιπά. Επίσης, θα γίνει πιο τρυφερή και ρομαντική αφήγηση σε μια γυναικεία συζήτηση, ή τουλάχιστον θα ‘χει μια τέτοια τάση. Αν, δε, υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η γυναίκα έχει απόλυτη ανάγκη τη γνώμη κάποιου κοντινού της προσώπου, καθότι τα μεγαλοποιούμε όλα τόσο πολύ στο μυαλό μας όπου θα σκάσουμε αν δεν εκτονωθούμε μέσω της συζήτησης με σκοπό την εύρεση μιας λύσης. Έχει λογική βάση.

Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις ζευγαριών που σπάνια θα προβάλουν τη σεξουαλική τους ζωή. Υπάρχουν επίσης εσωστρεφείς χαρακτήρες ή ακόμα και ντροπαλοί οι οποίοι τα αναλύουν και τα σκέφτονται μόνοι τους. Όπως, αντίστοιχα, υπάρχουν κι αυτοί που απλά θα αναφερθούν σύντομα και περιεκτικά σε μια προχθεσινή ξεπέτα που θα τους μείνει αξέχαστη μέχρι την επόμενη.

Όλα μπορούν να ισχύουν κι όλα μπορούν να αναιρεθούν απ’ την αντίθετη πλευρά. Ο καθένας έχει ανάγκη να εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο και δεν μπορεί να μπει ταμπέλα κι οδηγίες χρήσης σε αυτήν την ανάγκη. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι η ελευθερία σου τελειώνει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου. Οπότε ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε να δείχνουμε σεβασμό στον άλλο που μοιράστηκε το κρεβάτι μας από μία μόνο βραδιά μέχρι μια ζωή ολόκληρη. Πρόκειται για ένα θέμα ευαίσθητο και προσωπικό, όπως δε θέλαμε να μιλήσουν ντροπιαστικά και με ασέβεια για εμάς, έτσι κι εμείς δε θα έπρεπε ποτέ να ξεπεράσουμε αυτήν την ιδιαίτερη γραμμή.

Συντάκτης: Eύα Μπάκα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη