paneri11

 

Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα προσκύνημα στο μεγαλύτερο αντρικό φετίχ. Ακόμα κι αυτοί που δεν το ξέρουν ότι το κρύβουν μέσα τους, είναι στην πραγματικότητα μέρος αυτής της κοινής συνωμοσίας των αντρών.

Κι αυτό δεν είναι άλλο απ’ τη γυναίκα που φοράει τακούνια. Δε μιλάω για το αντικείμενο, το παπούτσι δηλαδή. Μιλάω για τη γυναίκα. Γιατί τελικά εκεί καταλήγει η συζήτηση. Ποια φοράει τα τακούνια. Και πώς ακριβώς επηρεάζουν την εικόνα της.

Μια γυναίκα που στα μάτια ενός άντρα δεν είναι όμορφη, δεν πρόκειται να του φανεί όμορφη εάν εμφανιστεί με δωδεκάποντη γόβα. Μία γυναίκα όμορφη όμως, τουλάχιστον για έναν άντρα παρατηρητή, μπορεί να μετατραπεί σε θεά μόλις αποφασίσει να φορέσει τακούνια.

Γιατί όμως επηρεάζεται τόσο πολύ η άποψή μας από ένα τόσο, φαινομενικά τουλάχιστον, ασήμαντο αξεσουάρ του γυναικείου οπλοστασίου. Είμαστε τόσο επιφανειακοί τελικά; Κοιτάμε μόνο το φαίνεσθαι, και μάλιστα συγκεκριμένα κάτι τόσο τετριμμένο; Όχι. Και θα σας πείσω για το αντίθετο.

Όταν μία γυναίκα αποφασίζει να φορέσει τακούνια, αυτομάτως επηρεάζει τη στάση ολόκληρου του σώματός της. Τονίζονται προφανώς οι γάμπες, οι οποίες φαίνονται πιο γυμνασμένες. Οι γλουτοί είναι ανασηκωμένοι και δείχνουν πιο ελκυστικοί. Πιο δελεαστικοί. Ακόμα και το στήθος της γυναίκας πετιέται προς τα έξω όταν εκείνη περπατάει πάνω σε τακούνια.

Με άλλα λόγια το ψηλό παπούτσι επηρεάζει, θετικά πάντα, τη στάση του σώματος και το βάδισμα μίας γυναίκας. Δεν την κάνει να δείχνει καλύτερη ή πιο όμορφη από αυτό που είναι. Της τονίζει όμως κάποια σημεία πάνω της που λειτουργούν σαν φάροι για το αντρικό ερωτικό ένστικτο. Μαγνήτης για τα βλέμματά μας.

Και για να μη θεωρηθεί σεξιστική έξαρση το άρθρο αυτό, πρόσφατη μελέτη έδειξε κάτι αναπάντεχο. Ακόμα και γυναίκες κριτές έκριναν πώς μία γυναίκα που περπατάει με τακούνια φαίνεται πιο γοητευτική, πιο ερωτική από μία άλλη με ίσιο παπούτσι.

Δεν είμαστε εμείς δηλαδή που έχουμε πετριά και κοιτάμε από πού θα αρπαχτούμε, σαν σεξομανείς, για να φτιαχτούμε. Είναι η γλώσσα του σώματος που αλλάζει μόλις η γυναίκα αποφασίσει να αντικρίσει τον κόσμο πάνω σε ένα ζευγάρι γόβες.

Δεν είναι μόνο η στάση του σώματος και το βάδισμα μίας γυναίκας. Είναι και κάτι άλλο που αλλάζει δραματικά· η  ψυχολογία της, η στάση της απέναντι στον κόσμο. Είναι ίσως θέμα ενός ολόκληρου βιβλίου η επόμενη φράση μου αλλά είναι γεγονός. Το πώς νιώθει μία γυναίκα με τον εαυτό της σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθορίζει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό το πόσο αρεστή θα φανεί στα μάτια ενός άντρα. Είναι ένας κανόνας της φύσης, ο οποίος εμπλέκει κβαντικά φαινόμενα και μεταφυσικές δοξολογίες. Αλλά είναι αλήθεια.

Μόλις μία γυναίκα, λοιπόν, φορέσει ψηλοτάκουνες γόβες και βγει εκεί έξω, σίγουρα θα έχει την αίσθηση της κυριαρχίας. Και θα ικανοποιήσει την αυταρέσκειά της. Θα νιώσει πολύ καλά με τον εαυτό της. Κι αυτή η σιγουριά θα βγει προς τα έξω. Θα φανεί ξεκάθαρα ότι νιώθει καλά με τον εαυτό της κι αμέσως αυτή η αυτοπεποίθηση θα μεταφραστεί σαν γοητεία στα μάτια ενός άντρα. Ναι, με κάτι τέτοια πέφτουμε. Τα ταπεινά χαμομηλάκια σπάνια θα τραβήξουν την προσοχή μας.

Τελευταίο έρχεται το προφανές. Είναι θέμα γούστου. Είναι θέμα καλού ντυσίματος. Μια γυναίκα με τακούνια εμφανίζεται στο υποσυνείδητο του άντρα σαν γυναίκα με γούστο. Κάποια η οποία προσέχει την εμφάνισή της, κάποια η οποία θέλει να είναι και να δείχνει ωραία. Κάποια η οποία αρέσκεται στο να αρέσει. Σε αυτή τη φράση κρύβεται η πεμπτουσία της γυναικείας φύσης. Και τα ψηλοτάκουνα αναδεικνύουν ακριβώς αυτό, τη θηλυκότητα σε όλο της το μεγαλείο.

 

Επιμέλεια Κειμένου Κωνσταντίνου Κυριάκου: Πωλίνα Πανέρη

 

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Κυριάκος