Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν όμορφοι χωρισμοί. Το να χωρίζεις σχεδόν πάντα φέρνει λύπη, απογοήτευση, στεναχώρια, ίσως φόβο για το πώς θα είναι η ζωή μετά. Ακόμα και στις περιπτώσεις που ο χωρισμός είναι αναμενόμενος ή επιθυμητός, παρά την όποια ανακούφιση, συνεχίζουν να υπάρχουν αυτές οι αποχρώσεις.

Είναι η αλλαγή στην προσωπική ζωή, που είναι φυσικό να φέρνει και έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Ο χωρισμός αυτός καθ’ αυτός δεν προκαλεί κατάθλιψη. Είναι η προσωπικότητα του ατόμου και ο τρόπος που βιώνει τον κάθε χωρισμό, που  αποτελούν τους καθοριστικούς παράγοντες για την όποια αντίδραση. Καθώς επίσης το συναισθηματικό δέσιμο που υπήρχε με τον άνθρωπο αυτό αλλά και η ύπαρξη υποστηρικτικού πλαισίου.

Το τέλος μίας σχέσης, όμως, σημαίνει αυτόματα την έναρξη μίας περιόδου για επεξεργασία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Συνήθως αποτελείται από το τρίπτυχο, ξέσπασμα–απομόνωση–σκέψη. Τα δύο πρώτα μέρη έχουν να κάνουν με το βίωμα του πρόσφατου γεγονότος που συνέβη και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε, ενώ το τρίτο μέρος έχει να κάνει με τις σκέψεις που δημιουργούνται μέσα από την αυτοκριτική που προσπαθείς ενδόμυχα να κάνεις. Τι σου άφησε αυτή η σχέση; Τι σου έμαθε; Τι σημαίνει για το ποιος είσαι και ποια είναι τα θέλω σου; Έχεις τον χρόνο, ώστε να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να βρεις τις δυνάμεις σου αλλά και τις αδυναμίες σου, τα σωστά σου και τα λάθη σου. Έπειτα έρχεται σιγά-σιγά η ώρα για ανανέωση του εαυτού σου και ο καθορισμός νέων στόχων. Να βρεις το κουράγιο να σταθείς στα πόδια σου και να αντιμετωπίσεις στα ίσα τους δαίμονές σου. Η αναπτέρωση του ηθικού και η έναρξη μιας νέας ζωής, χωρίς τα λάθη που έγιναν παλαιότερα, έχουν σπουδαία σημασία. Όλα αυτά μέσα από την πίστη σε εσένα και στις δυνατότητες που διαθέτεις.

Κι αυτό το χρονικό διάστημα της αυτοανακάλυψης και της εσωτερικής σου αναζήτησης είναι σημαντικό, πριν το βήμα για μία μελλοντική σχέση. Για να δεις αν είσαι σε θέση να ξεκινήσεις κάτι νέο από την αρχή, πρέπει να έχεις βρει την απάντηση στα εξής ερωτήματα. Έχω καταλάβει ποια ήταν τα λάθη μου στην προηγούμενη μου σχέση; Γιατί θέλω να δημιουργήσω αυτή τη σχέση; Ποιες ανάγκες μου καλύπτει; Μπορώ να κάνω αυτή τη σχέση να πετύχει; Πόσο καλά γνωρίζω το άτομο με το οποίο θέλω να έχω μια σχέση; Είμαι έτοιμος γι’ αυτή τη σχέση; Ξεπέρασα την προηγούμενη; Οι λύσεις αυτών των ερωτήσεων βρίσκονται στο χρόνο που θα πάρεις ώστε να αναλογιστείς τι θες από εσένα και τι είσαι σε θέση να δώσεις στο μελλοντικό σου σύντροφο.

Συνήθως μετά από έναν χωρισμό ψάχνουμε να βρούμε ένα άτομο με ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά από το άτομο με το οποίο χωρίσαμε χωρίς απαραίτητα αυτά τα χαρακτηριστικά να είναι αυτά που πραγματικά αναζητούμε. Ίσως είναι αυτά που μας έλειψαν στην προηγούμενή μας σχέση αλλά όχι αυτά που μας καλύπτουν εντελώς. Μετά από ένα χωρισμό, τα «κανάλια» επικοινωνίας μας με τους άλλους είναι μπλοκαρισμένα. Πιθανό να έχουμε συσσωρεύσει πολλές ανασφάλειες και φοβίες κι έτσι δεν είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε την καινούργια μας σχέση αντικειμενικά, μιας και φιλτράρουμε όλα όσα ζούμε και όλα όσα συμβαίνουν μέσα από τις φοβίες και τις ανασφάλειές μας.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά και πρώτα απ’ όλα να κρατάμε μια αλήθεια, τόσο σε εμάς, όσο και στους ανθρώπους γύρω μας. Είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε τις αποφάσεις αφού πρώτα έχουμε ζυγίσει τις καταστάσεις κι έχουμε κάνει μία ουσιαστική συζήτηση με τον εαυτό μας. Ας μην ξεχνάμε πως οι υγιείς σχέσεις δημιουργούνται μόνο εάν το θέλουν και οι δύο, αλλά κι εάν είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, απαλλαγμένο από πληγές και ανασφάλειες. Η ευτυχία είναι πάντα προσωπική υπόθεση. Ας μη συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από αυτό που ονειρευτήκαμε και μην αφήνουμε τον φόβο και τη μοναξιά να μας καταπίνει. Καλύτερα να μείνουμε μόνοι μας για ένα διάστημα, αλλά να μπορέσουμε μετά να δημιουργήσουμε μία όμορφη σχέση παρά μία σχέση που βιαστήκαμε να μπούμε επειδή δεν αντέξαμε να απαντήσουμε σε πέντε δικές μας αλήθειες.

Συντάκτης: Χαρά Νταμουράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου