g70

Απογοήτευση, μια λέξη που σε γεμίζει με αρνητικά φορτισμένα συναισθήματα κάθε φορά που κάποια προσπάθειά σου πέφτει στο κενό. Είτε αυτό αφορά τον επαγγελματικό τομέα και τις σπουδές είτε κάτι πιο προσωπικό. Είναι η στιγμή που βάζεις τα δυνατά σου για να πετύχεις τον στόχο σου κι όταν δεν έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα ψάχνεις έναν τρόπο για να κατευνάσεις την ταραχή που προκλήθηκε στη συνείδησή σου. Κάπου εκεί έρχεται και κολλά η πιο συχνή αιτιολογία, εκείνη η φράση που έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Η γνωστή «Η προσπάθεια μετράει».

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτό που μετράει αλλά το αποτέλεσμα και η παύση της προσπάθειας δεν είναι λύση. Δεν μπορείς να τα παρατάς και να νιώθεις καλά μ’ αυτή τη δικαιολογία κάθε φορά που δε θέλεις να κουραστείς ή να προσπαθήσεις περισσότερο. Μ’ αυτόν τον τρόπο δε θα εξελιχθείς κι ούτε θα επιτεύξεις τον αρχικό σου στόχο. Αν επιθυμείς κάτι δεν πρέπει να σταματάς να το επιδιώκεις όσο δύσκολο κι αν είναι. Κανείς δεν πέτυχε τους στόχους του παρατώντας τα στα μισά της διαδρομής. Μ’ αυτόν τον τρόπο το μόνο που καταφέρνεις να κάνεις είναι να γεμίσεις προσωρινά το κενό σου. Να σιωπήσεις τις σκέψεις που οργιάζουν στο μυαλό σου και σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα για το σημείο μέχρι το οποίο έφτασες.

Σκέψου πόσα μπορείς όμως να καταφέρεις αν δεν επαναπαύεσαι και ζορίζεις τον εαυτό σου για ένα βήμα παραπάνω. Έστω και η πιο μικρή προσπάθεια μπορεί να κάνει μεγάλη αλλαγή. Με κάθε μικρό βήμα που κάνεις έρχεσαι και πιο κοντά στον πολυπόθητο στόχο σου. Κι ίσως να ζοριστείς και να βρεις εμπόδια στη διαδρομή σου αλλά όταν τα καταφέρεις θα είσαι περήφανος για τα επιτεύγματά σου.

Μια αποτυχία δεν σε κάνει και ανίκανο και ούτε πρέπει να σε αποθαρρύνει. Κανείς δε τα κατάφερε με την πρώτη. Πάρε παραδείγματα κι από την καθημερινότητα των ανθρώπων γύρω σου, τους φίλους και τους συγγενείς. Σκέψου την περίοδο της εξεταστικής ή των εξετάσεων τότε που το άγχος σε κατέκλυζε και δεν μπορούσες να αποδόσεις τόσο όσο θα’ θελες. Τα παρατούσες στην πρώτη αποτυχία;

Και δεν είναι μόνο η εκπαίδευση που θέλει προσπάθεια αλλά και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Καμία σχέση δεν επετεύχθη δίχως να αγωνιστούν γι’ αυτή και τα δύο άτομα. Κανένα καβγαδάκι δεν έληξε χωρίς την επιδίωξη λύσης ακόμα κι αν το αίτιο φάνταζε αδύνατο προς επίλυση. Αν όλοι τα παρατούσαν στο πρώτο εμπόδιο που έβλεπαν τότε τίποτα δε θα κρατούσε με την πάροδο του χρόνου. Κανένας έρωτας δε θα άνθιζε στην πρώτη χυλόπιτα που θα έτρωγες.

Σε κάθε τομέα της ζωής μας συναντάμε και κάποια πίεση ή δυσκολία κι αυτό επειδή όλοι έχουν κάποιες προσδοκίες. Στις δουλειές οι εργοδότες έχουν κάποια ιδανικά στο μυαλό τους όσον αφορά τα άτομα που αξίζουν την αύξηση ή την προαγωγή. Έχουν μάθει να ξεχωρίζουν αυτούς που παλεύουν καθημερινά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις τους και τους ανταμείβουν γι’ αυτό. Το ίδιο και οι καθηγητές ή οι δάσκαλοι που από τις μικρότερες τάξεις βαθμολογούσαν με χαμηλότερο βαθμό έτσι ώστε ο μαθητής να προσπαθήσει περισσότερο. Κι όχι μόνο. Ακόμα και στις σχέσεις, ο σύντροφος μετράει τις κινήσεις που κάνεις διότι μονάχα από την προσπάθειά σου κι εκείνος πράττει αντιστοίχως.

Η ζωή είναι γεμάτη δοκιμασίες κι εμπόδια, ωστόσο με λίγο σκέψη και θάρρος όλα μπορούν να γίνουν. Καλό θα ήταν απλώς να μην τα βάζεις κάτω, να προσπαθείς μέχρι τελικής πτώσεως όσο αδύνατον κι αν σου φαίνεται . Να έχεις πίστη στον εαυτό σου και να δεις που όλα θα γίνου βάση σχεδίου. Έτσι κι αλλιώς, στην τελική, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ το «Δεν πειράζει, η προσπάθεια μετράει», μάς καθησύχασε προσωρινά, μας πείραξε βραχυπρόθεσμα.

Συντάκτης: Ρία Τσιακμάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!