

Το φύλο του παιδιού είναι πάντα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα για τα ζευγάρια που σκέφτονται να αποκτήσουν απογόνους. Παρά τις θεωρίες και τις παραδόσεις γύρω από τη φύση της σύλληψης, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η στιγμή της, μπορεί να έχει μικρή επίδραση στην πιθανότητα να γεννηθεί αγόρι ή κορίτσι. Μια από τις πιο πρόσφατες θεωρίες που συνδέονται με αυτή την πιθανότητα είναι το “Returning Soldier Effect” που μελετήθηκε από τη Βρετανίδα μαθηματικό, Χάνα Φράι.
Η θεωρία της Χάνα Φράι και ο κύκλος της γυναίκας
Σύμφωνα με τη Χάνα Φράι, η πιθανότητα να αποκτήσει ένα ζευγάρι αγόρι ή κορίτσι δεν είναι τυχαία. Η έρευνά της δείχνει ότι η σύλληψη ενός αγοριού είναι ελαφρώς πιο πιθανή αν η γυναίκα συλλάβει νωρίτερα στον εμμηνορροϊκό της κύκλο. Ωστόσο, αυτή η διαφορά είναι τόσο μικρή που, σύμφωνα με την ίδια, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αξιόπιστο εργαλείο για την πρόβλεψη του φύλου του παιδιού.
Την ίδια πιθανότητα εξέτασε και ο στατιστικολόγος Μπιλ Τζέιμς, ο οποίος είχε παρατηρήσει ότι οι πιθανότητες μιας γυναίκας να αποκτήσει αγόρι ή κορίτσι αλλάζουν πολύ λίγο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού της κύκλου. Αν μείνει έγκυος νωρίτερα, έχει οριακά περισσότερες πιθανότητες να γεννήσει αρσενικό παιδί. (Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με την αλλαγή των ορμονών ή των επιπέδων οξύτητας σε διαφορετικά σημεία του κύκλου μιας γυναίκας).
Η «επιστροφή των στρατιωτών» και το αποτέλεσμα των πολέμων
Η πραγματική έρευνα που αξίζει να εξεταστεί, ωστόσο, είναι η ανάλυση του “Returning Soldier Effect”, η οποία βασίζεται στην παρατήρηση ότι μετά από μεγάλους πολέμους, όπως ο Β’ Παγκόσμιος, συμβαίνει αύξηση των γεννήσεων αγοριών. Αυτή η τάση παρατηρήθηκε σε διάφορες χώρες και μερικοί θεωρούν ότι η αύξηση των αρσενικών γεννήσεων συνδέεται με την επιστροφή υγιών στρατιωτών στο σπίτι μετά από την εμπειρία του πολέμου.
Οι υποθέσεις πίσω από το φαινόμενο
Ορισμένες έρευνες για την αιτία αυτής της τάσης περιλαμβάνουν την ιδέα ότι οι υγιείς στρατιώτες, οι οποίοι επιβίωσαν από τον πόλεμο, είναι πιο πιθανό να συλλάβουν αγόρια, σύμφωνα με τη θεωρία του Trivers-Willard. Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι, που θεωρούνται πιο ικανοί να επιβιώσουν, άρα είναι ισχυροί γενετικά, τείνουν να στρέφουν την αναλογία φύλου των απογόνων τους προς το φύλο με μεγαλύτερη διακύμανση στην αναπαραγωγική αξία, ενώ οι γονείς σε κακή κατάσταση ευνοούν το αντίθετο φύλο. Επιπλέον, άλλες υποθέσεις προτείνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό γεννήσεων αγοριών μπορεί να είναι η φύση που προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες ανδρών που συνέβησαν στον πόλεμο.
Η ψυχολογική και περιβαλλοντική επίδραση
Επιπλέον, η ψυχολογική κατάσταση και οι συνθήκες περιβάλλοντος έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το φύλο του παιδιού. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Ιρανικού-Ιρακινικού Πολέμου, παρουσιάστηκε μείωση στις γεννήσεις αρσενικών παιδιών, μια κατάσταση που αποδόθηκε στην ψυχολογική πίεση που υπήρχε στις γυναίκες που ήταν έγκυες σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους.
Η αβεβαιότητα των επιστημονικών αποτελεσμάτων
Η θεωρία του “Returning Soldier Effect” είναι απλώς μια πιθανή εξήγηση για τις αυξήσεις στις γεννήσεις αρσενικών παιδιών, αλλά η έρευνα δεν μπορεί να προσδιορίσει με καμία βεβαιότητα τον ακριβή λόγο πίσω από αυτό το φαινόμενο. Τα αποτελέσματα αυτής, ενδέχεται να σχετίζονται με πολλούς παράγοντες, όπως η υγεία της μητέρας, οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η κοινωνική κατάσταση, και δεν είναι σίγουρο ότι η χρονική στιγμή της σύλληψης είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το φύλο του παιδιού.
Η συζήτηση γύρω από την πιθανότητα του φύλου του παιδιού και τη στιγμή σύλληψης είναι συναρπαστική, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι παράγοντες που καθορίζουν αν το παιδί θα είναι αγόρι ή κορίτσι είναι πολλοί και συχνά ανεξέλεγκτοι, ενώ συχνά, η ύπαρξη των παραπάνω θεωριών δε βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά σε εικασίες που έχουν μια έντονη κοινωνική απόχρωση. Παρά τις ενδιαφέρουσες θεωρίες, όπως το “Returning Soldier Effect”, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η επιστήμη ακόμα δεν έχει καταλήξει σε ένα σαφές και σίγουρο συμπέρασμα.