Νομίζω πως όλοι θα συμφωνούσαν στο ότι μαζί με τα χρόνια και την τεχνολογία άλλαξαν πολλά όσον αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις. Στις σύγχρονες μέρες έχει χαθεί η μαγεία κι η ομορφιά που υπήρχε στις πιο απλές, αλλά ταυτόχρονα γεμάτες νόημα χειρονομίες. Μια απ’ αυτές αποτελούσαν οι ανώνυμες επιστολές, ή αλλιώς τα ραβασάκια.

Μπορεί να περιείχαν διάφορα μηνύματα, από τα πιο σαχλά και καθημερινά μέχρι και τα πιο ρομαντικά. Ωστόσο κατάφερναν να γεμίζουν με χαρά τον παραλήπτη για μια ολόκληρη ημέρα, ή και βδομάδα στις καλύτερες περιπτώσεις. Κι αυτό διότι η ανάγνωση ενός ευχάριστου λόγου έχει άμεση επιρροή στην ψυχολογία. Στα παλαιότερα χρόνια οι επιστολές ήταν ο πιο διαδεδομένος τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Συχνά το φλερτ ξεκινούσε μέσω αυτών, αφού ο ενδιαφερόμενος κατέγραφε σ’ ένα χαρτάκι τα συναισθήματά του και το τρύπωνε κάπου που θα το έβρισκε το αίσθημά του.

Βέβαια τα ραβασάκια σπανίως έφερναν υπογραφή, έτσι κατέληγε ο παραλήπτης να βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά μ’ αυτό. Από τη μια ήθελε να ξέρει από ποιόν στάλθηκε αλλά από την άλλη κολακευόταν στη σκέψη πως υπήρχε κάποιος μυστικός θαυμαστής. Η σκέψη του να υπάρχει κάποιος που σε σκέφτεται και παρατηρεί την κάθε λεπτομέρεια του χαρακτήρα σου, έχοντας απομνημονεύσει τα χαρακτηριστικά σου, είναι από μόνη της κάτι που σε πλημμυρίζει από έξαψη. Κι όχι μόνο προσφέρει χαρά, αλλά ταυτόχρονα τονώνει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση.

Η σύνταξη μιας επιστολής ήταν ολόκληρη διαδικασία, απαιτούσε προσοχή και λεπτότητα ώστε μην προσβληθεί από αυτή το άτομο που θα τη λάμβανε. Οι θαρραλέοι που τολμούσαν να προχωρήσουν σ’ ένα τέτοιο βήμα, έπαιρναν ένα ρίσκο, που ίσως αργότερα άλλαζε την καθημερινότητά τους. Σαφώς όταν τις έγραφαν πρόσεχαν μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Διάλεγαν το πιο περίτεχνο φύλλο, προσπαθούσαν να γράψουν με τα καλύτερά τους γράμματα και τέλος αν ήταν ρομαντικού περιεχομένου, το ψέκαζαν με το προσωπικό τους άρωμα. Έτσι, όταν το πιθανό ταίρι τους το διάβαζε, να είχε μαζί του ένα κομμάτι του ίδιου, για να το έχει πάντα κοντά του και να τον σκέφτεται.

Όσο κλισέ μπορεί ν’ ακούγεται, δεν υπάρχει τίποτα ομορφότερο από τα χειρόγραφα λόγια, διότι ενώ οι άνθρωποι μπορεί στο μέλλον να χαθούν ή ν’ αποξενωθούν, αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν. Μένουν ανεξίτηλα στο χρόνο να θυμίζουν στιγμές κι ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία ενός χαμόγελου εκείνη τη στιγμή. Και κανείς ποτέ δεν ξέχασε το άτομο που του πρόσφερε κάτι το τόσο μοναδικό και ξαναδιαβάζοντας τα ποτέ δεν ξεχνά κιόλας το πώς ένιωσε όταν το είχε πρωτοπάρει.

‘Ενας καλός λόγος μόνο θετική επιρροή μπορεί να έχει, πολλές φορές κιόλας είναι απαραίτητος. Είναι μέρες που η ψυχολογία του ανθρώπου δέχεται επίθεση από εξωτερικούς παράγοντες και προβλήματα με αποτέλεσμα να πέφτει. Στιγμές σαν αυτές, η ανάγνωση ενός αισιόδοξου ή γλυκού μηνύματος μπορεί ν’ αλλάξει παντελώς τη διάθεση, δίχως να έχει ιδιαίτερη σημασία το ποιος το έγραψε. Κι αυτό επειδή είναι στη φύση μας να θέλουμε ν’ ακούμε ωραία λόγια και να δεχόμαστε κοπλιμέντα. Έχουμε την ανάγκη να ξέρουμε πως δεν περνάμε απαρατήρητοι και πως είμαστε αρεστοί κι αλλού εκτός από τους εαυτούς μας. Ποιος ν΄αρνηθεί μια γνήσια και μυστηριώδη χειρονομία;

Όποιος έχει λάβει κάτι τέτοιο μπορεί να καταλάβει τη γοητεία και την ομορφιά που έχει. Σκεφτείτε απλά να δέχεστε ένα ραβασάκι από το άτομο που σας ενδιαφέρει. Να εισπνέετε τη μυρωδιά του καθώς διαβάζετε γλυκόλογα και να νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά και τις πεταλούδες στο στομάχι σας να τρελαίνονται. Σκεφτείτε να έχετε μια άσχημη μέρα και ξαφνικά να βρίσκετε κολλημένο στο τετράδιο ή το γραφείο σας ένα χαρτάκι γεμάτο αισιοδοξία κι ενθάρρυνση. Σκεφτείτε να βρίσκεστε χιλιόμετρα μακριά από τους ανθρώπους που αγαπάτε αλλά να έχετε φυλαγμένο στα πράγματά σας κάτι δικό τους. Να προσπαθείτε ν’ αντέξετε μια σχέση από απόσταση και στα ζόρια να κρατάτε στα χέρια σας το άρωμα του συντρόφου σας. Στα πιο απλά πράγματα κρύβεται η ομορφιά κι είναι στο χέρι σας να επιλέξετε να κάνετε μια τέτοια κίνηση που θα επηρεάσει ευχάριστα κάποιον συνάνθρωπο.

Γι’ αυτό ξεθάψτε τα καταχωνιασμένα μπλοκ ή τετράδια και γράψτε. Μοιράστε χαρά και μείνετε αξέχαστοι εκεί που επιθυμείτε. Εξάλλου η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και η ζωή αυτούς που διαφέρουν.

Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις;

 

Συντάκτης: Ρία Τσιακμάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου