Ανέκφραστοι άνθρωποι σε κάθε μορφής συναίσθημα. Δε χαμογελούν όταν χαίρονται, δεν εκδηλώνονται όταν ερωτεύονται, δεν κάνουν τον παραμικρό μορφασμό όταν νευριάζουν, λες και δε νιώθουν. Κάνεις δεν μπορεί να αμαυρώσει αυτό τους το ταλέντο. Για εκείνους η ζωή είναι μια παρτίδα πόκερ κι έχοντας το βασικό στοιχείο του poker face, τίποτα δεν προμηνύει πως το παιχνίδι μαζί τους θα είναι εύκολο. Κάθε άλλο.

Αδιάβροχοι, έχουν την τάση της απόλυτης ηρεμίας, ακόμα και στη μεγαλύτερη καταιγίδα. Κι όπως όλοι ξέρουμε ηρεμία, ίσον κυριαρχία. Αγέλαστοι σε κάθε μορφή χαράς, σαν να μην τους άγγιξε το οποίο γεγονός ή σαν να μη θέλουν να μοιραστούν ούτε ψίχουλο απ’ αυτήν μαζί σου. Φαίνεται μίζερο, μα αν το καλοσκεφτείς είναι η απόλυτη στρατηγική. Άνθρωποι που σε βάζουν στο παιχνίδι και μετά με τεράστια επιτυχία σε κομπλεξάρουν καταφέρνοντας να σε κάνουν να πας πάσο το πιο ισχυρό φύλο σου- η λεγόμενη μπλόφα. Τζογάρουν τα συναισθήματά σου, μην αφήνοντας επιλογή να κάνεις το ίδιο με τα δικά τους, αφού δε σου δίνουν την παραμικρή πρόσβαση σ’ αυτά.

 

 

Τι να τους έκανε έτσι, άραγε; Ήταν ανέκαθεν χαμένοι στο βλέμμα τους ή απλώς κρύβονται κάτω από τους φόβους τους, ονομάζοντας αυτή τη στάση τους άμυνα; Σε προβληματίζουν ώρες-ώρες με την ψυχρότητα που αντιμετωπίζουν το κάθε τι γύρω τους. Δεν είναι από σίδερο όμως. Έχουν κι εκείνοι συναισθήματα που κάποτε έδειξαν σ’ εκείνους που δεν ήξεραν ν’ αγαπήσουν. Χιλιομπαλωμένα, λοιπόν, τα πήραν πίσω όλα όσα έδωσαν και τα κλείδωσαν βαθιά μέσα τους. Φρόντισαν να μην μπορεί κανείς να τα βρει- ούτε καν οι ίδιοι. Πλάσαραν μια ζωή ευτυχισμένη λέγοντας τα τυπικά- ξέρετε μ’ εκείνες τις σύντομες συζητήσεις τύπου “τι κάνεις Καλά!”.  Κι αν έγιναν συζητήσεις γύρω από το όνομά τους ποτέ δεν τις έμαθαν. Δεν ήθελαν; Φοβήθηκαν να ρωτήσουν; Κανείς δεν ξέρει.

Αν με ρωτάς δεν πρέπει να γίνεις σαν αυτούς. Δεν είσαι σαν αυτούς. Το δικό σου πρόσωπο κρύβει συναισθήματα, κρύβει χαρά, αυθορμητισμό κρύβει μαγεία. Δε γεννήθηκες για να πρωταγωνιστείς σε άδεια βλέμματα. Δε γεννήθηκες για να κάνεις τους ανθρώπους δυστυχισμένους. Εσύ είσαι φτιαγμένος από άλλο υλικό κι αυτό είναι η αγάπη. Εκδηλώνεις με κάθε ευκαιρία όλα τα θέλω σου- ξεχνάς τα πρέπει. Είσαι φτιαγμένος για τις εξαιρέσεις, όχι για τους κανόνες. Ζεις ρισκάροντας λες ό,τι νιώθεις, χαμογελάς κάθε φορά που κάτι σου αρέσει ή κλαις κάθε φορά που κάτι σε στεναχωρεί. Είσαι ένας αληθινός άνθρωπος. Κι αυτό είναι το μόνο που λείπει από το παζλ του κόσμου. Ένας άνθρωπος που δε φοβάται να νιώσει αδύναμος.

Υπάρχουν απλώς κι εκείνοι οι τζογαδόροι της κακιάς ώρας, που με την πρώτη σου αδυναμία θα κοιτάξουν να σε βγάλουν εκτός παρτίδας. Εκείνοι οι υποτιθέμενα δυνατοί. Κάνε εσύ λοιπόν την επιλογή των παικτών που θα καθίσουν στο δικό σου τραπέζι και μην το αφήσεις στην τυχαία επιλογή. Να θυμάσαι πάντα πως το όνομά σου πρέπει να φιγουράρει με μεγάλα καλλιγραφικά γράμματα στο μυαλό και την ψυχή τους. Νικητής ή ηττημένος, να κάθεσαι κύριος στο τραπέζι και να φεύγεις με το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα σου καθαρό κι ατόφιο. Όσο για τους μπλοφατζήδες, μη σε τρομάξει η υπερβολική τους ψυχρότητα προς όλους κι όλα. Κίνητρο ψάχνουν να στήσουν τη σημαδεμένη παρτίδα τους.

Συντάκτης: Ηλιάννα Βασιλείου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου