Article of the day: Διάβασε εδώ το πρώτο άρθρο της νέας pillowfighter, Γεωργίας Καλδή!

anastasia433

Συνήθως, όταν ακούς για γυμναστική και δεν έχει τύχει να δοκιμάσεις να τη βάλεις στη ζωή σου υποστηρίζεις πως δεν είναι για σένα αυτά. Πράγμα που, αν όχι όλες τις φορές τις περισσότερες, θ’ αντιληφθείς σύντομα πως ήταν ένα λάθος συμπέρασμα. Κι όλα αυτά όταν θ’ αποφασίσεις να καταπιαστείς με το οποιοδήποτε είδος άσκησης.

Αρχικά, το κλασσικό όφελος που σου προσφέρει είναι αυτό που αφορά το σώμα σου και συνεπώς, μα συνάμα κυρίως, την υγεία σου. Βοηθάει, λοιπόν, ν’ αποφύγεις πολλούς κινδύνους που ελλοχεύουν ειδικά όταν αυτοί είναι κληρονομικοί. Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος και παράλληλα συμβάλλει στην απόκτηση και διατήρηση της σωστής στάσης σώματος.

Εκτός αυτού, αποτελεί τον τρόπο για να διατηρείς το ιδανικό για εσένα βάρος χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια κι εξαντλητικές δίαιτες. Γιατί όλοι αγαπάμε το φαγητό. Και ναι, αρνούμαι να δεχτώ οποιαδήποτε άλλη άποψη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ταυτόχρονα, βέβαια, αποτελεί καλό λόγο και κίνητρο για να κόψεις το κάπνισμα και στην πραγματικότητα το κάνει και πιο εύκολο.

Μειώνει την κούραση κι επιτέλους σταματάς να νιώθεις χώμα σχετικά εύκολα. Όπως εκείνη τη μέρα που δεν είχε αστικά κι αναγκάστηκες να περπατήσεις μία ώρα παραπάνω. Ναι ναι, ήταν μία ώρα, άσχετα που εσύ αισθανόσουν πως περπατούσες πέντε ώρες σε κάποια έρημο, χωρίς νερό.

Απ’ την άλλη μεριά, σου προσφέρει χαλάρωση, που αν είσαι αγχώδης άνθρωπος σίγουρα τη χρειάζεσαι λίγο παραπάνω. Ενισχύει τη δημιουργικότητά σου. Ξαφνικά, ξεκινάς ν’ ασχολείσαι με περισσότερα πράγματα απ’ αυτά που χωράνε στην καθημερινότητά σου, ενώ βελτιώνεται η πνευματική σου επαγρύπνηση.

Μαθαίνεις να χειρίζεσαι καταστάσεις γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά. Η μέρα σου είναι γεμάτη κι αυτό κάνει ακόμη και τον ύπνο σου πιο εύκολο και ξεκούραστο. Ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, αυξάνει την ερωτική διάθεση κι επιθυμία.

Επίσης, είναι γνωστό πως πολλοί άνθρωποι έχουν ξεπεράσει διάφορες άσχημες φάσεις της ζωής τους μέσω της γυμναστικής. Ανακουφίζει σε περίπτωση κατάθλιψης ή ακόμη και σε κρίσεις πανικού. Αυτό συμβαίνει επειδή όλη η ενέργεια διοχετεύεται στα σημεία που πρέπει και κάνει το άτομο να σκέφτεται και ν’ αναλύει λιγότερο, μέχρι που καταφέρνει ν’ αφήσει μια για πάντα πίσω του οποιοδήποτε γεγονός κλόνισε την ψυχολογία του.

Μαζί με όλα τα παραπάνω έρχεται κι η κοινωνικοποίηση, ειδικά όταν μιλάμε για ένα ομαδικό άθλημα ή μια ομαδική ασχολία. Ακόμη και ο πιο κλειστός άνθρωπος μπορεί να καταφέρει να ανοιχτεί μέσω της επικοινωνίας που αναπτύσσει χωρίς καν να το καταλάβει.

Ωστόσο, υπάρχουν και είδη γυμναστικής τα οποία εστιάζουν ίσως λίγο παραπάνω στην ψυχική υγεία του ατόμου. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η yoga, η οποία δυναμώνει, αναζωογονεί το σώμα και το βοηθά ν’ ανακτήσει τη χαμένη του ευλυγισία. Επιδρά στο νευρικό σύστημα κι αυτός είναι ο λόγος που ο άνθρωπος  που ασχολείται με τη yoga, σταδιακά, αποκτά περισσότερη ηρεμία και χαλάρωση σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και αυτοσυγκέντρωση. Κάτι που οδηγεί, αυτομάτως στη δημιουργία καλύτερης σχέσης με τον εαυτό του.

Όπως και να ‘χει, η γυμναστική μπορεί να φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα  είτε σε σωματικό είτε σε ψυχικό και ψυχολογικό επίπεδο. Η διάθεσή σου γίνεται ολοένα και καλύτερη και σε κάνει να δημιουργήσεις ένα δικό σου ανεξάρτητο τρόπο ζωής με ποιότητα.

Μπορεί να συμφωνήσεις μ’ όλα αυτά όταν ασχοληθείς μαζί της, μπορεί κι όχι. Δεν έχει σημασία όμως, γιατί τουλάχιστον θα το έχεις δοκιμάσει. Και το μόνο βέβαιο είναι πως δεν έχεις να χάσεις τίποτα απολύτως. Οπότε άσε τις αναβολές στην άκρη, άλλωστε, δεν έκαναν και ποτέ καλό σε κανέναν!

 

Επιμέλεια κειμένου Χρύσας Τικοπούλου: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Χρύσα Τικοπούλου