Λένε πως οι συνήθειες δύσκολα κόβονται, ειδικότερα αυτές που έχουμε από νεαρή ηλικία. Όταν είσαι μικρός πολλά από τα πράγματα που κάνεις σου φαίνονται διασκεδαστικά, φυσιολογικά και πάνω από όλα ιδανικά. Μεγαλώνοντας όμως συνειδητοποιείς πως δεν είναι όλα και τόσο κοινά ή αποδεχτά και πολλές φορές οι ιδεολογίες που έχουν ενσωματωθεί στο χαρακτήρα σου είναι κάπως ουτοπικές. Δυστυχώς όμως είναι αδύνατον να τις αποβάλεις εφόσον μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν γίνει κομμάτι σου.

Οι συνήθειες και οι πεποιθήσεις αυτές τρέχουν σε μεγάλο φάσμα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ξεκινούν από κάτι απλό και αστείο στο άκουσμα μέχρι και κάτι πιο εξεζητημένο. Ποιες όμως είναι αυτές; Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα.

 

1. Γκουρμέ συνδυασμοί

Αφορά όλους εκείνους τους περίεργους συνδυασμούς φαγητών που ετοιμάζουν συνήθως οι γιαγιάδες στα εγγόνια. Μπορεί να είναι το κασέρι με το μέλι ή το καρπούζι με τη φέτα. Όσα χρόνια και αν περάσουν εσύ δεν παύεις να τους προτιμάς όταν έχεις την ευκαιρία μιας και είναι κάτι που έχεις συνηθίσει. Ίσως οι γύρω σου να τους βρίσκουν απωθητικούς και να αναρωτιούνται πώς μπορείς και το τρως αλλά για εσένα είναι η καλύτερη λιχουδιά του κόσμου.

 

2. Η πραγματική διασκέδαση 

Μια συνήθεια που συχνά γίνεται αιτία καβγά ανάμεσα στις γενιές. Και αυτό διότι η κάθε γενιά διασκεδάζει μια διαφορετικό τρόπο. Στα παλαιότερα χρόνια η ψυχαγωγία των παιδιών χαρακτηρίζονταν κυρίως από παιχνίδια σε αλάνες ενώ με τα χρόνια γίνανε αθλήματα και στο τέλος ηλεκτρονικά. Ωστόσο πολλές φορές είναι δύσκολο να κατανοήσει η μία ηλικία την άλλη και συνήθως πέφτει η κλασική ατάκα του «εμείς στην ηλικία σου». Ο καθένας βλέπει αλλιώς τη διασκέδαση, όμως δε σταματάει η προσπάθεια της επιβολής των απόψεων. Κι αυτό επειδή κάποιος μεγάλωσε με κάποια ιδανικά που θα έπρεπε θεωρητικά να συνεχίζουν να υπάρχουν.

 

3. Οι ρόλοι των φύλων

Πόσες φορές μέσα σπίτι έχουν διαχωριστεί οι υποχρεώσεις σύμφωνα με το φύλο; Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς στέλνουν το παιδί να βοηθήσει σε κάτι τον γονέα λέγοντας ότι είναι γυναικεία ή αντρική δουλειά. Μεγαλώνοντας με αυτό τον τρόπο καταλήγεις να θεωρείς πως κάποια πράγματα είναι αποκλειστικά για γυναίκες ή άντρες. Είναι μια στερεοτυπική και λανθασμένη άποψη που αν ζεις με αυτή είναι δύσκολο να την αποβάλεις μιας κι έχεις μάθει να λειτουργείς έτσι, με αποτέλεσμα να μην αναλαμβάνεις να κάνεις πράγματα θεωρώντας πως δεν είναι δική σου υποχρέωση.

 

4. Διαχυτικές κινήσεις και συγγενείς 

Σχεδόν όλοι έχουν μεγαλώσει με τη συνήθεια να φιλούν και να αγκαλιάζουν τους συγγενείς ακόμη κι αν δε τους ξέρουν καλά. Από νεαρή ηλικία το παιδί μαθαίνει να είναι διαχυτικό με τους ανθρώπους του μιας και οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα θεωρούνταν ψυχρή, απόμακρη ή και αγενής. Έτσι, όσα χρόνια και αν περάσουν, το άτομο συνεχίζει να εκφράζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εφόσον αυτό είναι το φαινομενικά σωστό. Ωστόσο, καλό θα ήταν το παιδί να έχει την επιλογή του πώς θέλει να χαιρετά ή να εκδηλώνεται στον καθένα με βάση το βαθμό που νιώθει άνετα. Διαφορετικά του ασκείται έμμεση πίεση, που είναι και τελείως αχρείαστη εδώ που τα λέμε.

 

5. Η συμπεριφορά καθρέπτης των γύρω

Είναι όλες εκείνες οι ακούσιες κινήσεις και συμπεριφορές που ο άνθρωπος τείνει να μιμείται, βλέποντας τους γύρω του. Μπορεί να είναι τα ξεσπάσματα που έχει κανείς, τα νεύρα ή και ο τρόπος που μιλάει. Σε νεαρή ηλικία δε έχεις τόσο αναπτύξει την ικανότητα του να φιλτράρεις αν αυτό που κάνει κάποιος είναι λανθασμένο ή όχι. Θέλοντας να μοιάσεις σε εκείνους που θαυμάζεις, υιοθετείς συμπεριφορές που αδυνατείς στην πορεία να κόψεις ακόμη και αν γνωρίζεις ότι δεν είναι σωστές.

 

6. Μια ζωή στα μέτρα τους 

Η ζωή είναι δική σου, ωστόσο όλοι δείχνουν να έχουν άποψη πάνω σε αυτή. Ο καθένας θέλει να ενθουσιάσει το παιδί για τα πράγματα που εκείνος αγαπάει. Ειδικότερα στα επαγγέλματα και στους στόχους ζωής. Οι γονείς πάντοτε προσπαθούσαν να επιβάλλουν τα θέλω και τις γνώμες τους στα παιδιά. Έτσι, μεγαλώνοντας, εκείνα επιλέγουν ένα επάγγελμα ή ένα δρόμο να ακολουθήσουν που έχει ήδη χαραχθεί. Μπορεί να μην το απολαμβάνουν αλλά μαθημένοι και συνηθισμένοι σε αυτό δεν προσπαθούν και να το αλλάξουν.

 

Οι συνήθειες δε χάνονται και σπανίως μεταβάλλονται με το καιρό. Πολλές φορές καταλήγουν με τον καιρό να μην αρέσουν ούτε στο ίδιο το άτομο αλλά η αλλαγή φαντάζει δύσκολη και ο δρόμος της προσπάθειας αδύνατος. Ωστόσο εκείνοι που πραγματικά το θέλουν, βρίσκουν στο τρόπο. Γιατί μονάχα ο ίδιος σου ο εαυτός έχει τη δύναμη να αλλάξει τη συνήθεια- όποια και αν είναι αυτή.

Συντάκτης: Ρία Τσιακμάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου