Τα τελευταία χρόνια έχω παρατηρήσει πως το φλερτ έχει καταλήξει να μοιάζει με θεατρική παράσταση. Ένα σπουδαίο έργο, καλογραμμένο, με σενάριο και σκηνοθεσία του ατόμου που κάνει και τον ηθοποιό. Ατάκες χιλιοειπωμένες, κοινότυπες, σχεδόν φθαρμένες από την πολλή χρήση, υπόσχονται σίγουρα αποτελέσματα σε αυτές που τις χρησιμοποιούν -και συνήθως τους τα φέρνουν όντως.

Μα, ρε παιδιά, το φλερτ είναι το πιο ωραίο παιχνίδι στον κόσμο! Είναι ο ηλεκτρισμός δύο ανθρώπων που γίνεται λόγος και χάδι και χαμόγελο και βλέμμα πονηρό. Είναι η πρώτη επαφή που έχεις με ένα υποψήφιο ταίρι σου, ο αγώνας που δίνεις για να κατακτήσεις την καρδιά του, η ουρά που ξεδιπλώνεις, σαν παγόνι, περιμένοντας να εντυπωσιάσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Αν έχεις την ίδια ουρά με όλα τα άλλα παγόνια, τι νόημα έχει;

Έτσι έφτασα σε μία συνειδητοποίηση: το σημαντικότερο ατού στον έρωτα είναι ο αυτοσχεδιασμός. Εκεί θα δείξει ο άλλος τη μαγκιά του, στο να βάλει τη δημιουργικότητά του και τον μοναδικά ξεχωριστό χαρακτήρα του σε αυτό το σπουδαίο παιχνίδι. Στο να μην παίξει εκ του ασφαλούς και να ρισκάρει έξυπνα και τολμηρά, παίζοντας, όχι σκάκι, αλλά πόκερ. Στο σκάκι, βλέπεις, ακολουθείς πάντοτε στρατηγικές και πεπατημένες. Στο πόκερ πρέπει να αυτοσχεδιάσεις, ειδικά όταν δεν έχεις την τύχη με το μέρος σου και να βγεις πιο έξυπνος απ’ τον άλλο.

Και για να επιστρέψω στην παρομοίωση με το θέατρο, ακόμα κι εδώ χρησιμοποιείται έντονα ο όρος «αυτοσχεδιασμός». Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, η οποία έχει σοβαρά θετικό αντίκτυπο στους ηθοποιούς που την εφαρμόζουν. Τους βοηθά να κατανοήσουν το ρόλο τους μπαίνοντας βαθιά μέσα του, προσπαθώντας να καταλάβουν το πώς σκέφτεται και το πώς αντιδράει και κάνοντας όλα αυτά πράξη. Κι έτσι, όταν βγαίνουν στη σκηνή, έχουν καταφέρει να πείσουν όλους τους θεατές πως υποδύονται τον εαυτό τους.

Ας το βάλουμε, τώρα, και πάλι στα πλαίσια του φλερτ. Για να μπορέσει κανείς να αυτοσχεδιάσει, πρέπει να γνωρίζει καλά το ρόλο του, δηλαδή τον εαυτό του. Κι ίσως αυτό να είναι πραγματικά το πιο δύσκολο απ’ όλα. Γιατί, ο τύπος που δεν περιμένει στάνταρ ατάκες να του ρίξουν το γκομενάκι, ο τύπος που ρισκάρει να τσαλακωθεί και να τα παίξει όλα για όλα, πρέπει πρώτα να έχει αποβάλλει κάθε ανασφάλεια και κόμπλεξ απ’ το κεφάλι του. Πρέπει να πιστεύει αρκετά στον εαυτό του για να τον λανσάρει σωστά στο πρόσωπο που τον ενδιαφέρει.

Έτσι, όταν θα μιλάει στον άνθρωπο που τον ενδιαφέρει, δε θα πετάει ατάκες για να εντυπωσιάσει ή για να το παίξει μάγκας ή τρομερά ερωτικός. Θα προβάλει το χιούμορ του, την εξυπνάδα του, τα ενδιαφέροντά του, τα συναισθήματά του, το καθαρό ενδιαφέρον του για το άλλο άτομο, κι όλα αυτά θα φροντίσει να τα αμπαλάρει με μια νότα που θα υπόσχεται πως έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει, αν ο άλλος δεχτεί να του δώσει μια ευκαιρία.

Κι αν είναι ακόμα πιο ξύπνιος ο «ηθοποιός» μας, θα φροντίσει τον αυτοσχεδιασμό του να μην τον προσαρμόσει μονάχα στον δικό του τον εαυτό, αλλά και στου συνομιλητή του. Θα σκανάρει τον στόχο του διεξοδικά και θα φερθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να τον γοητεύσει, σύμφωνα με αυτά που πιστεύει πως θα του αρέσουν.

Δεν είναι και τόσο δύσκολο, αν το σκεφτείς, αλλά ούτε και θεωρείται ψέμα. Όταν λέμε να προσαρμοστείς σ’ αυτά που αρέσουν στον άλλο, δεν εννοούμε να το κάνεις να φαίνεται λες και σου αρέσουν τα ίδια, δηλαδή λες και είσαι κάποιος που δεν είσαι στην πραγματικότητα. Εδώ μιλάμε καθαρά για το τι θα προβάλεις στην πρώτη σου επαφή, πώς θα χρωματίσεις την πρώτη εικόνα που θα έχει ο άλλος από σένα. Για να στο κάνω ακόμα πιο λιανά, αν ο άλλος λατρεύει ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, για παράδειγμα, εσύ δε θα αρχίσεις να του στέλνεις τραγούδια αυτού του είδους, ενώ τα απεχθάνεσαι. Θα χρησιμοποιήσεις απλώς την εξυπνάδα ή το χιούμορ ή τις γνώσεις σου για να τον κάνεις να σου μιλήσει γι’ αυτό, δείχνοντάς του έτσι πως όντως ενδιαφέρεσαι να τον ακούσεις. Αυτό ή ό,τι άλλο εμπνευστείς να κάνεις εκείνη τη στιγμή, φυσικά!

Όπως και να έχει, το σημαντικό που θέλω να κρατήσεις σήμερα είναι πως το φλερτ είναι μια ασφαλής ζώνη. Μπορεί να ρισκάρεις όταν παίζεις το παιχνίδι του, αλλά αν δε νιώσεις ασφαλής να πρωτοτυπήσεις με το να είσαι ο εαυτός σου, οι πιθανότητές σου να χάσεις αυξάνονται δραματικά. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν συνειδητοποιήσεις πως, ακολουθώντας τις πεπατημένες, ακόμα και οι πιθανότητές σου να κερδίσεις είναι μελανές, αφού είναι σχεδόν σίγουρο πως ο άνθρωπος που θα κατακτήσεις θα έχει ερωτευτεί κάποιον άλλο, όχι εσένα. Σκέψου την ιδέα του αυτοσχεδιασμού, λοιπόν. Για καλό θα είναι!

Συντάκτης: Ελευθερία Αντωνοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου