Ανέκαθεν έλεγαν πως η κάθε κίνηση που κάνει ένα άτομο σε κάποιον άλλον έχει και κάποια σημασία. Ανά τακτά διαστήματα έχουν γίνει έρευνες και μελέτες, γεμάτες θεωρίες σχετικά με τη γλώσσα του σώματος. Λίγοι στην τελική καταφέρνουν να την αποκωδικοποιήσουν αλλά πολλοί προσπαθούν να τη μάθουν μαζί με την κάθε πτυχή της. Είναι περίπλοκη αλλά ταυτόχρονα τόσο ενδιαφέρουσα που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. Σ’ αυτή τη
γλώσσα λοιπόν υπάγονται και οι σημασίες των φιλιών.

Λέγεται πως το σημείο που διαλέγει να σε φιλήσει κάποιος μαρτυρά και κάτι για τα συναισθήματα και τον τρόπο που σε βλέπει. Ωστόσο μέσα σε όλα υπάρχει και ένα είδος φιλιού που συχνά παρεξηγείται λόγω της προϊστορίας του. Αυτό το φιλί είναι το φιλί στο μέτωπο, ή αλλιώς γνωστό και ως το «πατρικό φιλί». Αν και συνδέεται σε βαθύτερο βαθμό με την παιδική ηλικία του ανθρώπου, αρκετοί είναι πεπεισμένοι πως έχει αρνητική σημασία καθώς πιστεύουν πως αν λάβουν ένα τέτοιο φιλί είναι ψεύτικο διότι σύμφωνα με τη θρησκεία είναι σύμβολο της προδοσίας. Το γεγονός πως ένα τέτοιο φιλί είχε δώσει ο Ιούδας επηρεάζει την οπτική μιας αθώας κίνησης.

Αν αναλογιστείς στη ζωή σου τα φιλιά που έχεις λάβει, θα δεις και μόνος σου πως όλα ξεκινάν από αυτό. Σε κάθε γέννα το πρώτο πράγμα που κάνει μια μητέρα όταν κρατάει για πρώτη φορά το νεογέννητο της, είναι να το φιλήσει στο μέτωπο. Με αυτό τον τρόπο νιώθει κοντά του και πως κατά κάποιο τρόπο το προστατεύει. Κι από τη στιγμή που δίνεται για πρώτη φορά, δε σταματάει ποτέ. Σε κάθε χτύπημα, φροντίδα και στεναχώρια είναι εκεί για να καθησυχάζει. Κάθε φορά που η θερμοκρασία του σώματος φαίνεται να ξεπερνάει τα φυσιολογικά είναι εκεί να ακουμπάει το μέτωπο απαλά και να την ελέγχει και στο τέλος αν δεν είναι πυρετός να μαρτυρά την ανακούφιση του γονέα πριν το συνοδέψει με ένα χαμόγελο.

Μπορεί να ακούγεται κάτι απλό αλλά πίσω του κρύβει έναν μεγάλο συναισθηματισμό. Είναι ένα φιλί μοναδικό που δε μοιράζεις δεξιά και αριστερά παρά μονάχα σε αυτούς που νοιάζεσαι και νιώθεις οικειότητα. Μέσα σε αυτό κρύβονται τα πιο τρυφερά συναισθήματα, μερικές φορές ακόμα και ο φόβος. Ο φόβος του να μην πάθει κάτι το άτομο που αγαπάς ή μην το χάσεις. Είναι ένας τρόπος να πεις πως σημαίνει πολλά για σένα χωρίς να χρειάζεται να πεις ούτε μια λέξη. Για αυτό άλλωστε δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις μετά από αυτό.

Βέβαια δεν εκπέμπει πάντα την ίδια σιγουριά, είναι φορές ειδικότερα στις ερωτικές σχέσεις που δημιουργεί ερωτήματα. Και αυτό επειδή καμιά φορά δίνεται στη λήξη μιας σχέσης. Και αν το λάβεις πριν τελειώσει το ειδύλλιο τότε ίσως να το συνδέσεις με κάτι που δίνεται όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Πάρα ταύτα ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί ως αντίο δεν παύει να δείχνει τρυφερότητα, εγγύτητα, αφοσίωση. Ακόμη και αν δε λειτούργησε το μεταξύ σας, συνεχίζει να νοιάζεται σε βαθμό που θέλει να το δείξει για μια τελευταία φορά.

Με εξαίρεση αυτήν την περίπτωση το φιλί στο μέτωπο είναι ένα θετικό σημάδι για την εξέλιξη ενός ζευγαριού. Δηλώνει συναισθηματικό δέσιμο καθώς και στοργή εφόσον είναι κάτι που συνήθως δίνεται από στενούς συγγενείς. Δείχνει πως η σχέση έχει ένα βαθύτερο συναίσθημα και σοβαρές προθέσεις. Κατά κάποιο τρόπο δηλώνει δέσμευση. Επιπλέον δείχνει τη λατρεία που νιώθει ο σύντροφός σου καθώς επίσης την αποδοχή αυτού που είσαι. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο φιλάει εσένα ως ταίρι αλλά και ως άνθρωπο. Είναι η κίνηση που απλούστερα φωνάζει «σ’ αγαπώ και χαίρομαι που σε έχω στη ζωή μου».

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβεις τι νιώθει κάποιος για σένα από τη στάση του σώματος ή τα λεγόμενά του. Μερικές φορές ίσως και ο ίδιος δυσκολεύεται να εκφράσει αυτά που νιώθει και προτιμάει να τα δείξει μέσω των πράξεών του. Γι’ αυτό άλλωστε η γλώσσα του σώματος έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Μπορεί ακόμη να μην έχεις ακούσει το «σ’αγαπώ» ή κάποια άλλη αντίστοιχη φράση αλλά να το χει δείξει αλλιώς όπως μέσω ενός φιλιού στο μέτωπο. Να θυμάσαι να έχεις πάντα τα μάτια ανοιχτά, τα πιο τρυφερά συναισθήματα κρύβονται στις πιο απλές πράξεις.

Συντάκτης: Ρία Τσιακμάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου