Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα ζευγάρια που είναι καιρό μαζί κάποια στιγμή αρχίζουν να βαριούνται και πως η σχέση αρχίζει να βαλτώνει. Υπάρχουν κι άλλοι, όμως, που είναι σίγουροι πως μια σχέση με τον καιρό αντί να βαλτώνει σοβαρεύει, ωριμάζει και γίνεται πιο δυνατή. Αυτό φυσικά εξαρτάται από το πώς θα ήθελαν τα ζευγάρια να καταλήξουν και τι ζητούν ο ένας από τον άλλο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μας δείχνουν πως η σχέση δε βαλτώνει αλλά ωριμάζει και περνάει σε άλλο επίπεδο κι 8 βασικά, ακολουθούν παρακάτω.

 

1. Δίνετε χώρο ο ένας στον άλλον όταν χρειάζεται

Η καθημερινότητα έξω από το σπίτι για όλους μας είναι δύσκολη, γι’ αυτό και μπορεί να υπάρξουν ημέρες που κάποιος από τους δυο να θέλει να μείνει λίγο μόνος του πριν αρχίσει να συζητάει τα πράγματα που τον απασχολούν. Το να το σεβόμαστε αυτό, δείχνει ώριμους ανθρώπους και φυσικά μια σχέση που δεν τρέμει μέσα σε παγίδες αποφευκτικότητας.

 

2. Κοινοί στόχοι

Δύσκολο αλλά τόσο σημαντικό για ένα ζευγάρι. Εννοείται πως ο καθένας μας έχει βάλει τους προσωπικούς του στόχους, τους οποίους παλεύει να πετύχει. Όταν όμως τα πράγματα σε μια σχέση σοβαρεύουν, τότε μπαίνουν και κοινοί στόχοι που συνήθως αφορούν το μέλλον του ζευγαριού. Όταν έχετε κι οι δύο τα μάτια στον ίδιο στόχο και δεν αισθάνεστε πως κάτι σας κρατά πίσω ή πως πιεστήκατε για να τον θέσετε, όταν τα κοινά πλάνα σας κάνουν να αισθάνεστε ηρεμία κι όχι άγχος ή ανία, τότε ναι, είστε σε μια ώριμη σχέση.

 

3. Περνάτε καλά στον καναπέ σας με κρασί

Θεωρώ ότι μια σχέση ωριμάζει επίσης από τις συνήθειές της. Σίγουρα στην αρχή της σχέσης όλοι προτιμάνε να βγαίνουν έξω και να κάνουν πράγματα εκτός σπιτιού, άλλωστε κάτι σημαίνει η πρώτη φορά που θα ανοίξεις το σπίτι σου στο ταίρι σου. Πιστεύω πως όσο περνάει ο καιρός, όμως, το να κάθεσαι σπίτι ντυμένος όμορφα, πίνοντας ένα κρασί και συζητώντας με το άλλο σου μισό είναι ό,τι καλύτερο. Επομένως, αν το να κάθεσαι σπίτι πια σου φαίνεται μια πολύ ωραία ιδέα, η ώρα περνάει χωρίς να το καταλάβεις με τις ατελείωτες αυτές συζητήσεις που ξεκινάνε κάπου και καταλήγουν κάπου αλλού, κι αν κι οι δυο έχετε την ίδια ανάγκη, τότε πέτυχες το λότο.

 

4. Αλλάζουν οι εκπλήξεις σας

Στην αρχή οι εκπλήξεις ήταν γεύματα σε εστιατόρια και ποτάκια σε μαγαζιά κι είχαν ως σκοπό να πουλήσουν λίγο μούρη. Τώρα πια, μια ωραία έκπληξη είναι μια μονοήμερη κάπου οι δυο σας, εισιτήρια για μια συναυλία που ξέρεις πως το άλλο σου μισό τρελαίνεται να πάει, ή απλώς ένα σετ μαχαίρια που ξέρεις πως χαζεύει εδώ κι έξι μήνες και τα χρειάζεται στη δουλειά (γιατί είναι σεφ).

 

5. Η σχέση επίσης φαίνεται στα δύσκολα, όπως όλοι λένε

Όλοι μας έχουμε πολλές σκέψεις οι οποίες καμιά φορά μας δημιουργούν νεύρα και ξεσπάμε εκεί που δεν πρέπει. Η ωριμότητα έρχεται εκεί που ο πιο ήρεμος, αντί να ρίξει λάδι στη φωτιά και θα καταλήξει το ζευγάρι τσακωμένο, θα μείνει ψύχραιμος και θα κρατήσει χαμηλά ντεσιμπέλ, μέχρι η καταιγίδα να περάσει και να μπορούν να συζητήσουν ήρεμα για ό,τι έχει συμβεί.

 

6. Παύεις να προσπαθείς να αλλάξεις τον άλλον (γιατί καταλαβαίνεις ότι δεν είναι οκ)

Όταν ο καιρός περνάει σε μια σχέση, τα κουσούρια μας αρχίζουν να φαίνονται περισσότερο στον σύντροφό μας. Το να βλέπεις τ’ αρνητικά σαν κάτι χαριτωμένο τώρα πια, μετά από τόσο καιρό, δυστυχώς δε γίνεται. Κι εδώ έρχεται η ωριμότητα για την οποία μιλάμε και λέει πως αντιλαμβάνεσαι πια πως δεν μπορείς να αλλάξεις το ταίρι σου κι έχεις ζυγίσει πως τα αρνητικά αυτά γνωρίσματα, δεν ισοσταθμίζουν τα καλά που έχει. Κι αυτό είναι μια ξεκάθαρη απόφαση που παίρνεις πολύ συνειδητά.

 

7. Είστε και φίλοι (και μάλιστα πολύ καλοί)

Όσο περνάει ο καιρός, εκτός από ζευγάρι, γίνεστε και φίλοι, δυο καλοί φίλοι που θέλετε να είναι το παρεάκι σας χαρούμενο, ο κόσμος να χαλάσει. Αυτή η δόση φιλίας έρχεται με την ωριμότητα που συντροφεύει τα χρόνια στη σχέση. Αν δε μιλάς με τον άνθρωπό σου, όπως σε έναν καλό φίλο και δεν του λες τα πάντα, τότε σε ποιον θα τα πεις;

Οι μακροχρόνιες σχέσεις κανένας δεν είπε ότι είναι εύκολες, αλλά είναι υπέροχες κι αν καταφέρετε να ωριμάζετε μαζί όσο ο καιρός περνάει τότε δε θα βαρεθείτε ποτέ. Αντίθετα, θα ανεβαίνει το επίπεδο κι η ποιότητά της και θα γίνεται ολοένα και καλύτερη, πιο βαθιά, πιο ουσιαστική. Κι εσύ, ξέρεις πως μπορείς να χτίσεις πάνω της, χωρίς να φοβάσαι πως θα σπάσει.

Συντάκτης: Μίκα Παντελάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου