Ποιoς μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη των γονιών για το παιδί και το αντίστροφο; Είναι μια σχέση ζωής. Οι περισσότεροι θυμόμαστε τους γονείς μας να αγωνιούν για εμάς, άλλες φορές να μας μαλώνουν, να μας αγκαλιάζουν, να προσπαθούν να μας προστατεύσουν από οτιδήποτε θα μπορούσε να τραυματίσει την αθώα μας παιδικότητα, να μας μεταφέρουν αξίες και ιδανικά. Κάπως έτσι τα χρόνια περνάνε και μεγαλώνοντας γινόμαστε όμορφοι άνθρωποι, έτοιμοι να δημιουργήσουμε τις δικές μας σχέσεις. Τι γίνεται, λοιπόν, όταν έρχεται η στιγμή να γνωρίσει το ταίρι μας τους γονείς μας;

Σίγουρα το άγχος υπάρχει απ’ όλες τις πλευρές. Ο/Η σύντροφός μας αγχώνεται για το αν θα γίνει αποδεκτός, οι γονείς μας για το αν με το πρόσωπο που γνωρίσαμε περνάμε καλά κι εμείς θέλουμε να καταφέρει να πάει καλά αυτή η συνύπαρξη για να μη χρειαστεί να διχαζόμαστε συνέχεια. Αν τώρα, είσαι εσύ σε θέση που έφτασε ο καιρός να γνωρίσεις τους γονείς της σχέση σου, να θυμάσαι πως οι άνθρωποι αυτοί έβαλαν κάπου το χεράκι τους στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου που αγαπάς. Σίγουρα, η ιδέα της γνωριμίας δε φαντάζει και το πιο ευχάριστο σενάριο, γιατί όσο κι αν θες να αφεθείς, σε κατακλύζουν οι σκέψεις κι αναρωτιέσαι αν θα σε συμπαθήσουν, ποια ενδυμασία ταιριάζει για την περίσταση, τι γλυκό να πάρεις για την πρώτη επίσκεψη, πώς να συμπεριφερθείς στη σχέση σου μπροστά τους.

Κι άντε πες ότι όλα βαίνουν καλώς και οι γονείς της σχέσης σου σε συμπαθούν -ή έστω κρατάνε μία τυπική στάση απέναντί σου, χωρίς να σε κάνουν να νιώσεις άβολα-, εσύ θα νιώσεις το ίδιο; Μην ξεχνάς πως υπάρχουν γονείς και γονείς. Άλλοι δέχονται την επιλογή του παιδιού τους με χαμόγελο, όποια κι αν είναι, αρκεί να ξέρουν πως κάνει το ίδιο ευτυχισμένο, κι άλλοι τον ουρανό με τ’ άστρα να τους φέρεις κάτι θα βρουν να πουν και σ’ έχουν καταδικάσει απ’ την ώρα που στάθηκες στο πατάκι της εξώπορτας. Βλέπεις, δεν είναι όλοι έτοιμοι να μοιραστούν το βάθρο της αγάπης του σπλάχνου τους, οπότε είναι και λίγο θέμα τύχης σε τι τύπο πεθερικών θα πέσεις.

 

 

Το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί είναι οι γονείς του/της συντρόφου σου να σε αγαπήσουν και σου φερθούν σαν να είσαι δικό τους παιδί. Να νοιάζονται αν είσαι καλά, να σε κάνουν να νιώθεις το σπίτι τους δεύτερο σπίτι σου. Να χαίρονται που αγαπάς το παιδί τους, όπως αυτοί, και που είστε μαζί και περνάτε όμορφα. Κι αν με ρωτάς, υπάρχουν σχέσεις με πεθερικά που είναι τόσο δυνατές που κρατάνε ακόμα κι αν χωρίσεις, γιατί σε έβαλαν στην καρδιά τους, τους έβαλες στη δική σου, και πάντα θα σε αγαπούν και θα τους αγαπάς!

Τα πεθερικά σου έφεραν στον κόσμο τον άνθρωπο που αγαπάς, τον ανέθρεψαν σαν κάτι μοναδικό και τον αγάπησαν σαν να μην υπάρχει αύριο. Άλλωστε, ο γονιός που αγαπάει πραγματικά το παιδί του, δεν το κρίνει για τις επιλογές του, αλλά σέβεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Θέλει να το δει να προχωράει, να είναι χαρούμενο, να γελάει, να δημιουργεί δική του οικογένεια. Και δε θέλει να είναι ο λόγος που θα προκληθούν καβγάδες και διαφωνίες ανάμεσα στο ζευγάρι.

Αν δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές και ιδιαίτερα προβληματικές καταστάσεις, είναι σημαντικό να δώσεις μια ευκαιρία στους ανθρώπους που μεγάλωσαν τον άνθρωπό σου, που στάθηκαν δίπλα του με αφοσίωση και υπομονή. Να είσαι ο εαυτός σου και μη σκεφτείς να παίξεις κάποιον ρόλο μόνο και μόνο για να τους εντυπωσιάσεις. Να είσαι εσύ, χωρίς μάσκα, χωρίς ψεύτικους χαιρετισμούς, τυπικότητες ή φαμφάρες. Να είσαι όλα όσα αγάπησε το ταίρι σε σένα, εκείνος ο μοναδικός άνθρωπος με τα θετικά και τα αρνητικά σου και να τους ανοίξεις την καρδούλα σου γνωρίζοντας πως δεν είσαι τέλειος κι ούτε πρόκειται να γίνεις. Να αφήσεις ανοιχτά τα χαρτιά σου από την αρχή. Αν μείνεις με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, μια σχέση ζωής μπορεί να είναι και αυτή με τα πεθερικά σου. Φρόντισε να τη χτίσεις με γερά θεμέλια.

Συντάκτης: Ηλιάννα Βασιλείου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.